Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Mají dům spočítaný na centimetry. Stěny postavili kolem nábytku

  1:00aktualizováno  1:00
Původní idea velkého bytu vzala za své v okamžiku, když se objevil zajímavý stavební pozemek v klidné čtvrti na kraji Prahy. Dnes si rodina s dvěma malými dětmi jiné bydlení neumí ani představit.

Dnes už by majitel řešil střešní světlík jinak | foto: Robert Žákovič

Hledání tehdy ještě bezdětného páru směřovalo pouze k bytu. "Jsem prostě bytový člověk, jenže pak přišla nabídka na koupi pozemku. Vzal jsem ji jako výzvu. Provokovalo mě to. Teď bych dům za byt už nikdy neměnil," tvrdí s odstupem majitel příjemného domu v poklidné části Prahy.

Stavební povolení a další papírové záležitosti se ale vlekly. Změnila se legislativa, některé představy bylo nutné korigovat. Stavba tak začala až po roce a čtvrt.

Odklad se proměnil v jednu velkou výhodu: majitelé si promysleli každý krok, spočítali každý centimetr. Zdi přizpůsobili nábytku, přesně věděli, kam přijde sekačka na trávu či kompost, kde postaví kumbál na zahradní nářadí.

Pečlivě naplánovaná byla i zahrada, volnou plochu oceňují zejména děti

Pečlivě naplánovaná byla i zahrada, volnou plochu oceňují zejména děti.

Časem se chce rodina vrátit k původně zamýšlenému způsobu vytápění, tedy k tepelnému čerpadlu. Od něj je odvrátila nová legislativa, která by prodloužila stavbu o dva roky. "Z obyčejného vrtu udělali vodní dílo," krčí majitel rameny, "ale až mě napadne kopat na zahradě, vím kde." Rekuperace zůstala zachována.

Když vím, co chci

Zadání pro architektku Zuzanu Lacinovou ze studia Al projekt? Jednoduchý dům, v něm dva byty (jeden malý pro návštěvy neboli vejminek pro majitele, až je tam jednou jejich děti odloží, jak to okomentoval sám investor domu), dvoupodlažní, ale nepodsklepený, hodně prosklený, se zimní zahradou.

A tak se také stalo. Pečlivě promyšlené je i zařízení interiéru. Najdete zde řadu moderních kusů nábytku, ale rozhodně nepůsobí studeným dojmem. "Dnes tak oblíbený minimalismus musí fungovat s majitelem. Máme tu beton a hodně skla, ale na druhé straně také hodně dřeva a přírodních materiálů," popisuje investor.

Nadčasově promyšlený interiér vychází z potřeb čtyřčlenné rodiny

Nadčasově promyšlený interiér vychází z potřeb čtyřčlenné rodiny.

Nábytek v interiéru působí tak, jako kdyby byl vyrobený na míru. Není. Stačilo si jen během více než roční přípravy vybrat konkrétní skříně či kuchyni a příčky pak postavit přesně kolem nábytku. Žádných pět chybějících centimetrů na šířku nebo do hloubky.

Výjimkou je knihovna podél schodiště. Architektka Zuzana Lacinová ji pojala nejen jako místo pro knihy, ale také jako zábradlí.

Základní barevnost v bílé, béžové a hnědé může na první pohled působit až "unyle". "Dům má být podle mě barevně neutrální, aby si v něm mohl člověk, když ho to časem napadne, splnit jakýkoliv kapric," doporučuje majitel.

Příjemný kontrast moderního a klasiky - konzolový stolek od Emme

Příjemný kontrast moderního a klasiky - konzolový stolek od Emmei

Velkoformátová dlažba v chodbě - úzké černé pruhy evokují dojem běhounu

Velkoformátová dlažba v chodbě - úzké černé pruhy evokují dojem běhounu

Dvě patra pro rodinu

Přízemí patří společenské zóně s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem, ale také maličkému 2+kk s vlastním hygienickým zázemím (s celkovou plochou 35 m²) pro návštěvy. V druhém podlaží jsou ložnice, dětské pokoje, šatny, dvě koupelny a zimní zahrada.

S odstupem času není majitel spokojený pouze s "kapitánským můstkem" na střeše. "Chtěl jsem, aby světlo procházelo celým domem, měl jsem představu volného prostoru nad hlavou. Jen jsem neodhadl tepelné ztráty," přiznává. Připravena je proto už změna: strop uzavře vitráž s motivem sluncem, takže procházející světlo "probarví" dům zlatými slunečními paprsky.

Zimní zahrada se stropním světlíkem

Zimní zahrada se stropním světlíkem

Do zimní zahrady s proskleným stropem ústí ložnice, velká koupelna a pracovna, z níž po narození druhého potomka vznikl dětský pokoj. "V koupelně je to vymyšlené tak, aby člověk z vany viděl do zeleně," vysvětluje majitel.

Na detailech záleží

"Moc mě to bavilo, promýšlel jsem barvy i každý centimetr," říká majitel. Třeba u dveří a zárubní trval na bílé barvě, totéž u čelních ploch kuchyně od Scavolini. Splývají tak se stěnami, takže si jejich existenci ani neuvědomíte.

U dveří i díky tomu, že sahají až ke stropu. Vznikají tak skvělé průhledy a pocit volného prostoru. Navíc se tam, kde bylo málo prostoru, objevují posuvné dveře, které umějí nenápadně zmizet do stěny. Zajímavý prvek představují i bílé podlahové lišty, které jsou pokračováním bílých zárubní.

Ložnice rodičů - časem "zmizí" klimatizace, třeba do podhledu

Ložnice rodičů - časem "zmizí" klimatizace, třeba do podhledu.

Veškerý úložný nábytek se přesunul do šaten. Posuvné dveře samozřejmě šetří prostor. "Nemám rád skříně v ložnici. Když jeden z partnerů vstává dřív a hledá oblečení ve skříní, ruší toho, kdo ještě spí," vysvětluje majitel.

Efektní i praktické jsou niky na elektroniku a police, které vymyslel do obýváku. Použitý palisandr se výborně doplňuje s třívrstvými parketami v ořechu, děti nikde nenarazí na ostrý roh.

Pro dětský pokoj (Moretti Compact) byly zvoleny veselé barvy

Pro dětský pokoj (Moretti Compact) byly zvoleny veselé barvy

A že je dřevo na podlahu citlivé? "Nejsem hnidopich, abych se hroutil z každého malého škrábanečku. Máme malé děti, tak s něčím takovým musíme počítat. Navíc patina užívání přírodním materiálům sluší," říká majitel.

Právě s ohledem na děti zvolil na křesla Mood snímatelné potahy, z pohovky by se sundávaly obtížněji. Ta má proto čalounění v kůži, která se dobře ošetřuje, stejný materiál, jen v bílé barvě, je i na židlích.

Pro někoho možná nenápadný dům poskytuje příjemné zázemí. Kvalitní materiály usnadňují úklid, dispoziční řešení pamatovalo už od počátku na "pohyblivý" počet osob. Právě zohlednění let budoucích patří k velkým přednostem tohoto domu.

technické údaje

Užitná plocha: 350 m² (včetně 50 m² garáže)

Konstrukce: zdicí systém Porotherm 44 SI, železobetonové desky

Výplně otvorů: hliníková okna s izolačními dvojskly, dřevěné dveře a zárubně

Vytápění: plynový kotel, podlahové vytápění, rekuperace, do budoucna se počítá s tepelným čerpadlem systém země/vzduch

Zelený plot vytváří oázu soukromí

Zelený plot vytváří oázu soukromí.

Autoři

Ing. arch. Zuzana Lacinová - AL Projekt spol.s r.o.

Studio bylo založeno v roce 1995.Pracuje na zakázkách klientů v celém spektru zakázek architektury, urbanismu i interiérů. Kancelář tvoří autorizovaní architekti spolupracující s celým týmem všech stavebních a profesních specialistů. Zásadou práce je komplexnost vedoucí k realizaci zakázky.

Členové týmu:
Ing. arch. Zuzana Lacinová, absolvent ČVUT- obor architektura a urbanismus -autorizovaný architekt

Ing. arch. Vladimír Lacina, absolvent ČVUT – obor architektura a urbanismus - autorizovaný architekt. Pedagogická činnost na fakultě urbanismu ČVUT.

Ing. arch. Petr Šuma, absolvent ČVUT – obor architektura

Ing. Věra Slámová a tým specialistů


Z realizací:

Obytný integrovaný soubor ul. Sokolovská - Praha Vysočany
Polyfunkční dům "Sultzer" - Praha - Břevnov-Bělohorská
Polyfunkční dům Küpperbusch Praha - Břevnov-Bělohorská
Obytný soubor 124 rodinných domů – Praha Újezd nad Lesy
Soubor obytných domů – Praha Kbely
Polyfunkční dům firmy Industrial - Praha Hloubětín
Rekonstrukce vila Portheimka – Praha Smíchov
Rekonstrukce Chotkův palác – Praha Malá strana
Rekonstrukce a dostavby základních škol Praha 6
Rekonstrukce a dostavba brusírny skla Poděbrady
Rekonstrukce sportovní haly v Mostě

Realizace interieru: Decoland

Autor:




Nejčtenější

Vodárenská věž z 19. století slouží pro bydlení již více než 100 let.
Bydlení ve vodárenské věži: spousta schodů, skříň zde nepostavíte

Vodárenská věž vznikla už v roce 1891 jako zásobárna vody pro panské sídlo Grace Mansion, které navrhl William Stanton. Právě jeho vodárna zaujala tak, že ji...  celý článek

Stačila chvilka a sousedům v bytě pod Markem tekla ze stropu voda.
Sousedé nás již devětkrát vytopili. Peníze od nich nikdy nedostaneme

Bydlíme 45 let v panelovém domě. Před lety koupil byt nad námi šikula, který nemovitost ve špatném stavu začal ihned pronajímat. Nájemci se střídají a nám od...  celý článek

Aneta Dvořáková získala za „Párání“ ocenění Special Mentions  v kategorii...
Česká studentka vyhrála za „Párání“ prestižní světovou soutěž

Aneta Dvořáková, studentka Ateliéru textilní tvorby VŠUP v Praze, vyhrála cenu v rámci soutěže Young Creations Award. Akce pro mladé tvůrce se uskutečnila v...  celý článek

Britská stanice Halley stojí na hydraulických nohách umístěných na obřích,...
Antarktida láká. Postavit zde okázalou budovu je jako vztyčit vlajku

Desítky let sloužily v Antarktidě jako jediné lidské příbytky prosté dřevěné chaty. V posledních letech se ale státy předhánějí, kdo na nejchladnějším,...  celý článek

Velkoformátová posuvná stěna na jižní straně fasády zprostředkovává vstup na...
Dům v prudkém svahu v lese má místo zahrady obrovitou terasu

Pro svou pětičlennou rodinu postavil architekt Eric Grondal dům na hodně obtížném místě. Na první pohled stavba působí spíš jako překážka, přesto v okolním...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.