Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Loft, který vás bude šokovat. Je plný barev a díky majitelům působí útulně

  1:00aktualizováno  1:00
Potkali se v Praze, začali žít v podnájmu na Žižkově. Skončili v loftovém bytě v Libni. Grafička Ana z Brazílie a architekt Jan s finskými a českými předky dokázali nemožné: ze studeného loftu vytvořili útulný domov.

Část hlavního obytného prostoru s kuchyní a jídelním koutem | foto: Jaroslav Hejzlar

Manželé po svatbě bydleli několik let v podnájmu na pražském Žižkově, ale když Jan blízko své práce objevil nový bytový projekt, začal se o něj zajímat.

Tovární komplex v ulici Novákových v Praze Libni patřil kdysi k prvním moderním železobetonovým stavbám u nás. Zpočátku se tu vyráběly klobouky. Nevšední komplex továren si díky důkladnému založení a zajímavému vzhledu proměnu opravdu zasloužil.

Nové schodiště do patra kombinuje kov a dřevo

Nové schodiště do patra kombinuje kov a dřevo

Přemýšlet se vyplatí

Garsoniéra s kuchyňským koutem o celkové rozloze 47 m2 včetně technických prostor umístěných v patře přišla na 2,2 milionu korun. Prostorové řešení a vybavení bytu této ceně odpovídalo, prostě nic moc.
Technické patro bylo vestavěno na smrkové, pohledově neupravené trámkové konstrukci. Nahoru vedl spíš žebřík než schody a pochozí výška horního prostoru neumožňovala normální pohyb vzpřímeného člověka. Maličkou koupelnu zabírala z větší části vana, všechno to bylo až příliš laciné.

Anino zklamání při první prohlídce nového domova bylo pochopitelné. Jenže manžel je architekt. A protože developer neměl vůči dalším úpravám námitek, pustil se Jan do práce.

Pracovna je oddělená částečně dveřmi, zčásti skleněnou i sádrokartonovou stěnou

Pracovna je oddělená částečně dveřmi, zčásti skleněnou i sádrokartonovou stěnou

Nejdříve u počítače a s tužkou a papírem všechno půl roku důkladně promýšlel. Výsledkem je moderní loftový prostor, v němž k původním 47 m2 přibylo dalších 35 m2.

Jak zvětšit malý loft

Architekt prostě snížil podlahu vestavěného patra o centimetry potřebné k tomu, aby se horní podlaží stalo obyvatelným. Díky této zásadní změně vytvořil v novém mezonetu potřebný prostor, který garsoniéra zcela postrádala.

Nápaditě sem umístil knihovnu, jež k této galerii částečně vytváří i efektní a praktické zábradlí. V horním patře je dnes pracovna, za stěnou ze sádrokartonu ložnice. Na straně obrácené k oknům nahrazuje sklo spolu s nízkou knihovnou zábradlí a umožňuje pronikání denního světla. Směrem ke knihovně tvoří částečnou zvukovou bariéru.

Ložnice v patře

Ložnice v patře

Do horního podlaží teď vede elegantní schodiště, které architekt nechal vyrobit podle vlastního návrhu. Šikminu pod ním skvěle využil k umístění části kuchyňské linky. Celou kuchyni vyrobenou na míru navrhl sám, úložné prostory zapracoval do nově vybudované přepážky, v níž se ukrývají také podpěry patra.

Ještě než všechny tyto úpravy skončily, přišel na svět Teo a bylo třeba vyřešit i jeho pokojík. Vznikl oddělením z původního obytného prostoru, který architekt rozdělil stěnou z neobvyklého materiálu. Dřevěnou konstrukci pokryl cementotřískovými deskami, jejichž vzhled připomíná cement, ale jsou samozřejmě teplejší.

Z obytného prostoru byl vyčleněn pokojík pro Tea

Z obytného prostoru byl vyčleněn pokojík pro Tea

Spodní patro dnes plní řadu funkcí. Do blízkosti kuchyně se vešel i jídelní kout, vedle dětského pokojíku zbylo místo na posezení u televize, oddělené od spícího Tea posuvnou zalamovací stěnou.

Zásadní proměnou prošla také koupelna. Místo vany přibyl elegantní sprchový kout, nudný obklad nahradila zářivě červená mozaika, objevilo se tvarově zajímavé umyvadlo a WC. Vešla se sem i pračka.

Industriální barevnost

Designérka Ana sledovala manželem navržené změny s nadšením. Na její popud vstoupily do nového interiéru barvy. Červená mozaika v koupelně, rudá stěna propojující obě patra. Vybrala si také materiál na podlahu do všech místností kromě předsíně a koupelny. Teakové dřevo je krásné i velmi trvanlivé.

Poměrně malá koupelna vypadá dnes atraktivně a mnohem větší

Poměrně malá koupelna vypadá dnes atraktivně a mnohem větší

Detail vstupu z ložnice do pracovny, dveře jsou posuvné

Detail vstupu z ložnice do pracovny, dveře jsou posuvné

Jan pak ladil ostatní zařízení v duchu industriální architektury do šedé a bílé, k nimž ohnivá červená skvěle ladí. Loftové byty si většinou pořizují mladé páry nebo nezadaní muži či ženy, protože otevřené prostory neumožňují příliš soukromí. To si uvědomoval i majitel bytu v roli architekta. V rámci možností se mu však tento problém podařilo vyřešit.

Náklady

- Kuchyňská linka vypadá jako z broušeného nerezu. Je však vyrobena z kvalitního lamina.

- Také přepážka z desek CETRIS vyšla oproti sádrokartonu levněji, přitom je omyvatelná, nepotřebuje nátěry ani žádnou velkou údržbu. Cena zhruba 350 Kč/m2 včetně práce.

- Jednoduchý jídelní stůl za 13 000 Kč byl vyrobený na míru, židle z Ikey však stály jen 1 290 Kč/ks

- Téměř 65 m2 teakových podlah stálo 1 500 Kč/m2 včetně pokládky, kvalita a životnost však ceně odpovídají.

- Levná nebyla ani proměna koupelny: červená italská mozaika stála 1 800 Kč/m2, dlažba 900 Kč/m2, umyvadlo a WC, rovněž italské provenience, přišly dohromady na 21 000 Kč.

Ana, Jan a Teo, rodina opravdu mezinárodní

Ana, Jan a Teo, rodina opravdu mezinárodní

Netradiční pár

Příběh Any a Jana začal v pražské hospodě la Casa blu v den, kdy Brazílie porazila Německo, a stala se tak v roce 2002 popáté mistrem světa ve fotbalu. Ana, která přijela do Evropy z Rio de Janeira, protančila z radosti celou noc. Jan ji tu nemohl přehlédnout.

Jan se narodil v Tampere, ale už jako dítě se s matkou přestěhoval do České republiky a vystudoval zde architekturu. Grafická designérka Ana pochází z dvanáctimilionového velkoměsta, Prahu si zamilovala pro její starobylost, sympatickou velikost a pro klidný život, který si tu s manželem a jeho rodinou vytvořili. Teď už do ní patří také tříapůlletý syn Teo.

Na loft zde byly použity netradičně výrazné barvy

Na loft zde byly použity netradičně výrazné barvy


autor

Autor návrhu: Ing. arch. Jan Cieśla

Absolvent Fakulty architektury ČVUT , člen České komory architektů. Praxe - mimo jiné - v ateliéru Adama Slabého, Praha.

Jeho názor: Loft je výzvou pro tvorbu interiéru i pro život v něm. Návrh vyžadoval co nejefektivnější využití malého bytu, který je z jedné strany otevřen do volného prostoru. Koncept tak umisťuje skladovací prostory do stěny proti oknům, zbylý interiér je tím pádem vzdušný a vypadá větší.

Návrh čerpá materiály z okolí i z dalších průmyslových prvků a kombinuje je s moderními výrobky – černým sklem, lakem a světly. Ta dávají bytu druhý rozměr – večer vytvářejí různorodou atmosféru díky možnosti kombinace několika zdrojů pro každou místnost.


Více se dočtete v časopise Bydlení č. 6/2010.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.