Smiřte se s tím, že ne všechny dobré nápady, které jste viděli na obrázcích, se vejdou právě do vaší kuchyně.
Omezený prostor mnohdy neumožní ani to, aby splňovala všechny funkce, které od ní očekáváte.
Rozhodně tady platí, že v jednoduchosti je síla, a tak se vyvarujte příliš mnoha vodorovných linií (výškových skoků) a dekorativní prvky používejte v rozumné míře.
Dekorace jsou totiž jako koření - špetka kuchyni obohatí, přemíra výsledný dojem jen zkazí.
Několik pravidel ergonomie a designu
1. Podstatné je správně umístit hlavní centra: skladovací (lednička) a přípravné, varné (varná deska) a mycí (dřez). Spojíme-li tyto body, vznikne trojúhelník. Součet jednotlivých vzdáleností (obvod trojúhelníka) by neměl přesáhnout 6 m.
2. Přípravné centrum neboli prostor na pracovní desce mezi mycím a varným centrem by měl mít šířku alespoň 80 až 120 cm. Vhodné je umístit zde zásuvkovou skříňku s kuchyňskými nástroji (noži, vařečkami a podobně).
3. Varná deska - nikdy nepatří až do rohu, vyžaduje vzdálenost minimálně 20 až 30 cm od konců a rohů pracovní desky. Varné centrum lze snížit, což vám umožní lepší přehled o nádobách na varné desce. Jsou-li však v rodině malé děti, bude lepší, vybavíte-li sporák bezpečnostní "zábranou" v podobě kovové mřížky. Plynovou varnou desku nestavte pod okno (průvan může oheň zhasnout), varné centrum by nemělo být ani vedle dveří nebo na frekventovaném rohu kuchyňské sestavy.
4. Vzdálenost dřezu by měla být stejně jako u sporáku minimálně 30 cm od konců pracovní desky. Lze ho i zvýšit na více než 100 cm (to uvítají především osoby většího vzrůstu). Při výraznějším zvýšení mycího centra doporučujeme umístit myčku na podstavec. Pokud to prostor dovolí, neváhejte si pořídit i v případě myčky dvoudřez.
5. Jídelní stůl - pokud máte dostatek prostoru, neplánujte místo jen pro rodinu, ale také pro hosty. Počítejte s tím, že kulaté stoly jsou na prostor nejnáročnější.
6. Průchod mezi jídelním stolem bez židle a pracovní deskou by měl být široký minimálně 90 cm, průchod mezi jídelním stolem se židlí a pracovní deskou alespoň 100 cm, u dřezu 110 cm, u varné desky nebo zásuvkové spodní skříně potřebujete 140 cm.
Doporučené výšky pro jednotlivé práce: |
|
Další informace k tématu najdete v Living Kuchyně 4/2004
Více článků o bydlení: LIVING