Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vymyslel kávovar a slovo espresso. Ital na veletrhu v Miláně zazářil

  1:00aktualizováno  1:00
Espresso je pojem, bez něhož by se v současnosti neobešel snad žádný nápojový lístek. Dnes už pro něj nemusíme chodit do kavárny, stačí zmáčknout pár čudlíků na domácím přístroji. Přitom ještě před 70 lety bychom si ho stěží objednali i v některé z vyhlášených italských kaváren.

Italsko-americká kavárna v New Yorku na MacDougal Street, kde se prodávala káva a nealkoholické nápoje. Kávovar stál tisíc dolarů. Snímek je ze srpna 1942. | foto: Profimedia.cz

Počátky rychlé přípravy kávy pomocí páry najdeme na konci 19. století, kdy zrychlený životní styl, příliv obyvatel do měst a více volného času zapříčinily stále se zvyšující oblibu kaváren. Zdlouhavá příprava lahodného šálku ale neuspokojovala zákazníky.

První parní přístroj na kávu vznikl překvapivě v Německu, ale další stopy už jsou ryze italské. V 80. letech vynalézá Angelo Moriondo přístroj, vzhledově podobným,vynálezům zkázy‘ z knih Julese Verna se spoustou trubiček, pístů a budíků, který dokáže připravit naráz padesát porcí kávy, přičemž využívá tlaku páry 1,5 baru.

Fotogalerie

Oproti dnešním přístrojům je to málo, nicméně první předchůdce espressa byl na světě. Jedná se ale spíše o takového,chudého sirotka‘, kterého Moriondo nedokázal zpopularizovat.

Všeobecně uznávaným vynálezcem espressa se tak stal Luigi Bezzera, který tento nápad převzal a upravil - přidal k němu dávkovací páku, díky které byl stroj schopen připravit jeden šálek kávy během 45 sekund. Kávovar byl ale poněkud nebezpečný pro obsluhu - neustále hrozil únik horké páry a opaření.

Tomu zabránil až přepouštěcí filtr, který Bezzera vytvořil se svým kolegou a na světové výstavě v Miláně pak poprvé použili i výraz espresso. Zajímavostí je, že nemá nic společného se slovem expresní, jak by se mohlo zdát. Základem je italské slovo esprimere, které znamená vyjádřit přání. Výraz caffe espresso, tedy v doslovném překladu znamená kávu na požádání.

Na kuchyňskou linku

Káva tedy již mohla být připravena na počkání, ještě se ale stále nejednalo o espresso v dnešním smyslu slova. Byla to filtrovaná káva, která byla ovšem protlačena filtrem vyšší rychlostí než překapávaná.

Opravdový převrat nastal krátce po druhé světové válce, kdy spatřilo světlo světa první opravdové espresso. Jeho otcem byl Achille Gaggia, který přístroj obohatil o závitový píst a silnou pružinu, což umožnilo připravovat kávu pod tlakem 8 až 9 barů, což je dodnes posvátné číslo mezi kávovými fajnšmekry.

Další vylepšení přicházela postupem doby - v 60. letech se třeba objevily první kávovary, které byly schopny vytvořit stejnoměrný tlak, což zaručovalo dokonalejší extrakci.

Opravdový převrat nastal krátce po druhé světové válce, kdy spatřilo světlo...

Opravdový převrat nastal krátce po druhé světové válce, kdy spatřilo světlo světa první opravdové espresso.

V 70. letech se objevují první plně automatické stroje, což je už krůček k jejich rozšíření do domácností. Pionýrem je v tomto směru společnost Krups, která přichází s prvními domácími kávovary na espresso. Skutečný espressový boom ale pozorujeme v 90. letech, jejichž koncem domácí vlastnictví presovače už přestává být nedostižným luxusem.

Kávovary zlevňují, zmenšují se a zároveň se zlepšuje jejich schopnost připravit kávu jako z kavárny. V polovině 90. let se objevuje první kávovar na kapsle, který přípravu domácího espressa také zjednodušuje.

Znalci espressa, kteří svému oblíbenému nápoji nikdy neřeknou piccolo, by ovšem stejně namítali, že není nad klasickou páku, dávku doma namleté kávy a pořádný tlak páry, které společně vytvoří tu pravou a nefalšovanou cremu. I takové ale dnes můžeme mít doma.

Století espressa

  • 1878 - Němec Gustav Kessel získává patent na první parní přístroj na přípravu kávy.
  • 1884 - Ital Angelo Moriondo popisuje přístroj na přípravu dávkované kávy.
  • 1901 - Luigi Bezzera upravuje Moriondův přístroj tak, aby expresně připravil jeden šálek.
  • 1906 - Na veletrhu Fiera di Milano představují Bezzera s Pavonim kávovar s názvem Ideale a také samotný pojem caffe espresso.
  • 1947 - Achille Gaggia představuje kávovar na první opravdové espresso.
  • 1961 - Na trh přichází přístroj firmy Faema s konstantním tlakem a výhřevem během přípravy kávy.
  • 1970 - Italská firma Faema představuje první plně automatický přístroj na espresso.
  • 1983 - Německá firma Krups přichází s prvními stroji pro domácí použití.
  • 1996 - Švýcarská firma Nestlé získává patent na přípravu kapslového espressa pod značkou Nespresso.
Autoři:




Nejčtenější

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

Další z rubriky

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Od myček můžete chtít nízkou spotřebu i vyvářku lahví. Kdo je vyhrál

Mytí nádobí už svěřuje většina domácností myčce. Je to logické: ušetří se tak až 60 procent vody a přibližně stejně energie nutné na její ohřev. A v kuchyni je...  celý článek

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Myčky se přizpůsobí každému přání i nádobí. Zvládnou i plechy

U myček se řadu let řešila jen spotřeba vody a energie. Jedinou větší změnou ve vnitřním uspořádání se stalo používání příborové zásuvky, která doplnila spodní...  celý článek

Nové sušičky ProTex Plus dokážou přizpůsobit otáčení bubnu tak, aby oděv zůstal...
O praní a sušení toho stále hodně nevíme. Vyhlášení výsledků soutěže

Vyprat a usušit prádlo je dnes poměrně snadné. Přesto v testu soutěže, kde si mohli čtenáři vyzkoušet své znalosti, zodpověděla správně všechny čtyři otázky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.