Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Černá perla. Třípatrová vila z antracitu se vymyká okolí i zvyklostem

  1:00aktualizováno  1:00
Rozrůstající se haagské předměstí Ypenburg v Nizozemsku je protkané vodními kanály. Zde vyrostl rodinný dům od architektů ze studia BBVH Architecten, kteří se při navrhování inspirovali materiály pro stavby kancelářských budov.

Dětská terasa vede na jihovýchod, rodičovská na severozápad. Obyvatelé domu se tak ani v průběhu dne vzájemně neruší. | foto: Luuk Kramer

Černá vila je plná kontrastů. Její podoba a tvar, materiály i barevnost se vymykají okolní zástavbě i zvyklostem. Hlavní síla stavby tkví v jednoduchosti, nepodbízivosti a autenticitě.

Dům zbytečně nepoutá pozornost okolí ani nepředstírá, že je něco víc než obyčejná rodinná vila. Přesto je prostorný a velkorysý ke svým obyvatelům.

Přesně tak znělo přání majitelů, kteří se rozhodli pro stavbu vlastního domu v haagské čtvrti Ypenburg, kde na vysušených parcelách v okolí vodních kanálů vzniká podle urbanistického plánu města nová zástavba.

Černá vila u vodního kanálu

Majitel továrny na výrobu nábytku s ženou a třemi dětmi přišli s touto jasnou představou za rotterdamským studiem BBVH Architecten, které jim jejich vize úspěšně zhmotnilo. 

Na pětisetmetrové parcele vznikla vila o ploše 250 metrů čtverečních. Architekti se rozhodli vycházet v návrzích z vodorovné hladiny vodního kanálu. Nejsilnějším prvkem formujícím exteriér stavby tak jsou právě horizontální pruhy zábradlí konzolových teras třípatrového domu.

Terasy tak kromě vysokého komfortu, jaký obyvatelům přináší, skvěle proporcionálně člení stavbu. Každé patro a terasa mají svou funkci a část dne, kdy mají největší využití.

Rána patří společnému přízemí a snídaním s výhledem na kanál, druhé patro dětem a jejich odpoledním hrám a třetí patro rodičům a klidným večerům. Dennímu rozvržení nahrává i orientace světových stran: dětská terasa vede na jihovýchod, rodičovská na severozápad. Obyvatelé domu se tak vzájemně neruší ani v průběhu dne.

Velká na míru vyrobená sedací souprava dokonale vyhovuje potřebám pětičlenné

Velká na míru vyrobená sedací souprava dokonale vyhovuje potřebám pětičlenné rodiny.

Ocelová konstrukce domu stojí na betonových základech a betonové desky jsou vyztužené skelnými vlákny. Tato k přírodě velmi šetrná technologie má zároveň dlouhou životnost a využívá se zejména při stavbách kancelářských nebo obchodních prostor. Na omítky byla použita speciální nevlhnoucí technologie. Vnitřní příčky jsou pouze ze dřeva.

Jedním z přání majitelů bylo, aby dispozice pokojů nebyly konečné a daly se poměrně snadno změnit. Dům tak může se svými majiteli růst podle jejich potřeb. I díky zvoleným materiálům nebyla cena vily přemrštěná a naplnilo se i další z řady přání majitelů, levná a nenáročná údržba.

V přízemí je rozlehlý obývací pokoj s kuchyní, svátečním a snídaňovým jídelním stolem a hned několika vstupy na venkovní terasu s posezením. Velká prosklená okna, ze kterých je vidět na kanál, dodávají prostoru další rozměr. Po jednoduchém dřevěném schodišti se vystoupí do prvního patra, kde jsou ložnice tří dětí. V nejvyšším patře je ložnice, prostorná šatna a terasa manželů.

V haagské čtvrti Ypenburg vzniká na vysušených parcelách města nová zástavba.

V haagské čtvrti Ypenburg vzniká na vysušených parcelách města nová zástavba.

K domu patří i dílna a garážová stání pro dva automobily. Parkování u domu je v této lokalitě považováno za relativní luxus, mnoho domků podél kanálu je postaveno bez přístupové cesty pro vůz a jsou dostupné pouze pěšky.

Interiér vily je zařízen jednoduše a modifikovatelně. Zvenčí černá barva se uvnitř mění v dominantní bílou a laskavě barevnou vilu. Nábytek i kuchyňská linka ve vysokém lesku a členitá sedací souprava v obývacím pokoji byly vyrobeny na míru ve firmě majitelů domu.

Možnost ukládat mimosezonní věci v dílně na zahradě a promyšlené rozvržení úložných prostor v domě dodávají bydlení vzhled nezahlcenosti nábytkem a osobními věcmi.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Bydlení


Nejčtenější

Kodaňská číslo 41: neobaroko, průčelí s věží s neorenesančním štítem a gotickou...
Noblesní Vršovice nejsou falešné Vinohrady. Čtvrť má velkoměstský šarm

Kodaňská ulice v pražských Vršovicích vytváří širokou a krásnou promenádu s velkoměstským rozletem a elegancí. Najdeme tu přepychové činžovní domy ze začátku...  celý článek

Architektka Dagmar Štěpánová ze studia Formafatal se k proměně bytu v...
Nejlepší interiér roku 2016: loft s nábytkem navrženým na míru

Zatímco architektonických soutěží určených stavbám je celá řada, interiéry byly dosud opomíjené. Změnila to až soutěž Interiér roku, kterou pořádá Institut...  celý článek

Ložnice se od čistých nových prostor odlišuje. David ji zařídil klasickou...
Jak se bydlí sólistům. Zoufalé osamělce nečekejte

David, Eva, Hynek a Karel jsou dospělí a žijí sólo. Co pro ně jednočlenné bydlení znamená, přibližuje kniha Sami doma. Publikace, která vzešla ze studie...  celý článek

Dostatek přirozeného denního světla a propojení interiéru s exteriérem celý...
Kuchyň z černého dubu, stůl z betonu. Moderní byt je přesto útulný

Nestává se často, aby byt v novostavbě dispozičně odpovídal individuálním nárokům investorů. A už vůbec není běžné, že i když jejich hlavní požadavek zní...  celý článek

Dřevěné dubové podlahy jsou příjemné na dotek i na pohled. Konferenční stolky...
Byt v podkroví, kde nejdražším kouskem je sporák. Manžel rád vaří

Klára s manželem mají rádi město s kavárnami, divadly a místy, kam lze zajít s dětmi. Proto když se naskytla možnost koupit podkrovní byt s terasou v...  celý článek

Další z rubriky

Mosaz na betonových kvádrech a levitujících kruzích  zde vlastně zdatně supluje...
Když klenotnictví vypadá jako obývací pokoj a výstavní síň zároveň

Tmavé, uvnitř nasvětlené vitríny se šperky, před nimi pult. Za ním obsluha, před pultem zákazník. Dva světy, které stojí proti sobě. Architekt Frank se rozhodl...  celý článek

Lustr v centrální části vstupu má hmotnost jednu tunu.
Crystal valley, kde vznikají české křišťálové lustry, uzná i UNESCO

Čeští skláři vytvářejí z českého křišťálu už po staletí ikonické lustry, které září po celém světě, od Versailles až po Dubaj. Osm desítek nejlepších najdete v...  celý článek

Modernizace bude trvat dva roky a vyjde na 850 tisíc korun.
Státní opera se vrhá na modernizaci. V sedadlech budou obrazovky

Státní opera v Praze se už půl roku připravuje na rozsáhlou generální rekonstrukci za 857 milionů korun, která konečně začne. Veřejnost se do opraveného...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.