Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vyhověli požadavku úředníků na sedlovou střechu: postavili dům na domě

  1:00aktualizováno  1:00
O peníze jde až v první řadě. V případě stavby domu by bylo možné tuto větu o financích trochu upravit: o peníze a chytrý nápad… Obojí se podařilo zvládnout mladé dvojici v městečku nedaleko Prahy díky architektům studia edit!

Původní záměr byl použít „zelenou střechu“, nakonec však kvůli financím z něj sešlo. | foto: Mark Prethero

TIP: Hledáte rodinný dům?

Vybírejte v jedné z největších databází rodinných domů v ČR na Reality.iDNES.cz.

Vše začalo požadavkem mladého páru, který si přál malý dům na velkém pozemku. Peněz po zakoupení parcely však zbylo spíše jen na byt…. Vše komplikovalo i samotné místo, kde se mělo stavět.

„Museli jsme se vypořádat s nízkým rozpočtem, ale také s rozdílem výškových úrovní komunikace a pozemku a s regulativem vyžadujícím sedlovou střechu. Navíc si investoři přáli dům, který by jim umožnil maximální kontakt se zahradou,“ popisuje architekt Vítězslav Danda z pražského studia edit!

Z ulice máte pocit, že zde stojí malý domek se sedlovou střechou.

Z ulice máte pocit, že zde stojí malý domek se sedlovou střechou.

A jak to tedy mladí architekti vymysleli? Navrhli dvoupodlažní objekt z klasických cihel situovaný na severní hranu pozemku. Většina obytné plochy z celkových 100 m2 domu je umístěna ve spodním podlaží, které hmotově představuje klasický kvádr s velkými prosklenými plochami.

A požadavek stavebního úřadu na sedlovou střechu? Vše vyřešil vtipný nápad: na kvádr „posadili“ malý domek přímo archetypálního tvaru se sedlovou střechou.

Je v něm pouze vstupní část a jediná místnost s výhledem do zahrady. Nevelký pokoj zvětšil klasický trik, a to otevření stropu až do krovu. Zpevněná a upravená plocha před domkem je soukromý pozemek, slouží jako parkovací místo pro majitele.

Pokoj v horním domku působí mnohem větším dojmem než ve skutečnosti jde, a to...

Pokoj v horním domku působí mnohem větším dojmem než ve skutečnosti jde, a to díky otevřenému krovu.

Schodiště s dřevěnými schodnicemi je dostatečně bezpečné i pohodlné.

Schodiště s dřevěnými schodnicemi je dostatečně bezpečné i pohodlné.

Dům s výhledem do zahrady

Požadavek mladého páru mít velkou zahradu a malý dům výrazně ovlivnily nejen finanční možnosti, ale také dominanta celé parcely, mohutná lípa u potoka v jižní části pozemku. Ta měla být tím nejdůležitějším.

Fotogalerie

Pro architekty to znamenalo jediné: vtisknout domu určitou pokoru, žádné vyvyšování se… Proto zvolili jako základ přízemní stavbu v podobě jednoduchého kvádru. Jejich představa zelené ploché střechy se však nerealizovala. Zatím. Všechno je o penězích. Časem se plochá střecha jistě dočká zeleného příkrovu.

Zatím „přírodní“ vzhled dodává stavbě dřevěný laťkový obklad na fasádě obrácené k jihu i na spodním přesahu střechy, dřevěná je i podlaha terasy. Lze zde příjemně odpočívat ve stínu, když pálí slunce, nebo se tu skrýt před jemným deštěm.

Na terasu je přímý výstup jak z obývací části, tak z ložnice. Otvírat je však možné pouze dvě úzké tabule, velké prosklené plochy dřevěných eurooken jsou z finančních důvodů pevné.

Terasu kryje přesah střechy, takže ji lze využívat ve slunečných dnech, ale i...

Terasu kryje přesah střechy, takže ji lze využívat ve slunečných dnech, ale i za deště.

Majitelé si také pečlivě spočítali náklady na vytápění (s ohledem na zateplení a případné ztráty) a zjistili, že nejlevněji jim vyjde podlahové elektrické vytápění. Pořízení plynové přípojky, kondenzačního kotle a radiátorů by je totiž přišlo na pořádný balík. Pro podzimní a jarní dny, tedy takzvané přechodné období, si vypomáhají pomocí krbové vložky. Pár polínek dokáže divy.

Ani vnitřní vybavení není nijak luxusní, zatím však bez problémů stačí. Lamelová vinylová podlaha je vzhledem k přímému výstupu do zahrady praktická, navíc i vhodná pro podlahové vytápění.

Kuchyň představuje kombinaci IKEA a několika kousků vyrobených na zakázku, a to včetně pracovní desky. Časem přibude i další nábytek…

Jednoduché vybavení odpovídá koncepci celého domu.

Jednoduché vybavení odpovídá koncepci celého domu.

Studio edit!

Edit! je tým mladých architektů, kteří založili studio v roce 2010 po předchozí úspěšné spolupráci na mnoha projektech a soutěžích. Zakládajícími členy jsou Ivan Boroš, Juraj Calaj, Lenka Míková a Vítěz-slav Danda, kteří mají profesní i osobní zkušenosti ze života ve Španělsku, Francii, Německu, Dánsku a USA.

Edit! má zkušenosti ze široké škály projektů od soukromých rezidenčních objektů, přes studie kancelářských budov a urbanismu až po návrhy veřejných prostor, projekty drobných staveb, interiérů a rekonstrukcí.

 

 

Autor:




Nejčtenější

Některé příčky nebylo možné odstranit.
Jak se staví sen pro dvě děti: musel se vybourat strop až do krovu

Radek a Jindřiška žijí v pěstounské péči u babičky a dědy v domě starém více než sto let. Jenže dům ani jeho vybavení s dětskými pokoji nepočítal, sourozenci...  celý článek

Radiátor lze sladit s dřevem nábytku, vyrábí se ve více provedení.
Dřevěný radiátor získal Red Dot Design Award, nadchne ale i techniky

Kdyby ještě žil slavný architekt Loos, určitě by po tomto radiátoru sáhnul. Není sice úplně dřevěný, z tohoto materiálu je pouze kryt, ale i tak představuje...  celý článek

1
Žijí 60 let v klidu na vsi. Soused agresor je začal týrat šíleným hlukem

Rodiče sousedí se švagrem mé matky, který jim začal nadávat, vyhrožovat a je vulgární i na příbuzné a návštěvy. Poslední rok k tomu přidal týrání hlukem. Do...  celý článek

Dům a zahrada Steffena Modracha v německém Naundorfu je něco mezi perníkovou...
Nadšenec si za sedm let postavil v Německu dům, který se všemu vymyká

Dům a zahrada Steffena Modracha v německém Naundorfu je něco mezi perníkovou chaloupkou a zjevením. Tento barevný dům je pokrytý tisíci kameny z duhových skel,...  celý článek

Pozemek v městě Rišon le-Cijon, kde rodina žije, byl jasnou volbou.
Postavili si elegantní dům, který budou obdivovat i jejich vnuci

Šestičlenná izraelská rodina se zabydlela v moderním paláci. Jejich nový domov v městě Rišon le-Cijon vyrostl na dlouhém a úzkém pozemku, černá kuchyně končí...  celý článek

Další z rubriky

Čína postaví v jedné ze svých nejvíce znečištěných provincií zahradní město. Na...
Nejznečištěnější oblast Číny se promění v zahradní zónu s modrou oblohou

Čína postaví v jedné ze svých nejvíce znečištěných provincií zahradní město. To se stane součástí nové plánované zóny Siung-an. Veškerá infrastruktura včetně...  celý článek

1
Soused přivrtal na náš dům dětské hřiště. Skluzavky odmítá odstranit

Na pozemku máme postavenou a řádně kolaudovanou zděnou technickou budovu. Soused si ze zadní strany této stavby, bez našeho vědomí, navrtal konstrukce dětského...  celý článek

Velšský klasik Dylan Thomas ve vesnici, kde dům stojí, trávil líbánky a označil...
Takhle má vypadat letní sídlo. V žulovém domě rodina odpočívá již 78 let

Staletý žulový dům byl kdysi rybárnou, pak manufakturou na výrobu sardinek a od roku 1939 je letním sídlem rybářské rodiny Johnových. Ta dům při poslední...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.