Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chtěla syrový byt z betonu a kovu. Nyní žije mezi odpadními trubkami

  1:00aktualizováno  1:00
Mladá žena z japonského města Nagoja si splnila sen. Módní expertka se svými nejoblíbenějšími kousky může kochat po celém bytě. Luxusní šaty míjejí i všechny návštěvy, třeba při cestě na toaletu. Jsou totiž pověšené ve vitrínách.

Pohled ze dveří koupelny přes kuchyňský kout na jižně orientovanou terasu bytu. Tu se rodina rozhodla ponechat jako ryze soukromý prostor. | foto: Toshiyuki Yano

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů a přání? Vyberte si své nové bydlení na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

Byt v dvoumilionovém japonském městě Nagoja připomíná tak trochu muzeum či luxusní čistírnu. Vše spojuje dokonale jasná progresivní architektura. Čtyřpokojový apartmán v nájemním domě ze 70. let doznal oproti původní podobě mnoho významných změn.

Mladá milovnice módy se do bytu nastěhovala s přítelem a svou matkou. Obytnou plochu o rozloze 114 metrů čtverečních bylo nutné proměnit na dvougenerační prostor, ve kterém by všichni spokojeně žili. Úkolu se ujal architekt Keiichi Kiriyama ze studia Air House Design Office z prefektury Aiči.

Betonový byt v Japonsku

Hledání ústředního motivu, který dodá bytu originální tvář, netrvalo dlouho. Architekt využil povolání a zároveň vášně majitelky.

Byt protnul dlouhou prosklenou vitrínou, která připomíná výlohy prodejních showroomů. Do proskleného prostoru lze umístit vybrané kousky oblečení, bot a kabelek a jednotlivé produkty obměňovat. V dalších přilehlých prostorách získaly doplňky vlastní menší šatnu a velký botník. V neobvyklých zónách může majitelka oblečení také kvalitně fotit a natáčet, což je důležitá součást její práce.

Z dispozice původního bytu naopak zcela zmizel nejen tradiční japonský pokoj s tatami, ale i pravé úhly, celé pokoje a jejich určení. Z původního skladiště vznikl prostor pro spaní dcery a koupelna se významně zvětšila na úkor obývacího pokoje.

Celý byt Kiriyama rozdělil na severní a jižní část. V první, kde kdysi byly dvě samostatné ložnice, vznikla jedna velká, ve které bydlí matka, ve druhé, velkoryse otevřené jižní části, žije majitelka s partnerem. Obě domácnosti společně sdílejí nejen prádelnu, ale i koupelnu, toaletu a kuchyň.

Architekt Keiichi Kiriyama se snažil, aby se mladé majitelce bytu pokaždé, když...

Architekt Keiichi Kiriyama se snažil, aby se mladé majitelce bytu pokaždé, když se zadívá nebo projde okolo důmyslného proskleného šatníku, zvedla nálada a bydlení i těšilo.

Klientka měla o použitých materiálech jasnou představu. Přála si obnažit původní stěny a dodat bytu syrový vzhled betonu, doplněný o industriální kov a sklo. Odpadní trubky a klimatizace jsou přiznané, stejně jako pojezdy skleněných panelů šatní vitríny.

Z černého kovu jsou i americká kamínka v obývacím pokoji, se kterými ladí plechové lustry zavěšené nad kuchyňským ostrůvkem z obou stran digestoře. V kombinaci s kůží a dřevem působí celek robustně a jediné, co bytu dodává na křehkosti, jsou právě vystavené šaty a jejich jemné textilie.

Právě šaty a móda se starají o barevné akcenty jinak velmi neutrálně laděného interiéru. Díky tomu byt na mnohé příchozí působí jako neotřelý butik nebo luxusní čistírna.  

Koupelna dnes stojí v místech, kde v sedmdesátých letech minulého století...

Koupelna dnes stojí v místech, kde v sedmdesátých letech minulého století původní tvůrci navrhli tradiční japonský pokoj se sezením na tatami.

V bytě zůstaly milé soukromé a na první pohled nerozpoznatelné detaily, jako...

V bytě zůstaly milé soukromé a na první pohled nerozpoznatelné detaily, jako jsou například na zdi v kuchyni zachované rysky a poznámky od stolařů, kteří vyměřovali prostor při instalaci kuchyňské linky.

Ale i v tomto poloveřejném bytě lze najít ryze privátní kouty a momenty, které dělají z bytu domov. Patří mezi ně například výhledy z lůžka pod stropem ke kuchyňské lince. Nebo na první pohled nerozpoznatelné detaily, jako například na zdi v kuchyni zachované rysky a poznámky od stolařů, kteří vyměřovali prostor při instalaci kuchyňské linky.

Jako zcela soukromou si rodina ponechala jižně orientovanou prostornou terasu, kde plánuje majitelka založit malou bylinkovou a zeleninovou zahrádku v samostatně stojících kontejnerech.

Keiichi Kiriyama stejnou péči věnoval i koupelně. Zde je v betonovém schodu zapuštěná vana se sprchovým koutem tak, aby celek evokoval příjemné lázně. 

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Autoři si od zdvihacího domu slibují, že vyřeší bytovou krizi.
Dům, který se povodně nebojí. Za pět minut se zvedne 1,5 metru nad zem

Rodinný domek se speciálními mechanickými zvedáky je dílem britské stavební společnosti Larkfleet Group. Ta vytvořila revoluční dům těžký 72 tun, ve kterém se...  celý článek

K troubě se nemá uživatel zbytečně ohýbat, je to nepohodlné a navíc není dobře...
Proč se nemáme ohýbat k troubě, ani když uvnitř voní pečínka či koláč

Bolavá záda a hlavně hodiny strávené v kuchyni. Výsledek? Rodina přejedená vánočním cukrovím. I to bývá výsledek nastavených večerů, kdy se maminka obětuje a...  celý článek

Náklady na celý dům bez vody jsou přibližně 16 800 korun (topení, ohřev vody,...
Postavili si úsporný dům u Olomouce. Náklady vyjdou na 17 tisíc ročně

Radomír se před několika lety vydal na zkušenou do Spojených států, kde se věnoval práci se dřevem. Získané znalosti zužitkoval při stavění svého rodinného...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.