Libeček lékařský

Tato vytrvalá bylina s listy podobnými celeru pochází z přední Asie a vyskytuje se snad v každé zahradě.
Tato vytrvalá bylina s listy podobnými celeru pochází z přední Asie a vyskytuje se snad v každé zahradě. Dříve se listy vkládaly i do bot, aby osvěžily unaveného poutníka. Tato rostlina je silně aromatická a dává jídlům nezaměnitelnou chuť. Obsahuje libečkovou silici, pryskyřici a kyselinu jablečnou a angelikovou. V léčitelství se používá především oddenek libečku. Působí močopudně a pomáhá při nadýmání. Přidává se i do čajových směsí, které se pijí při zánětech močových cest. Listy se trhají podle toho, kdy je potřebujete, zmrazují se nebo suší. Používají se do polévek, gulášů, sýrů i salátů. Stonky se dusí a podávají s omáčkou. Zpestří chuť dušených jídel a polévek. Mladé se kandují nebo jedí polité octem a olejem. Kořeny se loupají a pak se vaří nebo se z nich připraví nálev. Ten se používá například při nechutenství. Semena se sbírají po dozrání a přidávají se do likérů, chlebového těsta, salátů, rýže i bramborové kaše. Libeček vyžaduje vlhkou, výživnou a propustnou půdu. Daří se mu především na slunci a v polostínu. Množí se kořenovými řízky na jaře či na podzim. Sází se šedesát centimetrů od sebe, semena se vysévají koncem léta.

Bylinkové těstoviny

Tři sta gramů polohrubé mouky, pět lžic spařených, na jemno nakrájených čerstvých bylinek - libeček, petrželová nať, pažitka, kerblík, meduňka, bazalka, dvě vejce, trochu studené vody a lžička oleje se zpracují v těsto. Tence je vyválejte a nechte osušit. Pak těsto pokrájejte. Těstoviny se podávají jako příloha k masitým pokrmům.

Libečková polévka

V hrnci se rozpustí 25 gramů másla a na mírném ohni osmaží dvě středně velké cibule dokud nezesklovatí. Přidejte čtyři polévkové lžíce jemně nasekaných lístků libečku, 25 gramů hladké mouky a za stálého míchání asi minutu smažte. Pak se do polévky postupně přidává 570 mililitrů slepičího nebo zeleninového vývaru a vaří na mírném ohni l5 minut. Přidá se 275 mililitrů mléka, osolí a opepří. Polévku nenechte vzkypět, aby se nesrazila.