Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Loft proměnili na neuvěřitelný byt plný zakřivených stěn a umění

  1:00aktualizováno  1:00
Domov pro sběratele umění – a jeho psa – vytvořila na newyorském Manhattanu slavná nizozemská architektonická kancelář UNStudio.

Celoprosklenou stěnou může majitel pozorovat od stolu v pracovně "cvrkot" na Manhattanu. Stejně tak i jeho čtyřnohý miláček. | foto: Iwan Baan

Spoluzakladatel UNStudia Ben van Berkel se s budoucím klientem potkal před několika lety při plánování renovace a dostavby nejstaršího muzea v USA, a to Wadsworthova Athenea v Hartfordu ve státě Connecticut.

Projekt se sice nakonec nerealizoval, ale muži se stali přáteli. Když se pak před pěti lety milovník umění rozhodl postavit si vlastní dům, volba okamžitě padla na UNStudio. Muži pak společně v okolí Hartfordu hledali vhodný pozemek pro stavbu, ale nebyli úspěšní.

Fotogalerie

Nejspíš osud chtěl, aby vše dopadlo úplně jinak. Na jaře roku 2007 se v Amsterodamu rozdrnčel telefon a Ben van Berkel se dozvěděl, že dostal zakázku za mořem. Nešlo ovšem o stavbu nového domu, ale přestavbu loftu na dolním Manhattanu v New Yorku, který si jeho americký přítel mezitím koupil.

Umění v hlavní roli

Byt určený k rekonstrukci měl velkou obytnou plochu (550 m²) a podlouhlou dispozici. Nový majitel si z něj přál vytvořit prostor, který bude oscilovat mezi komfortním bydlením a uměleckou galerií. To samozřejmě byla pro architekty z UNStudia velká výzva.

Plochu bytu se rozhodli rozdělit pomocí různě dlouhých zakřivených stěn do proporčně vyvážených zón. Prostor opticky rozšířili pomocí bílé barvy na stěnách i stropu a použitím světlé podlahy z jedlového dřeva. Klikaté a na koncích zaoblené stěny dodaly bytu dynamiku a potlačily přílišnou "nudlovitost" místa. Zároveň také utvořily dostatečně velkou vertikální plochu pro rozmístění sbírky artefaktů.

Nizozemské UNStudio do bytu vestavělo nové příčky, které z jedné strany slouží

Nizozemské UNStudio do bytu vestavělo nové příčky, které z jedné strany slouží pro zavěšení obrazů a z druhé jako knihovna. Aby stěny unesly tíhu knih, jsou vyztuženy skleněnými vlákny.

Z jedné strany zdí visí obrazy, z druhé je řada polic na knihy. V záhybech stěn vznikly niky pro umístění uměleckých předmětů. Výstavní prostor je tak využitý beze zbytku a stal se centrem bytu. Kolem něho jsou pak rozmístěné jednotlivé pokoje, například ložnice propojená s pracovnou, šatna, kuchyň či koupelna. Ty jsou různou měrou od galerie oddělené prosklenými příčkami.

Hra světla a stínu

Tříletá rekonstrukce se vyplatila. Měkké křivky dnes probíhají celým bytem nejen v podobě stěn, ale také ve formě minimalistického vestavěného nábytku. Doplňují ho ikonické solitéry jako je chaise lounge od Ray a Charlese Eamesových nebo geometrické křeslo Utrecht od Thomase Rietvelda.

Ničím nerušené průhledy loftem ještě umocnila výměna jižních oken směřujících k panorámatu Manhattanu za prosklenou stěnu od podlahy až ke stropu. Architekt Ben van Berkel se však musel vypořádat ještě s jednou skutečností.

Díky klikatícím se stěnám prostor působí vzdušně a zároveň dynamicky.

Díky klikatícím se stěnám prostor působí vzdušně a zároveň dynamicky. Architekti se tím vyhnuli dlouhým koridorům, které by použitím rovných příček dozajista vznikly.

Bydlení mělo i přes svoji rozlehlost poměrně nízký strop. Tento nedostatek vyřešil pomocí jeho nasvícení LED světelnými zdroji, které se ukrývají pod speciální membránou. Díky tomuto řešení strop přechází v průhledné a neprůhledné části, opticky je tak navozena iluze výšky.

Tu ještě podporuje vyklenutí stropu v neprůhledných místech. LED osvětlení má navíc schopnost měnit svou škálu od studených tónů přes neutrální až po teplé, může se tak jednoduše proměňovat i atmosféra v nezvyklé domácnosti.

UNStudio

Amsterodamský architektonický ateliér UNStudio vede Ben van Berkel a Carolina Bos. Vedle projektování působí oba jako pedagogové a teoretici architektury, jsou nositeli mnoha ocenění. První společnou firmu založili již v roce 1988.

Hlavní náplní Van Berkel & Bos Architectuurbureau byly urbanistické projekty, architektonické studie a plány infrastruktury. Deset let poté vzniklo UNStudio, složené z architektů, urbanistů, grafiků, konstruktérů, stavbařů, fotografů a "new media" designérů. Jejich realizace vždy stojí v centru pozornosti.

Mezi oceňované stavby patří například Muzeum Mercedes Benz ve Stuttgartu (2006), víkendová vila NM v americkém Bethelu (2007) či hudební divadlo v německém Grazu (2008). V roce 2009 založili pobočky v Šanghaji a Hongkongu, které mají na starosti projekty v Asii.

Moderní technologie posloužily i v případě výztuže stěn. Aby stěny unesly velké množství knih, jsou do nich zakomponována skleněná vlákna.

Díky architektonickému řešení od UNStudia prostor působí vzdušně a moderně. Pro svého majitele představuje příjemný domov a pro jeho sbírku umění, kterou shromažďoval celý život, důstojný výstavní prostor.

Autoři:




Nejčtenější

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Katedrála Nejsvětější Trojice je kostel polské pravoslavné církve v Hajnůvce v...
Lopaty a míchačky. Poláci za socialismu postavili sami tisíce kostelů

Výstava s názvem Architektura VII. dne v pražském Centru současného umění DOX ukazuje historii kostelů, které byly v Polsku postaveny mezi roky 1945 a 1989....  celý článek

Legionářské vlaky se používaly v letech 1918 - 1920 na transsibiřské magistrále...
Bydlí ve vagonu z legiovlaku. Stavba přišla na milion, vydrží 60 let

Michala, který rád cestuje, nelákalo klasické bydlení. Řešení však rozhodně neviděl v mobilheimu z plastu, na jehož výrobu se používá spousta chemie. Zvolil...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.