Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Byt plný mramoru si majitel přál. Architekti jej zateplili dřevem

  1:00aktualizováno  1:00
Není to byt určený pro běžný každodenní rodinný život. Jenže je přesně takový, jak si jej představoval jeho majitel: plný mramoru, ale také dřeva. Dostatečně luxusní, ale nikoli přehnaně.

Denní a klidovou zónu odděluje kvádr, ve kterém jsou šatní skříně ze strany ložnice a mělké skříňky s barem v obývací části. | foto: Rules - archiv soutěže Interiér roku

Byt 2+kk s plochou téměř 90 m2 v bratislavském Riverparku navrhlo studio Rules (Ing. arch. Rudolf Lesňák, Ing. arch. Kvetoslava Miĺáková a Ing. arch. Róbert Bȏžek) pro klienta, který měl hodně jasnou představu o tom, jak by měl interiér vypadat. Majitel si byt pořídil pro své časté pracovní návštěvy Bratislavy, nikoli pro trvalé bydlení.

„Byt je správně okázalý, správně chladný a maximálně přirozený. Hlavní interiérové prvky jsou kámen a dřevo. I když majitel miluje mramor, nijak jsme to s ním nepřehnali a použili jej v odpovídající míře na správných místech, takže interiér působí i s kamenem teple a útulně,“ tvrdí autoři projektu.

Skleněné příčky a dveře nabízejí zajímavé průhledy a prostor odlehčují.

Skleněné příčky a dveře nabízejí zajímavé průhledy a prostor odlehčují.

I když jde o novostavbu, byly nutné drobné úpravy: několik zděných příček nahradily skleněné, které dispozici bytu „otevřely“ a provzdušnily. V rámci úprav se také udělaly nové odpady a rozvody vody i elektřiny. Do koupelny se podařilo dostat vedle vany také sprchový kout a záchod, k dispozici je i samostatná toaleta.

Realizaci tohoto bytu přihlásili autoři do soutěže Interiér roku, jehož organizátorem je Institut bytového designu. Uzávěrka druhého ročníku soutěže je už 20. února 2017. Zúčastnit se nově mohou i architekti ze Slovenska.

Rozdělení prostoru

Při plánování dispozice použili architekti pro rozdělení interiéru na denní a noční neboli klidovou zónu kvádr, který ze strany obývacího pokoje plní funkci televizní skříňky, ale také baru a prostoru pro ukládání skla. Ze strany ložnice funguje jako šatní skříně.

Povrch kvádru je z dýhy kouřového dubu, která si s mramorem barvou i dekorem dobře rozumí. Pro oživení použili architekti červený lak na vnitřky skříněk.

Fotogalerie

Odpočivná část s velkou šedou pohovkou je mezi kuchyní a jídelním stolem pro šest osob. Ten architekti umístili do výrazně prosvětlené části denní zóny.

Jídelna se tak sice dostala na opačnou stranu od kuchyňské linky, ale nejde o nijak velkou vzdálenost, která by komplikovala stolování.

„Kravská kůže na podlaze dodává obývací části teplo, výrazné žluté křeslo s podnožkou prostor zase barevně oživuje,“ vysvětlují autoři svůj přístup k řešení.

V denní části se objevuje mramor na kuchyňském ostrůvku a na podlaze, takže vyniká jeho typická kresba. Jednotná mramorová podlaha místnosti opticky spojuje.

„Chladné a pro někoho sterilní působení mramoru jsme vyvážili látkou na závěsech, kobercích, sedačce a křesle,“ říká architekt Rudolf Lesňák.

Luxusní kuchyň v „mramorovém“ bytě tvoří vysoké bílé skřínky a kuchyňský ostrůvek, který ji opticky odděluje od odpočivné části. Kuchyňské spotřebiče ve vysokých skříňkách mají čelní plochy z bílého skla.

Aby byl kuchyňský vzhled co nejvíce potlačený, vysouvá se digestoř v případě potřeby z plochy pracovní desky. Na míru vyrobené lamely nad kuchyní pak přecházejí do ložnice a oba prostory opticky propojují.

Vnitřky tmavých skřínek jsou provedeny ve výrazné červené, což zdůrazňuje osvětlení LED pásky.

Vnitřky tmavých skřínek jsou provedeny ve výrazné červené, což zdůrazňuje osvětlení LED pásky.

Příjemné průhledy

Otevřená dispozice nabízí dostatek průhledů, které dělají byt pocitově větší a zajímavější. I díky průhledům vyniká krása přírodního mramoru, takže interiér působí jako jedná velká místnost, rozdělená pouze občas kusy nábytku.

Také v ložnici dominuje na podlaze mramor. Postel z černého laku a kouřové dubové dýhy byla navržena a vyrobena na míru, její polohu vymezují lampy zavěšené ze stropu.

V koupelně jsou stěny obložené mramorem a zrcadly. Vana a toaleta jsou na vyvýšeném stupínku.

V koupelně jsou stěny obložené mramorem a zrcadly. Vana a toaleta jsou na vyvýšeném stupínku.

Strohou barevnost osvěžuje nízké křeslo s obrazem namalovaným speciálně pro tento prostor. Televizoru si zde naopak nevšimnete, ten se totiž skrývá za posuvnými dveřmi šatní skříně umístěné v kvádru, který odděluje ložnici a denní prostor. I v ložnici oživuje tmavou hmotu skříně červená nika.

Mramorová podlaha přechází z ložnice až na stěnu koupelny. Díky skleněné příčce působí vše jako jeden celek. Ale pokud je potřeba, stačí stisknout tlačítko a prostor oddělí neprůhledný závěs.

V koupelně se samozřejmě mramorem nešetřilo. Ze zařizovacích sanitárních předmětů tu nic nechybí, najdete zde umyvadlo, WC, sprchový kout i samostatně stojící vanu. Ta je společně se sprchou a toaletou na vyvýšeném stupínku, který dovolil dostatečné vyspádování odpadů, což znamená komfort při používání sprchy i vany bez rizika, že by se mohla voda dostat až do ložnice.

Výrazný obraz byl vytvořený přímo pro tuto ložnici.

Výrazný obraz byl vytvořený přímo pro tuto ložnici.

V původní dispozici byla prádelna vedena jako samostatná místnost, jenže tím se zmenšila plocha obytné části. V rámci úprav ji tedy architekti zrušili a pračku se sušičkou umístili do samostatného WC za skříň se skládacími dveřmi.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.