Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jídlo v hrnci už nemusíte míchat, zvládne to sám. Kam kráčí spotřebiče

  1:00aktualizováno  1:00
Hrnec, kde se jídlo samo míchá, indukční deska, která může nahradit i parní troubu. Nebo pračky, které perou ve vodě, kde teploměr ukazuje 15° C. To a další novinky nabídl největší evropský veletrh spotřební elektroniky IFA v Berlíně, který končí 5. září.

Pohyblivé rameno chrání pokrm před připálením. | foto: Philips

Nízká spotřeba, intuitivní ovládání, nižší hlučnost a chytré senzory, které pohlídají i to, na co člověk zapomene. Na to v Berlíně především vsadili výrobci domácích spotřebičů. A samozřejmě také na design.

Pračka Eco Bubble využívá kromě

Pračka Eco Bubble využívá kromě "bublin" i digitální invertorový motor.

Často tak využívali digitální invertorové motory a kompresory, které snižují spotřebu i hlučnost jak praček, tak chladniček.

A to nejen u prémiových modelů, kdo chce v dnešní nabídce uspět, musí nabídnout nejvyšší parametry u všech svých modelů. Například Samsung proto letos už u svých chladniček nabízí pouze No-frost provedení jak v chladicí, tak v mrazicí části.

Jeho pračky zase využívají technologii Eco Bubble, kdy takzvaný generátor bublin vhání hned od počátku pracího cyklu do bubnu pračky vzduch, který se mísí s vodou i pracím prostředkem. Kyslík tak reaguje s enzymy v něm obsaženými. Vzniká aktivní pěna, která reaguje už při nízkých teplotách, s programem Super Eco dokonce vyperete již při 15° C.

Fotogalerie

Také spotřebiče určené pro přípravu jídel hledají všechny možnosti, jak zaujmout zákazníka. Proto se využívají zkušenosti z profesionálních kuchyní, mistrem kuchařem se tak může stát doma každý. Nebo téměř každý.

Hrnec, kde se jídlo samo míchá

Pro propagaci spotřebiče Homecooker si firma Philips pozvala mediálně atraktivního šéfkuchaře, samotného sira Jamie Olivera.

Podílel se jak na vývoji spotřebiče, tak na jeho předvedení v Berlíně. Slavný britský kuchař pro nové multifunkční zařízení připravil i vlastní recepty, které využívají "přidaný pár rukou". Při vaření se totiž v hrnci otáčí rameno, které nedovolí, aby se omáčka, suflé či rizoto připálily.

Nastavit lze nejen teplotu (od 40 do 250 °C), ale také dobu vaření (až 99 min) včetně míchání. Hrnec doplňuje i "mixér", který svým tvarem připomíná odšťavňovač. Stačí do něj vložit zeleninu či maso a do hrnce padají rovnou pokrájené potřebné suroviny. Homecooker lze doplnit i o nástavec pro vaření v páře.

Podobně "multifunkční" je i Kenwood Cooking Chef, který je na trhu už delší dobu, cena se však pohybuje hodně nad 20 tisíc korun. Výrobek se značkou Philips by měl vyjít výrazně levněji. A zatímco Kenwood představuje spíš robota, který může i vařit (při teplotách maximálně 140 °C), Homecooker je především hrnec na vaření, pouze doplněný o mixér.

Pod spotřebičem Homecooker je podepsaný vedle firmy Philips také šéfkuchař

Pod spotřebičem Homecooker je podepsaný vedle firmy Philips také šéfkuchař Jamie Oliver.

Zdravě v páře

Značka Gorenje představila zase IQcook, první indukční varnou desku s programem vaření v páře. Potřebujete k tomu pouze hrnec určený pro indukční desku, který se uzavře pokličkou s takzvaným IQ senzorem. Tyto senzory budou mít jak sady nádobí určené pro IQook desku, tak si je bude možné pořídit samostatně jako přídavné. Systém tak připomíná sklokeramické varné desky se senzory, s nimiž kdysi přišel Siemens. U něj komunikovala deska zase s nádobím vybaveným senzorovými pásky.

Na jeden kilogram zeleniny připravované v páře postačí na desce IQook pouze půl deci vody. Senzorová technologie IQcook byla použita na všech čtyřech indukčních varných zónách. Nechybí tu ani funkce Heating+ pro udržení stabilní teploty připraveného jídla, aby i opozdilci dostali jídlo teplé. Patentovaná funkce SmartSense v okamžiku, kdy se voda vypařuje z hrnce nebo z pánve, varnou desku automaticky vypne.

Indukční deska IQcook získala ocenění Red Dot Design Award v prestižní světové designérské soutěži.

Varná deska IQcook získala ocenění Red Dot Award.

Varná deska IQcook získala ocenění Red Dot Award.

Jako v restauraci

Trouba Deluxe od Electroluxu s vnitřním objemem 74 litrů se blíží profesionálním přístrojům. Představuje kombinaci parní a teplovzdušné trouby. Stačí si jen "vyťukat" jeden z 90 programů (ovládání je intuitivní). V přední rámu trouby najdete i teplotní sondu pro maso, abyste měli přehled o průběhu přípravy.

Nebo můžete zvolit jeden ze tří speciálních programů, které používají kombinaci páry a horkého vzduchu. Třeba na drůbež je vhodné intervalové pečení s 25procentním podílem páry, aby bylo maso jemné, šťavnaté, ale i s kůrčičkou.

Trouba Deluxe kombinuje výhody parní a teplovzdušné trouby.

Trouba Deluxe kombinuje výhody parní a teplovzdušné trouby.

 Interval Plus (50 % vodní páry) je ideální například pro chléb chleba nebo pro ohřev jídla, aniž by se vysušilo. Vital neboli 100 % páru (a teplotu 96 °C) zase oceníte při vaření rýže, kuskusu či zeleniny.

Autor:




Nejčtenější

Uvnitř třípodlažního domu se čtyřmi ložnicemi a čtyřmi koupelnami je kromě...
Rodinné sídlo se utápí v borovém lese. Snový domov je dokonalým úkrytem

V lesích nedaleko litevského Kaunasu stojí vila s bazénem. Oázu z lakované oceli si nechali postavit manželé se třemi dětmi. Uvnitř domu má rodina prostorný...  celý článek

Emauzy. Na klášter a kostel dopadly tři ničivé zápalné pumy, každá o váze 227...
Zmizelá krása Česka. Když záhuba stavebních skvostů bolí

Když v srpnu 1881 vyhořelo Národní divadlo, matka malířky Zdenky Braunerové napsala Antonínu Chittussimu: „Plakala jsem jako dítě. V Čechách bylo v té chvíli...  celý článek

Předpěstovaná vegetační rohož urychluje a usnadňuje pokládku.
Zelené střechy chrání domy před horkem, lze na ně získat i dotaci

Zelené střechy už dávno nejsou ničím výjimečným. Ve svých návrzích je mívají architekti stále častěji, používají se však i při rekonstrukcích a zateplení...  celý článek

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu....  celý článek

Mlýn pochází už z roku 1767. Původně dvoupodlažní stavba se během doby...
Unikátní mlýn funguje jako za starých časů, stojí už 250 let

Novou atrakcí pro turisty se v Krkonoších stává Janatův mlýn v Buřanech na Semilsku. Letos slaví 250 let od první zmínky o jeho stavbě, patří mezi národní...  celý článek

Další z rubriky

V dobře fungující kuchyni je třeba mít vše příhodně po ruce, bez dlouhého...
Chladnička, která vás naučí pořádku. Nemusíte v ní nic hledat

Chladnička je vynikající pomocník, ale mívá tři velké chyby: z kuchyňských spotřebičů představuje největšího žrouta elektrické energie, ráda jídlo „schovává“ a...  celý článek

Spojením kuchyně s obývacím pokojem výrazně vzrostly požadavky na omezení...
Co a kdo může za pískání indukční varné desky či hlučnou chladničku

Někomu nevadí žádný hluk, jiného znervózňuje i pouhé pískání hrnce na indukční varné desce. Ta přitom nemusí být vůbec na vině, stejně tak jako chladnička,...  celý článek

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Od myček můžete chtít nízkou spotřebu i vyvářku lahví. Kdo je vyhrál

Mytí nádobí už svěřuje většina domácností myčce. Je to logické: ušetří se tak až 60 procent vody a přibližně stejně energie nutné na její ohřev. A v kuchyni je...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.