Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kuchyň vypadala jako skladiště, nábytek na míru majitelku rozplakal

  1:00aktualizováno  1:00
Stanislava toužila po rekonstrukci kuchyně, ale místo kýžené změny přišla ztráta zaměstnání. Naopak se k ní do bytu 1 + 1 po rozvodu přistěhovala dcera s batoletem. Sen o lepším bydlení tak měli splnit designéři.

Proti paní Stanislavě se spiklo víc věcí. Po rozvodu se nastěhovala do bytu po tetě, který nutně potřeboval rekonstrukci. Jenže místo velkých plánů přišla po šestnácti letech v jednom zaměstnání výpověď.

Fotogalerie

Do malého bytu ve starší zástavbě v Rakovníku se navíc přistěhovala i její dcera s malým vnoučkem. Z nevelké místnosti, kde stála 40 let stará kuchyně, se rázem stal i obývák, jídelna i pracovna.

Zuzana Strouhalová a Radovan Mačák, designéři pořadu Jak se staví sen (Prima v sobotu 4. února v 18:00), tak měli před sebou hodně náročný úkol.

Vedle místa na vaření zde paní Stanislava potřebovala mít i hodně úložného prostoru, přála si také lůžko pro příležitostné spaní.

Všechny chyby na jednom místě

Nevhodně umístěný sporák zcela v rohu, notně omšelá kuchyňská linka, neuvěřitelná směska nábytku hned z období několika desetiletí, téměř neexistující osvětlení (chybělo zde dokonce i centrální stropní!) a minimum zásuvek... Výčet nedostatků by vydal na menší telefonní seznam.

Kuchyně byla ještě po původní majitelce bytu.

Kuchyně byla ještě po původní majitelce bytu.

Majitelka bytu si šetřila na rekonstrukci, po ztrátě zaměstnání si už na ni

Majitelka bytu si šetřila na rekonstrukci, ztráta zaměstnání ji zastavila.

Původní kuchyně sloužila i jako malý obývák a pracovna, jídelní stůl se do ní

Původní kuchyň sloužila i jako malý obývák a pracovna, jídelní stůl se do ní nevešel.

Autoři proměny tak začali jako u většiny proměn stržením starého PVC i nevkusných starých obkladaček u kuchyňské linky. Musela se předělat elektroinstalace, přidat hned několik zásuvek a opravit strop. Ten totiž tvořil jen holý beton natřený bílou barvou.

Může se hodit

Hledáte malý byt? Vybírejte z pestré nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

Vyměnit se musely i dvoje dveře, jejichž vzhled odpovídal jejich věku. Radiátor stačilo natřít bílou barvou. Čelní plochy úložných skříní oživily vyfrézované drážky a obrázky v červených rámečcích. Dveře tak fungují jako stěna.

Skříně oživily vyfrézované drážky.

Skříně oživily vyfrézované drážky.

Zuzana Strouhalová a Radovan Mačák se rozhodli oživit interiér červenou vinylovou podlahou. Červená barva jako akcent se objevila i na doplňcích, červené mozaice mezi skříňkami nebo na tapetách.

Nábytek na míru

Především však navrhli sestavu kuchyňského nábytku a skříní v bílém laminu, která využívá každý volný centimetr jako úložný prostor. A to aniž by zahltila pokoj zbytečným objemem. Do malých místností se nábytek na míru většinou vyplatí, v tomto případě byl zcela nezbytný.

Náklady

Stavební a ostatní práce               66 200 Kč
Kuchyňský a ostatní nábytek      105 250 Kč
Spotřebiče                                     18 000 Kč
Osvětlení                                       24 400 Kč
Doplňky a dekorace                      25 196 Kč

Celkem                                        239 046 Kč

Dostatečné osvětlení kuchyni také prospělo. Volbu kulatého stolku a bílých plastových židlí zdůvodnili designéři přítomností batolete, ale svou roli patrně sehrály i finance.

Autoři proměny vyhověli paní Stanislavě i s lůžkem pro příležitostné spaní. Do pokoje umístili rozkládací křeslo. Krátký pohled do vedlejší nevelké ložnice totiž prozradil, že matka s dcerou a vnoučetem spí na palandě.

Designéři nechali vyměnit i dveře.

Designéři nechali vyměnit i dveře.

Při předání došlo na slzy i velké děkování od obou žen, v jejich životní situaci by si podobnou proměnu mohly jen těžko dovolit.





Nejčtenější

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...
Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav nepovažuje za vhodný. Manželé jsou ochotni...  celý článek

Nejznámější zakázku získal Pei v letech 1983 - 1989, rozšíření a modernizaci...
Geniální architekt Pei. Autor pařížské pyramidy slaví 100. narozeniny

Americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei oslavil 26. dubna 100. narozeniny. Pei patří mezi přední osobnosti svého oboru. V roce 1983 dostal Pritzkerovu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.