Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Mají úžasný půdní byt se skvělými nápady a dvěma terasami

  1:00aktualizováno  1:00
Spousta vychytávek, šikovní řemeslníci s invencí a jedna pražská půda. To byl základ, z něhož vznikl úchvatný byt promyšlený do posledního detailu.

Ostrůvek stojí běžně skrytý pod schodištěm | foto: Jaroslav Kvíz

Když se mladý pár rozhodoval o svém budoucím bydlení, narazil na internetu na možnost koupě půdy starého činžáku na pražských Vinohradech. Prostor měl přibližně 100 m² a k tomu ještě rozlehlou terasu o výměře 60 m².

"Oba jsme v této části Prahy strávili několik let a máme k ní vřelý vztah. I to byl jeden z argumentů pro koupi. Ještě více nás ale uchvátila právě velká terasa," podotýká majitelka bytu Tereza. Se svým manželem a malým Matějem tu bydlí už dva roky a se svým bydlením jsou maximálně spokojeni.

Základem bytu se stala kvalitní dřevěná podlaha

Základem bytu se stala kvalitní dřevěná podlaha

Změna projektu

Dnešní pohodě ovšem předcházely peripetie, které provázejí snad každou stavbu a zařizování. "Prostor, který jsme koupili, byl jen špinavá půda plná nepořádku a smetí, trámy byly staré a musely se vyměnit. Nová byla jen střecha domu," vzpomíná Tereza.

Majitel domu měl sice pro půdu připravený projekt, ale realizace ještě nezačala. Dnes majitelé vědí, že to bylo jen ku prospěchu věci. Návrh totiž počítal pro ně s nepřijatelnou dispozicí - například kuchyně byla zakreslena na místě dnešní šatny, ve stísněném prostoru bez přístupu denního světla.

Uprostřed největší spodní místnosti autor původního projektu umístil schodiště, tím interiér zbytečně roztříštil. Přizvaný odborník mladé dvojici rozmluvil i bodové osvětlení, bodovek bylo příliš a jejich světlo by bylo pro osvětlení daného prostoru stejně nedostačující. A pak také ta spotřeba!

Nosné trámy opticky "odlehčuje" bílá barva

Nosné trámy opticky "odlehčuje" bílá barva

"Naše původní představa zahrnovala ložnici, samostatný dětský pokoj, velký obývák společný s kuchyní a šatnu, na té jsem trvala. Nábytku mělo být jen nejnutnější množství, jsme spíše příznivci minimalismu," vysvětluje Tereza.

"Z materiálů jsme si vybrali tmavé ořechové dřevo, které jsme se rozhodli kombinovat s bílou, opticky zvětšující prostor, a naší oblíbenou zelenkavou barvou," vypočítává.

Při průběžných změnách dispozice a návrhu zařízení radila kamarádka, která studuje druhý ročník architektury, spoustu nápadů ale přinesli a také zrealizovali šikovní truhláři z firmy Massive 94.

Ostrůvek je na kolečkách, takže se snadno vysune, zásuvka pro spotřebiče je nachystána v podlaze

Ostrůvek je na kolečkách, takže se snadno vysune, zásuvka pro spotřebiče je nachystána v podlaze

Ostrůvek na kolečkách

Skvělá truhlářská práce a invence je asi nejvíce patrná na kuchyni. "Kromě sedačky a židlí tu je všechno vyrobeno na míru," upozorňuje majitelka. "Co přesně chceme, jsme buď vymysleli sami nebo s truhláři, hodně jsme se inspirovali v knihách a časopisech. I když v detailech se výsledek od originálu liší, je to určitě levnější a zároveň pořád originální řešení," přiznává Tereza.

Řešení na míru, invenci a nápady dokazuje v první řadě lineární kuchyňská linka, která, je-li potřeba, se v mžiku promění v kuchyni s ostrůvkem. Jak? "Ostrůvek běžně stojí skrytý pod schodištěm, ale truhláře napadlo opatřit jej kolečky. Nechtěli jsme mít prostor před linkou zastavěný, protože kuchyně sama o sobě zvlášť velká není. Ostrůvek tak přivezeme, když je potřeba. Nabízí kromě pracovní a odkládací plochy praktické úložné prostory. Spotřebiče na něm lze pohodlně zapojit do zásuvky zapuštěné v podlaze před linkou," vysvětluje Tereza.

Truhláři přišli s nápadem na stojan na lahve vína po pravé straně kuchyně, kde využili stávající nosné trámy

Truhláři přišli s nápadem na stojan na lahve

Ve vysoké skříni je šikovně schovaná pračka

Ve vysoké skříni je šikovně schovaná pračka

Další vychytávky

Truhláři přišli i s nápadem na stojan na lahve vína po pravé straně kuchyně, kde využili stávající nosné trámy. K jejich "dílům" patří i úložný prostor na CD a DVD v televizním panelu. "Máme hodně disků a nechtěli jsme je mít někde vystavené. V boku na míru vyrobeného panelu na televizi truhláři vymysleli uzavíratelný úložný prostor," ukazuje Tereza.

Promyšlené úložné prostory najdete i v koupelně. Ve vysoké skříni je především šikovně schovaná pračka, nad ní je místo pro ukládání čehokoli, ze strany skříně, naproti WC, je pak ještě police, prý na čtivo (jak vysvětlila majitelka s úsměvem). A aby toho nebylo málo, dva pojízdné kontejnery, také vyrobené na míru, jsou zabudované na každé straně vany.

Koupelna je přístupná jak ze vstupní části bytu, tak z druhé strany od šatny a ložnice. Do jejího vybavení patří velký sprchový kout, vana, atypické umyvadlo určené k postavení do prostoru a WC. Stěny i podlaha jsou pokryté betonovou stěrkou v šedé nebo světle zelené barvě, které si dobře rozumějí s barvou ořechového dřeva.

Stěny i podlaha jsou pokryté betonovou stěrkou v šedé nebo světle zelené barvě

Stěny i podlaha jsou pokryté betonovou stěrkou v šedé nebo světle zelené barvě

"Tuto inspiraci jsme rovněž našli v knihách. Řešení je to sice finančně náročnější, ale vyplatí se kvůli snazší údržbě i pro zajímavý vzhled," podotýká majitelka.

Šatna a ložnice

Tam, co měla stát původně kuchyně, si majitelé nechali umístit prostornou vestavěnou skříň jako šatnu. Kromě místa na běžné věci se v ní našel prostor i pro malou komoru na úklidové pomůcky a také místo pro kotel, který tak "nestraší" na viditelném místě v bytě.

Z šatny majitelé vstupují do světlé ložnice. "V této místnosti bylo původně jen velmi malé okno, navíc umístěné vysoko, ani nebylo vidět ven. Na vlastní náklady jsme je vyměnili za větší a osazené níž," popisuje majitelka.

Většinu ložnice zabírá postel. Truhláři ji vyrobili na míru stejně jako police a šatní skříň. V chodbě mezi šatnou a ložnicí jsou stěny obložené dřevem, které tak šikovně zakrývá jejich nedokonalosti typické pro staré činžovní domy.

Většinu ložnice zabírá postel, další kusy nábytku vyrobili na míru truhláři

Většinu ložnice zabírá postel, i další kusy nábytku vyrobili na míru truhláři

Po schodišti se stoupá do horní části bytu, kde se otevírá malá, ale plnohodnotná pracovna s teráriem (v němž žije ještěr trnorep africký). Z ní je přístup na terasu, ale také vstup do dalšího pokoje.

"Ten zatím slouží jako posilovna a odkládací místnost, ale časem tu bude dětský pokoj," upozorňuje Tereza. V horním patře je rovněž praktická samostatná toaleta, především kvůli navazující terase.

Po schodišti se vychází do horní části bytu, kde je pracovna s teráriem

Po schodišti se vychází do horní části bytu, kde je pracovna s teráriem

Malý pokoj slouží zatím jako posilovna a odkládací místnost, časem by tu měl být dětský pokoj

Malý pokoj slouží zatím jako posilovna, časem by tu měl být dětský pokoj

Milovníci designu

Když se v bytě porozhlédnete, zjistíte, že je plný nejen praktických důmyslností, ale také designových kousků a milých doplňků. Majitelé se netají svými sympatiemi k obchodu Naoko, odkud většina drobnějších doplňků pochází, například háčky na klíče či lampička. Úložné prostory v pracovně zakoupili majitelé v Kare, zelený vak na sezení nese značku Fatboy, sedačka Natuzzi.

Zvláštní kapitolu tvoří osvětlení značky Artemide. "Zástupce této firmy byl velice vstřícný a ochotný, přepracoval původní a zcela nevyhovující projekt, nesmyslně plný bodových světel a začal byt vybavovat postupně, podle důležitosti jednotlivých svítidel. Nenutil nás hned pořídit veškeré osvětlení, razil rozumnou teorii - s méně důležitými světly počkat," popisuje majitelka.

Pracovna s teráriem

Pracovna s teráriem

Kromě drobných designových doplňků potkáváte po celém bytě také kočky. Černé. Jedna si hraje s myší nad vanou v koupelně, druhá se prochází nad televizí, další na schodech. "Manžel tato zvířata miluje, já mám ale na jejich srst alergii. Proto jsme zvolili kompromis - máme tu kočičky nalepené na stěnách," vysvětluje s úsměvem majitelka.

Terasa k nezaplacení

Konečně k tomu, co nejvíce rozhodlo o koupi právě tohoto bytu - k terase. Když na ni vstoupíte, ocitnete se nad zeleným a poklidným činžovním vnitroblokem. Můžete si tu pohodlně sednout ke stolu, položit se na lehátko, i jen tak posedět na dřevěném obložení obklopeni nejrůznějšími rostlinami v květináčích.

"Celý den sem svítí slunce, takže se tu daří třeba i borůvkám," podotýká Tereza a dodává: "Na podlahu terasy jsme vybrali tropické dřevo bangkirai. Zakrývá i nehezké plechy podél zdi a dá se na něm sedět. Ve dřevě je schovaná také výtahová šachta, o jejímž vyústění právě na naší terase nám nikdo neřekl, ale nakonec jsme se smířili i s ní," vzpomíná Tereza.

Po vstupu na terasu se ocitnete nad zeleným a poklidným činžovním vnitroblokem

Po vstupu na terasu se ocitnete nad poklidným činžovním vnitroblokem

Terasa byla jedním z hlavních důvodů koupě bytu. Není divu

Terasa byla jedním z hlavních důvodů koupě bytu. Není divu

A hned ukazuje, že z "hlavní" terasy s posezením a krbem se po subtilním kovovém žebříku lze dostat na druhou, mnohem menší terasu s dvěma lehátky, z níž se nabízí neopakovatelný pohled na město a střechy okolních domů.

S čím se počítá

Výhledově by majitelé měli rádi v obývacím prostoru krb, od něhož ve fázi rekonstrukce upustili. "Dostali jsme mylné informace o uzpůsobenosti komínové soustavy, až nedávno jsme zjistili, že krb jsme do projektu zahrnout mohli, a to bez větších problémů. Takže možná za tři čtyři roky...," přemýšlí Tereza.

Časem nejspíš přijde na řadu také instalace dalších oken do obytného prostoru. Ale kdyby měli majitelé dnes něco měnit, nebylo by toho mnoho. Tereza jen upozorňuje, že povrchová úprava ořechového dřeva olejem je všude dostatečná, jen na pracovní desce kuchyňské linky nepraktická. Podle dnešních zkušeností se tam víc hodí lak.

Celý byt má přibližně 100 metrů čtverečních

Celý byt má přibližně 100 metrů čtverečních

A pak už snad jen kdyby byli majitelé u instalace topných těles, nechali by je zapustit do podlahy, takhle jejich kryty vystupují nad úroveň podlahy. To už je ale opravdu vše.

Více se dočtete v časopise Domov č. 2/2010.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.