Lék proti ateroskleróze přímo ze záhonu

Česnek, ač se zdá být tou nejtradičnější zeleninou, pochází až z Orientu. Po celé Evropě je však pěstován již velmi dlouho. Jeho cibulky jsou významnou pochutinou, navíc až podivuhodně prospívají organismu. Pěstování je snadné - od poloviny do konce podzimu nebo v předjaří se do země zasadí stroužek a v srpnu je z něj nová cibulka. Ta by se měla po sklizení nechat jen krátce oschnout a potom uložit na chladném a temném místě. Česneku svědčí výživná půda a stinné teplé stanoviště. V teple dozrává již v červenci, v chladnějších polohách později. Vhodnou dobu ke sklizení poznáte podle žloutnoucí natě. Hodnota cibulek spočívá v obsahu účinných látek, jako je například sirná sloučenina aliin. V těle je štěpen na alicin, který má schopnost hubit bakterie. Kromě toho, že pomáhá proti infekcím, ozdravuje prostředí ve střevech. Jeho účinnost proti střevním parazitům je známá staletí. Poměrně nedávno však byla objevena jeho další schopnost rozpouští aterosklerotické usazeniny v cévách a brání vzniku nových. Obsahu vitaminu C využívali již staří Féničané a Vikingové - na dlouhých plavbách je česnek chránil proti obávaným kurdějím. Ve velkém ho pojídali i Babyloňané, kteří m u připisovali magické vlastnosti. Česnek je nejen lékem, ale i kořením. Bez něj by nebyly topinky, bramboráky ani česnečka. Výborný je ke skopovému, ke kaprovi, k italským těstovinám i španělskému kuřeti. Užívá se čerstvý i nakládaný v oleji či octě. Pokud však chcete využít jeho ozdravné vlastnosti, je nezbytné ho jíst za syrova. Nejlépe utřený, aby nerozkousané kousky nedráždily žaludeční sliznici. Silný zápach a pálivou chuť může zmírnit třeba mléko. Syrový česnek může být velmi chutný, pokud se zamíchá do tvarohu k bramborám na loupačku či do hotového špenátu.

Pikantní sýrová pomazánka

25 dkg strouhaného sýry (eidamu nebo nivy) palička česneku (počet stroužků podle chuti) 2 jogurty nebo majonéza (může se i zkombinovat) špetka soli podle druhu sýra lze ochutit lžičkou hořčice, paprikou, sekanou petrželovou natí, pažitkou nebo cibulí vhodná na bílé pečivo, zdravější je na tmavém ozdobit rajčaty či vejci na tvrdo

Česnek v soli

* naskládat do skleniček oloupané stroužky česneku
* zalít je nálevem
* nechat je v chladnu uležet
* nálev se vytvoří z jednoho litru svařené vody s 250 gramy soli