Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Polský zázrak. Rodinný dům se vznáší nad zemí díky obřím zrcadlům

  1:00aktualizováno  1:00
V polských Katovicích stojí neuvěřitelný dům, ve kterém není jasné, kde končí obývací pokoj a začíná zahrada. Při pohledu od silnice vypadá stavba normálně, jen zrcadlová branka dává tušit, že se v zahradě skrývá nějaké překvapení.

Myšlenka stavby je jasná: zahrada nemusí dům jen obklopovat, ale může jím přímo prostupovat. | foto: Jakub Certowicz

Autorem domu je polské světově uznávané architektonické studio KWK Promes vedené architektem Robertem Koniecznym. Tým již několikrát přesvědčil veřejnost i odborníky, že stále existují nové a neobjevené cesty, jak originálně řešit moderní bydlení bez zbytečných kudrlinek.

Poté, co vytvořili dům, který může stát takřka kdekoliv, i stavbu, která vyhoví nejpřísnějším bezpečnostním požadavkům, našli způsob, jak propojit přírodu a bydlení tak, aby hranice mezi oběma světy byly stěží rozpoznatelné.

Fotogalerie

Základním řešením stavby byl prostý dvoupatrový podlouhlý dům s jednoduchou sedlovou střechou, který rovnoběžně kopíruje uliční linii. Tvar domu i použitý materiál odkazuje k historii místního slezského stavitelství.

Pootočením horního patra o devadesát stupňů a jeho konzolovým vysunutím do prostoru soukromé zahrady se z obyčejného cihlového domu stala stavba s dechberoucími perspektivami. Díky neotřelé kombinaci zrcadlových stěn, posuvných prosklených panelů a průhledných skleněných zábradlí vzbuzuje dojem nekonečného souznění zeleně a masy cihel a betonu. Celek nechává vyznít sílu přírody bez jakýchkoliv příkras a díky zrcadlovému efektu výsledný dojem ještě násobí.

Může se hodit

Dům v Berouně

Dům v Berouně

Cena 2.995.000,-Kč včetně DPH

Více na Reality.iDNES.cz.

Přízemí domu patří společně sdílenému prostoru: na zádveří s šatnou navazuje kuchyň s jídelnou a obývací pokoj s vířivkou a velkorysou polootevřenou jídelnou, ve které může večeřet až dvanáct hostů. Právě jídelní zóna, na kterou je napojené malé domácí kino a venkovní posezení, jsou tím pravým zázrakem domu. Skleněné panely umožňují velký otevřený prostor dělit dle potřeb domácnosti, rozmarů počasí i aktuální nálady rodiny.

Dále je v přízemí také dílna, garáž a pracovna. Patro obývají pouze majitelé se svými dvěma dětmi. Symetricky řešený prostor, ve kterém proti sobě stojí dva dětské pokojíky s šatnami, koupelnami a dvěma samostatnými venkovními terasami, pokračuje dlouhou chodbou do ložnice rodičů. K ložnici náleží otevřený prostor koupelny a dvě velké šatny. Ani v tomto pokoji nechybí přímé propojení s exteriérem – štít domu končí lodžií.

Na fotografiích je rodina majitelů domu.

Na fotografiích je rodina majitelů domu.

Ani v ložnici rodičů nechybí přímé propojení s exteriérem. Ve štítu je lodžie.

Ani v ložnici rodičů nechybí přímé propojení s exteriérem. Ve štítu je lodžie.

Interiér domu je řešen podobně jako minimalistické exteriéry, kdy garážová vrata, stejně jako vchod do technické místnosti, plně respektují cihelný vzhled fasády a neodhalují veřejnosti detaily. Strohé tvary a puristicky černobílá barevnost podlah, stěn i nábytku je doplněna pouze o subtilní nábytek z transparentního plastu.

Ušetřete až 30%

Ušetřete až 30% z běžných cen stavebních prací nebo rekonstrukcí. Nejlepší nabídky stavebních a ostatních firem a živnostníků najdete na AAAPOPTÁVKA.CZ

Vtipnou hříčkou jsou v obývacím pokoji celoplošné koberce v dezénu umělého travního koberce. Oč je vybavení prostší, o to více vyniká na stěnách umělecká sbírka historických olejů ve zdobených zlatých rámech. Díky dotažené jednoduchosti se podařilo vystihnout původní koncept autorů domu i po dlouhém průběhu stavby: po šesti letech od jejího zahájení.

Myšlenka je jasná: zahrada nemusí dům jen obklopovat, ale může jím přímo prostupovat. Obývací pokoj je zahradou a zahrada obývacím pokojem, bez komplikovaných bariér. Inovátorské pojetí bydlení povyšuje dům na součást přírody a neunavuje majitele zbytečnou pompou.

Při pohledu z ulice se moderní stavba netváří nikterak převratně.

Při pohledu z ulice se moderní stavba netváří nikterak převratně.

Naopak ho nechává v klidu si vychutnávat skutečný luxus společně strávených chvil v každodenně proměnlivém prostředí zeleně. Jak ovšem podotýká studio ve svých tiskových materiálech, pro podobný typ domů, ve kterých je hlavním stavitelem příroda, je naprosto klíčovou podmínkou vybrat kvalitní pozemek v odpovídající lokalitě.

Dům o rozloze 411 metrů čtverečních obývá čtyřčlenná rodina a naprostá spokojenost dětí odpovídá na otázku, jak se v neobvyklé stavbě žije. Čerstvě dokončený projekt byl nominován na polské i mezinárodní ceny za architekturu, včetně prestižní Ceny Miese van der Rohe.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Obývací pokoj si prohodil místo s kuchyní, jak si manželé přáli. Radiátor -...
Jak se staví sen: k 45. výročí svatby dostali novou kuchyň i obývák

Poznali se ve školce, ve dvaceti se vzali a po 45 letech se mají stále rádi. Pro někoho sen, pro Jana a Jiřinu realita. „Sen“ však přišel v podobě nové kuchyně...  celý článek

Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců.
Starý box na přepravu koní přestavěl na bydlení se záchodem a sprchou

Dean Crago předělal třicet let používaný box na přepravu koní na plnohodnotné bydlení. Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců. Nejvíc práce...  celý článek

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří...
Michael Douglas prodává své útočiště na Mallorce z 19. století

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří sedm nemovitostí s deseti ložnicemi a deseti koupelnami. „Jde o unikátní...  celý článek

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.