Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kupte si zahradní krb. Poradíme vám, jaký si vybrat

  1:00aktualizováno  1:00
Léto je v plném proudu a s ním i velké letní výprodeje. Kromě oblečení tak nyní můžete levně pořídit i veškeré sezonní zboží. Dokonce i zahradní krb. Poradíme vám, jak vybrat ten nejlepší.
Na komín  se používá nejčastěji měď, speciální ocel nebo nerez. Ilustrační foto

Na komín se používá nejčastěji měď, speciální ocel nebo nerez. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Mluvíme samozřejmě o těch sériově vyráběných nebo prefabrikovaných. Vybírat je skutečně z čeho - od těch jednoduchých za pár tisíc korun až po velké sestavy, některé i s udírnou za několik desítek tisíc korun.

I sériové krby mají své výhody
Prefabrikovaný krb?! Pohoršení není na místě. Možná nebude tak architektonicky skvělý jako ten individuálně postavený, vkusné už dnes ale sehnat lze. Navíc máme jistotu, pokud jde o bezpečnost.

Sériově vyráběné krby jsou totiž odzkoušené a mají certifikát, že výrobek splňuje bezpečnostní normy a je ze zdravotně nezávadných materiálů. Při koupi ho určitě chtějte vidět.

Dalším plusem je praktičnost, například při rychlosti výstavby. "Hotový nebo prefabrikovaný krb sestavíte během pár hodin," říká František Vácha, který si takový krb na svoji zahradu pořídil před dvěma roky. "Navíc, když jsme změnili uspořádání zahrady, snadno jsme ho přemístili na nové místo."

Zahradní krb

Jak vypadá
Prefabrikované krby totiž připomínají stavebnici. Skládají se z podstavce, který je hodně těžký, protože zajišťuje stabilitu celé sestavy. Přímo v něm je místo pro skladování pár polínek dřeva.

Nad něj se umístí pracovní deska a také ohniště. To kvůli pohodlné obsluze, abyste se nemuseli ohýbat. Popelník u ohniště jde jednoduše vyndat. Jednoduchá je tudíž i údržba takového krbu.

Obložení ohniště je stejně jako u individuálních krbů šamotové. Nad ohništěm je grilovací mřížka, která je výškově nastavitelná. Regulovat lze i hoření, a to díky klapkám u ohniště, které "usměrňují" přívod vzduchu.

"Větší pracovní deska je praktičtější," popisuje ze zkušenosti Štefan Koutný, který má zahradní krb již několik let a v létě griluje každý víkend, pokud je hezké počasí.

"Pak se vám na ni totiž vejde všechno potřebné náčiní pro grilování, misky s masem i další věci." Posledním dílem je komín se stříškou, která zabraňuje odlétání jisker a zatékání dešťové vody.

Zahradní krb

Z čeho se vyrábí

A z jakých materiálů se vyrábí? Přírodní kámen ani cihly, které jsou obvyklé pro individuálně stavěné krby, to nejsou. Pro výrobu prefabrikovaných zahradních krbů se používá beton a kov, buď jedno nebo druhé, anebo nakombinované.

Kov je o něco lehčí než beton, a tudíž umožňuje snadnější montáž i případnou demontáž a přesunutí jinam. Ale pozor, musí jít o kov odolný proti korozi. To si při koupi ověřte.

Klasice se ale více blíží krby betonové. Technologie jsou dnes totiž již na takové úrovni, že díky probarvení připomínají třeba přírodní kámen. Na komín nebo alespoň lapač kouře se používá kov. "Nejčastěji to bývá měď, speciální ocel nebo nerez," říká kominík Vojtěch Vítek.
 Zahradní krb

Čím v krbu zatopit
Nabízí se také několik druhů paliva - dřevěné uhlí nebo brikety a samozřejmě dřevo. Hořící polena vytvoří bezpochyby nejlepší atmosféru. Než jimi v zahradním krbu zatopíte, zjistěte si, jaké palivo doporučuje výrobce.

Použijete-li jiné, než je uvedeno v návodu, může to výrobce považovat za porušení záručních podmínek. Při nákupu se tedy zajímejte i o tento detail.

Při topení dřevem ale není jedno, jaké použijete. "V prvé řadě musí být dobře vyschlé," radí Koutný. "Měkká dřeva by měla schnout alespoň jeden rok, tvrdá tři roky."

Dřeva s vysokým obsahem pryskyřic raději vynechejte úplně. Při hoření uvolňují karcinogenní látky. A zapomeňte také na shnilé dřevo nebo v podstatě odpad, například překližky či lakovaná dřeva.

Zahradní krb

Kam ho umístit
Krb máte vybraný. Teď zbývá dořešit, kam ho na zahradě postavíte. Ideální je klidné zákoutí v blízkosti domu či chaty s dobrým přístupem.

Okolo by měl být dostatečný prostor s vhodným povrchem - beton, dlažba, ploché kameny. Naopak tráva příliš dobrým řešením není.

Vedle krbu totiž přijde umístit posezení. Místo by mělo být také v závětří. To může být buď někde u zdi nebo u plotu, anebo si ho můžete vytvořit vysazením několika keřů či jehličnanů.

Autoři:




Nejčtenější

Emauzy. Na klášter a kostel dopadly tři ničivé zápalné pumy, každá o váze 227...
Zmizelá krása Česka. Když záhuba stavebních skvostů bolí

Když v srpnu 1881 vyhořelo Národní divadlo, matka malířky Zdenky Braunerové napsala Antonínu Chittussimu: „Plakala jsem jako dítě. V Čechách bylo v té chvíli...  celý článek

Mlýn pochází už z roku 1767. Původně dvoupodlažní stavba se během doby...
Unikátní mlýn funguje jako za starých časů, stojí už 250 let

Novou atrakcí pro turisty se v Krkonoších stává Janatův mlýn v Buřanech na Semilsku. Letos slaví 250 let od první zmínky o jeho stavbě, patří mezi národní...  celý článek

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu....  celý článek

Uvnitř třípodlažního domu se čtyřmi ložnicemi a čtyřmi koupelnami je kromě...
Rodinné sídlo se utápí v borovém lese. Snový domov je dokonalým úkrytem

V lesích nedaleko litevského Kaunasu stojí vila s bazénem. Oázu z lakované oceli si nechali postavit manželé se třemi dětmi. Uvnitř domu má rodina prostorný...  celý článek

Další z rubriky

Teplotní sonda přesně pohlídá teplotu masa.
Dokonale upečené maso zvládne i začínající kuchař. Poradíme jak

Vaření je sexy a k největším televizním celebritám patří kuchaři. Místo detektivek si lidé pořizují výpravné kuchařky. To je dnešní realita. S tím ovšem...  celý článek

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Od myček můžete chtít nízkou spotřebu i vyvářku lahví. Kdo je vyhrál

Mytí nádobí už svěřuje většina domácností myčce. Je to logické: ušetří se tak až 60 procent vody a přibližně stejně energie nutné na její ohřev. A v kuchyni je...  celý článek

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Myčky se přizpůsobí každému přání i nádobí. Zvládnou i plechy

U myček se řadu let řešila jen spotřeba vody a energie. Jedinou větší změnou ve vnitřním uspořádání se stalo používání příborové zásuvky, která doplnila spodní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.