Internetový obchod Kulina.cz, který se specializuje na značkové vybavení pro vaření a stolování, rozšířil nabídku indukčního nádobí o další špičkové materiály. Nyní se už nemusíte omezovat jen na klasické nerezové nádobí se sendvičovým dnem. Co je tedy v oboru nového?
Měď
Absolutní novinkou, která letos přichází na český trh, je měděné nádobí určené na indukční sporák. Měď je nejlepší vodič tepla a nádobí z tohoto materiálu tak patří mezi absolutní špičku. Vaření v měděném nádobí je velmi rychlé a úsporné, materiál bleskově reaguje na změny výkonu sporáku. Rovnoměrně se zahřívá nejenom dno, ale také stěny hrnce.
Známý problém, že měď nelze použít na indukci, vyřešila francouzská značka de Buyer. Vývojem a výrobou profesionálních potřeb pro vaření a pečení se zabývá již od roku 1830. A nyní představuje sérii nádobí PRIMA MATERA, které kombinuje ty nejlepší vlastnosti klasického měděného nádobí a indukčního ohřevu. Doporučujeme zhlédnout unikátní video ukazující náročnost výrobního procesu.
Výhody nádobí PRIMA MATERA:
- měděné nádobí na všechny typy sporáků včetně indukce!
- tloušťka stěny 2 mm, velmi robustní provedení, extrémní životnost
- materiál složený z 90 % mědi a 10 % vnitřní nerezové vrstvy
- vnitřní vrstva z nerezové oceli je zcela chuťově a pachově neutrální, odolává všem potravinovým kyselinám a velmi snadno se udržuje
- unikátní patentovaná technologie
- ergonomická ucha z litého nerezu, která se velmi málo zahřívají
- prémiová značka de Buyer, od roku 1830
- vyrobeno ve Francii, s velkým podílem ruční práce
Nevýhody nádobí PRIMA MATERA:
- měděné nádobí nelze použít v myčce na nádobí
- nelze použít v mikrovlnné troubě
- vyšší cena
Porcelán
Další novinkou, která zdánlivě popírá všechny fyzikální zákony, pochází opět z Francie. Firma REVOL, která se zabývá výrobou toho nejlepšího kulinářského porcelánu už od roku 1789, představuje řadu ultramoderního porcelánového nádobí REVOLUTION.
Výhody nádobí REVOLUTION:
- porcelánové nádobí vhodné na všechny typy sporáků včetně indukce!
- 100% přírodní materiál, neporézní, hygienický
- vhodné i na dlouhodobé skladování pokrmu
- odolné proti teplotním šokům, z mrazáku lze dát pokrm rovnou do trouby
- vhodné do myčky na nádobí
- vhodné do mikrovlnné trouby
- při vaření na sporáku se ucha téměř nezahřívají
- prémiová značka REVOL, od roku 1789
- vyrobeno ve Francii, s velkým podílem ruční práce
Nevýhody nádobí REVOLUTION:
- pomalejší zahřívání (vhodné na pozvolnější a delší vaření)
- při pádu z výšky se rozbije
Litina
Nabídka nádobí na indukci je však mnohem širší než výše zmíněné materiály. Za zmínku rozhodně stojí klasické litinové nádobí se smaltovaným povrchem, v internetovém obchodě Kulina.cz zastoupené mezinárodně uznávanou značkou Staub. Mezi největší výhody patří vynikající nepřilnavé vlastnosti, poklice s výstupky pro kontinuální vlhčení pokrmu a extrémní životnost.
Nerez
Pro ty z Vás, kteří chtějí zcela bezúdržbové nádobí vhodné pro každodenní použití v myčce na nádobí, doporučujeme nádobí z nerezové oceli. Zásadní kvalitativní skok proti běžnému nerezovému nádobí se sendvičovým dnem představuje materiál složený z více vrstev – oboustranná nerezová vnější vrstva s hliníkovým jádrem. Díky tomu se velmi rovnoměrně zahřívají i stěny hrnců, vaření je rychlé a úsporné a nedochází k připalování pokrmu na dně.
Tyto sofistikované vrstvené materiály nepotřebují sendvičové dno, povrch hrnců není narušen žádnou hranou či přechodem. Typickými představiteli takového nádobí je francouzská značka Mauviel s řadou M’cook nebo designový skvost dánské firmy Eva Solo – nádobí řady XO Collection.