Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kuchyni v paneláku přestěhovali do obýváku, v původní bude koupelna

  6:00aktualizováno  6:00
Mladí manželé a starý panelákový byt ve špatném stavu. Taková kombinace může skončit jediným způsobem: rekonstrukcí. Jenže na vytvoření obýváku, kuchyně a jídelny z původního obývacího pokoje si sami netroufli. Řešení nechali na designérech.

Byt ve starém pražském paneláku už opravdu hodně pamatoval, a to včetně zděděného zařízení. Novomanželé Kateřina a Miloš se rozhodli pro radikální řez: do malé kuchyně přesunou koupelnu, do které pak pronikne denní světlo.

Novou kuchyni si totiž naplánovali do obývacího pokoje. S prostorem problém nebyl. Místnost s plochou kolem 30 metrů čtverečních, navíc s prosklenou plochou po celé délce pokoje s nádherným výhledem, spojení obýváku a kuchyně umožňovala bez problémů. Jeden zádrhel tu však byl: jak vymyslet kompletní řešení místnosti.

To byl úkol pro Marka Podaného a Ondřeje Borovce, designéry z televizní show Jak se staví sen (Prima v sobotu 8. ledna v 18:00 h). Ti se tentokrát obešli i bez stavbyvedoucího.

Do téměř 30 metrů čtverečních velkého pokoje se snadno vešel i pracovní stůl

Do téměř 30 metrů čtverečních velkého pokoje se snadno vešel i pracovní stůl

Třípodlažní dům se postupně opravuje, okna byla již vyměněna

Třípodlažní dům se postupně opravuje, okna byla již vyměněna

Hlavní panelákové vady: strop a podlaha

Tři hlavní problémy bytu definovali designéři velmi rychle. Na prvním místě byl poničený strop. Kvůli špatné izolaci střechy do pokoje zatékalo a objevovala se v něm i plíseň.

Druhým technickým úkolem bylo odstranění takřka nefunkčních dveří se šířkou 80 cm a jejich nahrazení posuvnými. Dvoukřídlé dveře na stěnu dobře vypadají a hlavně nabízejí snadnější vstup.

Třetí problém byl takřka klasický: nerovná podlaha, kdy se pod starým kobercem skrývalo staré PVC. Řešením se stala světlá plovoucí laminátová podlaha s dekorem širokých prken a vysokou odolností vůči mechanickému poškození.

Něco na míru, něco standard

Podaný a Borovec vyřešili dispozici místnosti vtipným oddělením kuchyňské a obývací části pomoci dřevěného panelu, který jim zároveň posloužil pro umístění televizoru. Výhled z rohové rozkládací pohovky se díky částečnému zakrytí kuchyňské linky stal příjemnější.

Téměř po celé šířce pokoje je umístěný velký jídelní bar s výškou 90 cm, čtyři bílé barové židle dovolují běžné stolování. Kuchyňský nábytek v bílém lesklém provedení doplnili designéři kovově lesklou mozaikou, betonovou stěrkou i světelným páskem z LED diod.

Aby zmizel poničený strop, použili autoři proměny na strop sádrokartonový podhled a zapuštěná světla. Centrální lustr zůstal pouze v prostoru "obýváku".

Posuvné dveře na stěnu se vyráběly na míru. Jejich dvoukřídlé provedení umožňuje pohodlný vstup do místnosti, v případě potřeby mohou zůstat otevřené a přitom nebudou překážet.

Interiér navrhli mladé designéři v decentních odstínech šedé, béžové a hnědé, kterým sekunduje bílá barva skříněk. Toto barevné řešení si přáli i sami majitelé. Protože na některých stěnách byla použita betonovou stěrka, která dodala interiéru technicistní charakter, dostala na oknech místo klasických záclon přednost kombinace posuvných zástěn.

Náklady

stavební a jiné práce 95 946 Kč
kuchyňský nábytek 62 504 Kč
spotřebiče 66 440 Kč
podlaha 27 235 Kč
nábytek 86 455 Kč
doplňky a dekorace 24 672 Kč

celkem: 362 252 Kč

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.