Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Uhlíkový filtr velký jak fotbalové hřiště zbaví kuchyň většiny pachů

  1:00aktualizováno  1:00
Necelý měsíc, a jsou tu Vánoce. Se všemi dárky i spoustou jídla. Ale také se spoustou pachů, páry a mastnoty. Obrana? Kvalitní a správně instalovaná digestoř.

Potrubí pro odtah se u ostrůvkových digestoří zpravidla umisťuje do sádrokartonového podhledu. | foto: Profimedia.cz

V moderní kuchyni nemůže chybět digestoř. Kde je to technicky možné, se používá odtah ven, ale často bývá nutné se smířit s recirkulací, což je situace, kdy se výpary přes speciální filtry odsavače vrací zpět do místnosti.

Pokud jde o pachy, tak se uvádí, že běžný uhlíkový filtr zredukuje nežádoucí pachy v průměru přibližně o 70 procent. Filtr by se měl vyměnit asi dvakrát ročně, tedy pokud „průměrně“ vaříte.

Speciální filtr CleanAir zachytí kolem 95 procent pachů.

Speciální filtr CleanAir zachytí kolem 95 procent pachů.

Existují však i výjimky, například patentovaný systém od značky Bosch, takzvaný CleanAir modul, který představuje novou variantu systému vnitřní cirkulace.

„Základem je robustní filtr vyplněný částicemi aktivního uhlí. Díky speciální konstrukci plocha filtru CleanAir modulu odpovídá velikosti o výměře přibližně 50 fotbalových hřišť. Výsledná účinnost filtru je na úrovni redukce kolem 95 procent nežádoucích pachů,“ tvrdí Jan Herian, produktový školitel pro značky Bosch a Siemens z firmy BSH domácí spotřebiče.

Může se hodit

Park Klecany

Park Klecany - bydlete v blízkosti hlavního města Prahy a zároveň si dopřejte příjemného prostředí a dostatek klidu.

Více bytů k prodeji v Praze na Reality.iDNES.cz.

Kromě pachů však musí digestoř zvládnout i další funkce. Vytvoření zdravého vnitřního klima, což je úkol, který by měly digestoře naplnit, totiž znamená odstranit jak pachové částice, tak také kouřové výpary, mastnotu a vlhkost.

Na prvním místě je výkon

Aby digestoř zvládla všechny své „úkoly“, musí mít samozřejmě dostatečný výkon. V dnešní době je většina kuchyní propojena s obytným prostorem a objem místností proto bývá větší. Nároky na výkon odsavače tak výrazně stoupají.

Fotogalerie

Již řadu let přitom platí nepsané pravidlo, že vzduch v místnosti je potřeba vyměnit minimálně šestkrát za hodinu, ideálně však až dvanáctkrát (výkon se uvádí v m3/h).

Jednoduchý výpočet? U místnosti o rozměrech 4 × 4 m a výšce stropu 2,5 m a objemu 40 m3 znamená, že ideální hodnota výkonu odsavače pro takovou místnost odpovídá 480 m3/h. Tam, kde je spojená kuchyň s obývacím prostorem, se však snadno dostanete na dvoj- i trojnásobný objem. Jenže nelze jen volit digestoře s maximálním výkonem, to byste nestačili topit, protože s párou a zápachem by odcházelo také teplo.

Je proto třeba pečlivě počítat i vybírat. „Navíc pozor, vypočítaný výkon by neměl být maximální, ale odpovídat výkonu odsavače na stupni 2 nebo 3 tak, aby bylo možné zvýšit výkon odsavače v nutných případech, jako je například připálení pokrmu, intenzivní fritování a podobně,“ upozorňuje Jan Herian ze společnosti BSH domácí spotřebiče.

Pozor na instalaci

Digestoře s přímým odtahem sice mívají v porovnání s recirkulačními větší výkon, ale pokud se odvádí nasátý vzduch potrubím delší cestou nebo je dokonce nutné potrubí ohýbat, výkon digestoře klesá a naopak stoupá její hlučnost. A výrazně. Někdy může jeden ohyb do pravého úhlu snížit výkon až o třetinu.

Pára transportuje po bytě molekuly tuku. A odkládá je na zdi, nábytek, knihy i elektroniku. Vše se tak potahuje tenkým tukovým filmem, který nelze z omítky odstranit a navíc představuje ideální prostředí pro růst nežádoucích bakterií.

Pára transportuje po bytě molekuly tuku. A odkládá je na zdi, nábytek, knihy i elektroniku. Vše se tak potahuje tenkým tukovým filmem, který nelze z omítky odstranit a navíc představuje ideální prostředí pro růst nežádoucích bakterií.

„Samozřejmě nejjednodušší by bylo nahradit ohyby přímou cestou potrubí, například od ostrůvkové digestoře šikmo pod stropem k odtahu ven z místnosti, ale to z estetického hlediska nejde. Pro zakrytí takto vedeného potrubí se proto zpravidla používá sádrokartonový podhled, díky němuž není třeba zmenšit průměr potrubí, což opět vede ke snížení výkonu a navíc ke zvýšení hlučnosti,“ vysvětluje architekt Hynek Maňák ze studia Maniac interiér.

Jak používat digestoř

Pro byty se spojenou kuchyní a obývacím pokojem doporučují odborníci digestoře s výkonem nad 600 m3/h, které se vyplatí spustit ještě předtím, než začnete vařit. Tak se vytvoří potřebný podtlak a znečištěný vzduch a pára rychle zmizí.

Během vaření se vyplatí využít maximální výkon, a pak přejít na nižší stupeň. Aby nemusel ten, kdo vaří, ještě kontrolovat optimální regulaci výkonu, lze využít i funkci EcoSensor. Jde o patentovanou technologii firmy Bosch, která byla převzata z automobilového průmyslu.

Senzor umístěný v odsavači měří odpor těkavých látek a vodních par a na základě těchto údajů automaticky přizpůsobuje stupeň nastavení výkonu odsavače aktuálnímu stavu. Navíc senzor dokáže rozpoznat i okamžik, kdy vaření již skončilo a odsavač automaticky vypne.

Výsuvná digestoř má dostatečný výkon, aby zvládla odvést všechny pachy z vaření.

Výsuvná digestoř má dostatečný výkon, aby zvládla odvést všechny pachy z vaření.

Doporučení pro systém odtahu par mimo vnitřní prostory:

  • optimální průměr potrubí je 150 mm, minimální 120 mm
  • minimální množství ohybů (kolen)
  • minimální použití „ husích krků“, vždy je lepší použít pevné hladké potrubí
  • zajištění přívodu čerstvého vzduchu (větrání)
Autoři:


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.