Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Malý dům pod velkým stromem donutil i stavební úřad udělit výjimku

  1:00aktualizováno  1:00
Na počátku byl miniaturní pozemek s domkem z vepřovic. Proto také nepřipadala v úvahu rekonstrukce. Stavbu nového domu komplikovalo navíc přání zachovat velký ořešák.

Ořešák nabízí přirozený stín, přízemí je chráněno před sluncem přesahem druhého podlaží | foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk

Pro majitelku nemovitosti, architektku Evu Rybníčkovou, to byla výzva. "Dřív tady blízko byla cihelna a lidé si z vyřazených cihel stavěli takovéto domečky," vzpomíná. "Nějakou dobu jsme v něm i bydleli, bylo to romantické, ale jen načas."

Místo na okraji Prahy bylo však krásné, ale protože pozemek má pouhých 320 metrů čtverečních, byl docela oříšek najít optimální řešení.

"Navíc tu byly ještě omezující podmínky – chtěli jsme zachovat ořešák, který vytváří genius loci celé zahrady, a protože jsme s manželem přírodě nakloněni, přáli jsme si mít na domě zelenou střechu."

Do ulice se dům tváří záměrně poměrně nepřístupně

Do ulice se dům tváří záměrně poměrně nepřístupně

Díky snaze zachovat vzrostlý a krásný strom a co nejvíc zelených ploch měli majitelé podporu odboru životního prostředí.

Získali tak od stavebního úřadu výjimku z předpisů o výstavbě a mohli dům postavit až na hraně pozemku. Zůstalo tak místo i pro zahrádku o rozloze 150 m2.

Samotná stavba je navržena úsporně a prakticky, s dostatečným prostorem pro bydlení i práci. "Chtěli jsme mít co největší kontakt se zahradou," vysvětluje Eva Rybníčková. "Proto je přízemí celé otevřené, abychom mohli jít kdykoli ven."

Interiér představuje příjemnou kombinaci nového a původního nábytku

Interiér představuje příjemnou kombinaci nového a původního nábytku

Půdorys domu má tvar písmene L. Hlavní obytná část je otevřena směrem k lesu nad pozemkem. Architektka tak chtěla zachovat intimní odstup od silnice, která se v létě mění ve frekventovanou cyklistickou trasu.

Dům je orientován na východ, jen terasa u obývacího pokoje směřuje k jihu. Vyžaduje proto zastínění.

Díky teplovzdušnému vytápění s částečnou cirkulací vzduchu lze dům rychle vytopit krbem

Díky teplovzdušnému vytápění s částečnou cirkulací vzduchu lze dům rychle vytopit krbem

Kompaktní a stylově čistý dům

Hlavní obytný prostor není příliš velký, ale velkorysé prosklené plochy mu dodávají na vzdušnosti, přilehlá terasa rozlohu opticky zvětšuje.

"Pokud jde o dispozici, kromě výstupu ven a spojeného prostoru jsem chtěla také kuchyni, která je zdánlivě propojená s obývacím pokojem, ale lze ji i zcela uzavřít," pokračuje architektka.

Jednoduché schodiště se subtilním nerezovým zábradlím pomáhá vymezit prostor jídelny a obývacího pokoje

Jednoduché schodiště se subtilním nerezovým zábradlím pomáhá vymezit prostor jídelny a obývacího pokoje

"Jsou tu proto dvoje posuvné dveře, takže můžeme kuchyni zcela oddělit od jídelního koutu a obývacího pokoje. Úlohu dělicího prvku plní i bar, a protože jsme akvaristé, zabudovali jsme do něj pro oživení akvárium."

Podél stěny obývacího pokoje vedou schody do horního podlaží. Dětský pokoj v patře navrhla Eva Rybníčková tak, aby šel v případě potřeby rozdělit na dva. Vedle je společná pracovna, malá komůrka s úložnými prostory a ložnice s terasou, nechybí ani zázemí.

Zařízení ložnice navrhovala majitelka sama, protože nenašla na trhu výrobky, které by odpovídaly jejím představám a malým rozměrům ložnice.

Protože půdorys domu je velmi malý a podkroví bylo celé využito jako obytné, velkou pozornost věnovala architektka úložným prostorám.

Prostor kuchyně je zcela využitý, skříňky dosahují až ke stropu

Prostor kuchyně je zcela využitý, skříňky dosahují až ke stropu

"Máme proto sklep, což není v dnešní době zcela běžné. Podsklepení navýšilo cenu stavby jen o deset, maximálně patnáct procent. Oproti tomu získané úložné prostory mají hodnotu mnohem vyšší. Ne všechny věci, které právě nepotřebujeme, lze vyhodit. Navíc máme rádi dobré víno, takže jsme získali také úložný prostor speciálně na víno…"

Ryze ekologicky

Konstrukční systém je tradiční zděný, i když původně byla ve hře i dřevostavba. Přízemí není zateplené, protože to podle výpočtů nebylo příliš přínosné, okna však mají izolační trojskla. Podkroví je vybudováno z tenké nosné cihelné konstrukce se zateplením o tloušťce 16 cm.

"Zelená střecha je oseta směsí nazvanou Suchá stráňka, takže tam jsou bylinky, které během roku krásně kvetou, je to hodně barevné a hezké," pochvaluje si majitelka.

Vzpomínka na studentské časy: stínidlo stropnice z pařáku na zeleninu vytváří na stropě jemný ornament

Vzpomínka na studentské časy: stínidlo stropnice z pařáku na zeleninu vytváří na stropě jemný ornament

Dům je vybaven úsporným teplovzdušným vytápěním s rekuperací, které zároveň topí i větrá. Jeho výhoda je mimo jiné i v tom, že není třeba v místnostech instalovat radiátory.

Stavbu autorka navrhla jako nízkoenergetickou s určitou rezervou, její skutečné parametry budou jasné až po skončení jednoročního měření. Počítaná celková spotřeba energie je 9 kW, což je asi poloviční hodnota běžné spotřeby středně velkého rodinného domu.

"Práce na vlastním domě je svazující i osvobozující zároveň. Svazuje jednak dobrá - až příliš dobrá - znalost budoucích obyvatel a jednak tíha zodpovědnosti vůči tomu nejbližšímu člověku. Osvobozuje fakt, že jsem vždycky nejlépe věděla, co si investorka skutečně myslí. Osobně prožité zkušenosti stavebníka jsou pak k nezaplacení," hodnotí Eva Rybníčková.

Pod umyvadlovou deskou je osazen kryt na shoz prádla

Pod umyvadlovou deskou je osazen kryt na shoz prádla


Technické údaje

Dispozice: 5 + 1

Zastavěná plocha: 116 m²  včetně garáže

Konstrukce: zděné obvodové a nosné konstrukce (Heluz), suterénní zdivo "ztracené bednění" (KB Blok), minerální omítky a zateplovací systém (Baumit), v podkroví sádrokartonové příčky a podhledy (Knauf), dřevěné střešní trámy se záklopem, bedněním a vloženou tepelnou izolací (odvětrávaný střešní plášť), horní vrstvu tvoří zelená střecha

Okna: dřevěná s izolačními trojskly (TWW)

Osevní směs na střechu: Planta Naturalis

Vytápění: teplovzdušné vytápění s rekuperací, dvouplášťový krb s výkonem 5 kW. Rekuperace je dimenzovaná na 80 % tepelných ztrát. Předpokládá se, že extrémně nízké teploty budou trvat jen několik dní v roce a vyšší potřebu tepla v těchto dnech pokryje vytápění krbem.



Autorka

Ing. arch. Eva Rybníčková
* 1978

Vystudovala architekturu na Fakultě architektury ČVUT Praha a École d´Architecture v Nantes. Pracuje jako architektka a vedoucí projektantka v ateliéru di5 architekti inženýři.


Ateliér di5 vznikl v roce 1997. Zaměřuje se na navrhování rodinných a bytových domů, administrativních staveb a urbanistických celků, návrhy zahrad a designu ve všech fázích - od studie až po realizaci projektu, včetně autorského dozoru.


Více se dočtete v časopise Můj dům č. 3/2009.

Autor:




Nejčtenější

V expozici Vitra byl největší zájem věnovaný novince, pohovce Grand Sofà...
Obývací pokoj se rozpadá na pohovky z několika kusů a malé stolky

Je největší, nejočekávanější a také nejnavštěvovanější. Platí už řadu let, že všechny velké nábytkářské firmy čekají s novinkami na dubnový mezinárodní veletrh...  celý článek

1
Koupili ideální stavební pozemek. Bohužel bez příjezdové komunikace

Lenka Marková se s přítelem rozhodla koupit stavební pozemek kousek od Pardubic a postavit na něm vysněný rodinný dům. Plány však zkomplikovala důvěřivost a...  celý článek

Řadové domy připomínají vysoká písmena.
Když řadové domky vypadají jako velká písmena. V USA je možné vše

Ikonické symboly doby odjakživa inspirovaly architekty k výstavbě neobvyklých tvarů, od pyramid až po létající talíře. Své příznivce si našla už i slavná...  celý článek

Winternitzova vila byla postavena v roce 1932.
Unikátní šance. Navštivte zdarma nepřístupné architektonické skvosty

Do Prahy přichází již potřetí festival architektury Otevřené domy (Open House). Čtyřicet pražských staveb se zdarma zpřístupní veřejnosti o víkendu 13. a 14....  celý článek

Autorem kruhové komerční budovy o průměru 492 metrů je studio britského...
Apple dokončuje sídlo pro 13 tisíc zaměstnanců. Má tvar obřího kruhu

Nové kanceláře americké technologické společnosti Apple vyrostly v městě Cupertino v okrese Santa Clara v Kalifornii. Autorem kruhové komerční budovy o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.