Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Malé velké omyly při zařizování kuchyně

aktualizováno 
Zařizujete kuchyni? Dbejte na to, aby byla plně funkční a poskytovala vám pohodlí při práci. Teprve pak můžete "doladit" estetickou stránku.
Ergonomie v kuchyni

Ergonomie v kuchyni | foto: Koryna

Smiřte se s tím, že ne všechny dobré nápady, které jste viděli na obrázcích, se vejdou právě do vaší kuchyně.

Omezený prostor mnohdy neumožní ani to, aby splňovala všechny funkce, které od ní očekáváte.

Rozhodně tady platí, že v jednoduchosti je síla, a tak se vyvarujte příliš mnoha vodorovných linií (výškových skoků) a dekorativní prvky používejte v rozumné míře.

Dekorace jsou totiž jako koření - špetka kuchyni obohatí, přemíra výsledný dojem jen zkazí.

Několik pravidel ergonomie a designu

1.
Podstatné je správně umístit hlavní centra: skladovací (lednička) a přípravné, varné (varná deska) a mycí (dřez). Spojíme-li tyto body, vznikne trojúhelník. Součet jednotlivých vzdáleností (obvod trojúhelníka) by neměl přesáhnout 6 m.

2. Přípravné centrum neboli prostor na pracovní desce mezi mycím a varným centrem by měl mít šířku alespoň 80 až 120 cm. Vhodné je umístit zde zásuvkovou skříňku s kuchyňskými nástroji (noži, vařečkami a podobně).

3. Varná deska - nikdy nepatří až do rohu, vyžaduje vzdálenost minimálně 20 až 30 cm od konců a rohů pracovní desky. Varné centrum lze snížit, což vám umožní lepší přehled o nádobách na varné desce. Jsou-li však v rodině malé děti, bude lepší, vybavíte-li sporák bezpečnostní "zábranou" v podobě kovové mřížky. Plynovou varnou desku nestavte pod okno (průvan může oheň zhasnout), varné centrum by nemělo být ani vedle dveří nebo na frekventovaném rohu kuchyňské sestavy.

4. Vzdálenost dřezu by měla být stejně jako u sporáku minimálně 30 cm od konců pracovní desky. Lze ho i zvýšit na více než 100 cm (to uvítají především osoby většího vzrůstu). Při výraznějším zvýšení mycího centra doporučujeme umístit myčku na podstavec. Pokud to prostor dovolí, neváhejte si pořídit i v případě myčky dvoudřez.

5. Jídelní stůl - pokud máte dostatek prostoru, neplánujte místo jen pro rodinu, ale také pro hosty. Počítejte s tím, že kulaté stoly jsou na prostor nejnáročnější.

6. Průchod mezi jídelním stolem bez židle a pracovní deskou by měl být široký minimálně 90 cm, průchod mezi jídelním stolem se židlí a pracovní deskou alespoň 100 cm, u dřezu 110 cm, u varné desky nebo zásuvkové spodní skříně potřebujete 140 cm.

Doporučené výšky pro jednotlivé práce:

  • výška dřezu 90 až 105 cm neboli 5 cm pod úroveň ohnuté ruky, tedy mírně nad pasem, abyste se nemuseli ohýbat
  •  pracovní plocha pro přípravu jídla - 5 až 10 cm pod úrovní ohnuté paže (cca 82 až 100 cm)
  • pracovní plocha pro manipulaci s menšími spotřebiči by měla být 17 až 25 cm pod úrovní ohnuté paže
  • výška varné desky - asi 15 cm pod úrovní pracovní desky pro přípravu jídla neboli 10 až 17,5 cm pod úrovní ohnuté ruky (asi 72 až 88 cm), aby bylo dobře vidět i do zadních hrnců
  • trouba se umísťuje mezi úroveň očí a pasu tak, že zpravidla bývá dno trouby ve výšce 115 cm
  • police či horní skřínky by neměly být vyšší než 190 cm, jinak byste mohli mít problémy s vyjímáním nádobí z horních polic
  • horní skřínky či police mají mít šířku 15 až 30 cm, aby všechny uložené věci byly dobře viditelné
  • vzdálenost mezi sporákem a digestoří má být 60 až 70 cm


Další informace k tématu najdete v Living Kuchyně 4/2004
Více článků o bydlení: LIVING

Autor:




Nejčtenější

Legionářské vlaky se používaly v letech 1918 - 1920 na transsibiřské magistrále...
Bydlí ve vagonu z legiovlaku. Stavba přišla na milion, vydrží 60 let

Michala, který rád cestuje, nelákalo klasické bydlení. Řešení však rozhodně neviděl v mobilheimu z plastu, na jehož výrobu se používá spousta chemie. Zvolil...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Katedrála Nejsvětější Trojice je kostel polské pravoslavné církve v Hajnůvce v...
Lopaty a míchačky. Poláci za socialismu postavili sami tisíce kostelů

Výstava s názvem Architektura VII. dne v pražském Centru současného umění DOX ukazuje historii kostelů, které byly v Polsku postaveny mezi roky 1945 a 1989....  celý článek

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Další z rubriky

Kuchyň s kredencí, skříňkou, spižírnou a stolem, buk a plast, 1955 až 1960
Kuchyňská linka má být modrá, odpuzuje prý hmyz. Proměny kuchyně

Nic se nezměnilo v bytě víc než kuchyně. To dokazuje i Muzeum nábytku ve Vídni, kde probíhá výstava Kuchyňský nábytek - Design a historie. Zpracovává téma od...  celý článek

Pro tablety v kuchyních už existují i praktické stojánky.
Co zjistil výzkum IKEA: čím se baví Češi při vaření a proč vůbec vaří

Možná je to zásluha šéfkuchařů typu Zdeňka Polreicha, Romana Pauluse nebo Romana Vaňka či dalších kuchařských hvězd, ale svůj podíl má i osvěta a internet....  celý článek

Kuchyň Zeyko kombinující masiv s tmavě šedým pracovním plátem
I v kuchyních dnes vládne 50 odstínů šedi. Zkuste se inspirovat

Betonové povrchy a široká škála šedých odstínů, to je velký trend současných kuchyní. Nadále se sice objevují i bílé v lesklém či polomatném provedení, používá...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.