Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V centru Brna vznikl luxusní střešní byt s italským nádechem

  1:00aktualizováno  1:00
Navrhnout byt s terasou v nejvyšším podlaží atraktivního developerského projektu v centru Brna je velká výzva, zejména když zakázka pro náročného klienta vznikla na základě doporučení. Architekti Jiří Vlček a Ondřej Bořil proto pojali projekt jako velký závazek.

Náročný úkol představovalo řešení stropu, protože byla použita bezrámečková zapuštěná světla. Ta si vyžádala speciální sádrokartonový profil na takzvaném stropním zrcadle s LED profily. | foto: Lukáš Hausenblas

„Doporučení si samozřejmě vždy velmi vážíme, jsou pro nás vždy jakýmsi zadostiučiněním. Důležitým faktorem byla pro nás v tomto případě dobrá znalost projektu jako takového,“ vysvětluje architekt Jiří Vlček.

Na návrh střešního prostoru, který je podle něho „top prostorem“ v dané budově, se s kolegou vyloženě těšili. „Znali jsme už orientaci různých průhledů ze samotného bytu, již předem jsme mysleli na to, že byt je v samotném centru města, což s sebou nese určitá pozitiva i negativa. Naším úkolem tak bylo jednotlivé části interiéru do tohoto ́extravilánu ́ začlenit tak, aby se majitel i po východu na terasu cítil příjemně a užíval si právě tuto polohu bytu.“

Těžký úkol představovalo použití a ukotvení nastavitelné hliníkové pergoly s opravdu velkým konzolovitým vyložením, bylo nutné vypracovat i model oslunění.

Těžký úkol představovalo použití a ukotvení nastavitelné hliníkové pergoly s opravdu velkým konzolovitým vyložením, bylo nutné vypracovat i model oslunění.

K pohodovému užívání patří samozřejmě i dostatek soukromí. Proto architekti použili na terase skleněné zábradlí, které propustí světlo, ale je matované, do bytu tak zvenčí není vidět, světlo však může prostupovat dál. Zároveň díky sklu vznikla určitá akustická bariéra.

Klient, cizinec a zaměstnanec nadnárodní firmy, měl samozřejmě vysoké požadavky na vybavení i funkčnost. Architektům však po několika konzultacích ponechal volné ruce. Po zhlédnutí řady skic se přesvědčil, že doporučení byla opodstatněná. Byt s dispozicí 4+kk a podlahovým vytápěním tak začal dostávat svou podobu.

Od vizualizací k realizaci

„Na počátku jsme probrali maximum informací, vizáž prostoru jsme se pak snažili ́ušít na míru ́ klienta. Po odsouhlasení skic od ruky, které ovšem představují 90 procent konceptu, což znamená, že ukážou dispozici a vysvětlí v axonometriích jednotlivé prostory a detaily, jsme se pustili do vizualizací,“ popisuje průběh realizace projektu architekt Jiří Vlček.

Fotogalerie

Po odsouhlasení barev a detailů následovaly rozkresy nábytku a další dokumentace, které pak putovaly z projekce na stavbu. Této dokumentaci předcházely návrhy a návštěvy u jednotlivých dodavatelských firem, ať již šlo o koupelny, svítidla, podlahy, vestavný nábytek či spotřebiče.

Na profesionální úrovni proběhla i spolupráce s developerem. Ve finále to pomohlo vytvořit optimální řešení pro stavbu i budoucího uživatele bytu. Na konci této cesty pak vzniklo výjimečné bydlení v centru Brna včetně parkování v podzemních garážích.

Sázka na kvalitní materiály

Klient, který pracuje ve vysoké manažerské pozici, měl jasné představy. Přál si příjemné, ale také funkční prostory vytvořené s pomocí kvalitních materiálů.

Na podlaze se tak objevila třívrstvá dýhovaná podlaha v matném laku, v koupelnách byla použita italská dlažba a obklady, také travertinové obklady stěn jsou z Itálie.

U nábytku vyrobeného na zakázku se střídá lakovaná dýha v ořechu s lakovanými plochami v polomatu a s lakovaným sklem. Na namáhané plochy u jídelního stolu nebo v kuchyni použili autoři návrhu odolný corian a technistone, které odolávají jak vysokým teplotám, tak různým chemikáliím či skvrnám po ovoci nebo vínu.

V kuchyni je jako hlavní světlo pnutá fólie Vecta, toto světlo s inverzní charakteristikou, nevznikají zde tak stíny.

V kuchyni je jako hlavní světlo pnutá fólie Vecta, toto světlo s inverzní charakteristikou, nevznikají zde tak stíny.

Všechny spotřebiče v kuchyni nesou značku Miele. Aby přípravu jídla nic nenarušilo, najdete zde však netradiční osvětlení. „Jako hlavní světlo jsme použili takzvanou pnutou fólii Vecta s inverzní charakteristikou. Šíření světla je tak do tohoto prostoru ideální, nevznikají stíny,“ vysvětluje architekt Vlček.

Autoři projektu

Ing. arch. Jiří Vlček

Vystudoval SPŠ strojní,dále na VUT Fakultu architektury v Brně. V průběhu studia absolvoval stáž u vídeňských architektů v různých ateliérech. Následně prošel praxí u brněnských architektů i v ateliéru pro územní plánování.

Ing. Ondřej Bořil

Vystudoval gymnázium v Novém Městě na Moravě, dále pak na MZLU Fakultu dřevařského inženýrství v Brně. Absolvoval praxi a získal zkušenosti u stavební firmy, účastnil se realizací a řady zakázek. Zkušenosti získal i u firmy na výrobu nábytku.

Od roku 2011 navázali Ing. Ondřej Bořil a Ing .arch. Jiří Vlček vzájemnou spolupráci a začali budovat společnou značku Bořil/Vlček architekti.

Ocenění:

  • 2. místo Stavba JM kraje 2009 (rekonstrukce staveb a objektů) objekt Květinářská ul. Brno
  • 1. místo Stavba JM kraje 2010 (stavby občanské vybavenosti) objekt Orlí Brno
  • 3. místo Stavba JM kraje 2013 (stavba občanské vybavenosti) Vinařství a penzion André Velké Pavlovice
  • 1. místo Stavba JM kraje 2014 (rekonstrukce staveb a objektů) Objekt Česká 6, Brno
  • 1.místo Stavba JM kraje 2015 (novostavba bytového domu) Anenská 16, Brno
Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.