Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Koupili si téměř nový dům. A pak jej nechali uvnitř celý předělat

  1:00aktualizováno  1:00
Byl to klasický "případ domina". Majitelé chtěli v koupeném domě drobnou změnu v kuchyni, nakonec to skončilo kompletní rekonstrukcí. Trvala téměř rok, ačkoliv se dispozice nemusela měnit.

Majitelé mají na výběr - sledovat televizi, nebo plameny v krbu | foto: Kouba interier

"Zákazník, pro něhož jsme už několikrát pracovali, si koupil dva roky starou dřevostavbu. Místo drobných úprav kuchyně, které si objednal, začala víc než rok trvající spolupráce. Na jejím konci je kompletně zrekonstruovaný a vybavený interiér rodinného domu," popisuje Alena Koubová z rodinné firmy Kouba interier.

Dům je přibližně 20 km od Prahy, pro tříčlennou rodinu s téměř dospělým synem bohatě stačí. Interiér se tedy navrhoval s ohledem na jejich životní styl. Tlak na čas nebyl, rodina bydlela v původním bytě.

Kuchyně v podobě L nabízí dostatek místa

Kuchyně v podobě L nabízí dostatek místa

Původní kuchyně

Původní kuchyně

Pokoje vyhovovaly, materiály v nich už nikoli

Dispozice domu se neměnila, s tou byla rodina spokojena. Zvenčí nepůsobí domek nijak mohutně, pokoje jsou prostorné a dobře využitelné. V přízemí je předsíň s šatními skříněmi a vstupem do technické místnosti. Pak pokračuje chodba a z ní spodní koupelna, pracovna, velký obývací pokoj, kuchyně a pokoj pro hosty.

Dům je velmi světlý, bylo proto možné zvolit tmavší materiály. Majitelé mají totiž tmavé dřevo rádi stejně jako další přírodní materiály. Jejich použití (například u cihelných přizdívek) však nebyla až tak jednoduché. Bylo třeba vše konzultovat se statikem, aby přizdívky kvůli své vysoké hmotnosti ovlivněné výškou pěti metrů nespadly.

Detail příborníku

Detail příborníku

Cihelné zdi prostor "zaplnily"

Cihelné zdi prostor "zaplnily"

Měnily se také sádrokartony, dozdívaly se kameny u krbu. Jen dveře zůstaly původní.

Upozornění: fotografie vznikaly v průběhu a těsně po dokončení rekonstrukce, tedy ještě před nastěhováním majitelů.

Obývací pokoj v novém

Původní laminátovou plovoucí podlahu nahradila lepená dřevěná podlaha z ořechu. Nábytek v obýváku je z palisandru. Pokoji dominuje rozkládací stůl z masivního dřeva pro šest osob. Nádobí lze ukládat do příborníku nedaleko stolu.

Nábytková sestava k televizoru je záměrně nenápadná, ale především účelná. Původní cihlové obložení jedné stěny doplnil obklad stěny za sedačkou a obklad krbového tělesa. Sedačka má čalounění ze světlé kůže, která ladí se závěsy a záclonami. Ty nahradily žaluzie na oknech, které se na přání majitelů musely demontovat.

Detail schodiště, které ústí v obývacím pokoji

Detail schodiště

V chodbě přibyla nástěnná světla

V chodbě přibyla nástěnná světla

Obývací pokoj má téměř pět metrů vysoký strop otevřený až do podkroví. Dva přiznané stropní trámy jsou nově obloženy ořechem a nasvíceny. Pokoj doplnila designová světla a nasvícení cihelných zdí.

Pohodlná kuchyně i koupelna

Kuchyňská linka dostala nové, účelnější uspořádání. Byla vyrobena z palisandru, na pracovní desku se použil Technistone. Samozřejmě nechybějí kvalitní spotřebiče.

Propracovaný systém zásuvek a vnitřního kování umožňuje plnohodnotné využití veškerého vnitřního prostoru. Ke kuchyni přiléhá malá komora pod schody do patra. Pro denní stolování je určen malý stůl.

Ve velké koupelně zůstala původní vana

Ve velké koupelně zůstala původní vana

Obě koupelny i WC se mohou pochlubit luxusní italskou mozaikou Bisazza. Spodní koupelna je v tmavě hnědé, doplňují ji velká zrcadla. Sprchový kout zůstal bez vaničky, pouze se vpustí v podlaze.

V prostoru sprchy mozaika přechází ze světlého odstínu do tmavého, tuto barevnost si majitelé přáli. Pod umyvadlo přišla skříňka z ořechu, desku tvoří stejně jako v kuchyni Technistone. Nerezové baterie nesou značku Newform.

V druhé koupelně zůstala zachována původní polorohová vana. Obklad tvoří mozaika, kombinace světlých a tmavších odstínů hnědé. Vše sjednocují velkoformátové dlaždice na podlaze.

I ve velké koupelně byla použita mozaika Bisazza

Koupelna po rekonstrukci

Původní koupelna

Původní koupelna

Velké zrcadlo nad umyvadly a naproti vaně dodává prostoru zajímavý rozměr. Skříňka je opět z ořechu a červeného Technistonu. Na WC je za zrcadlem schovaná prostorná skříňka.

V domě přibyly klimatizace, rozvody audio a sítě. Chodby se doplnily o nástěnná svítidla. "Majitelé jsou pracovně hodně vytížení, i proto inklinují k dřevu a hnědým barvám. Představují pro ně klid, příjemné a pohodlné zázemí, ruchu si užijí dost v zaměstnání," vysvětluje Alena Koubová důvody, proč se majitelé rozhodli pro střídmý a jednoduchý interiér z přírodních materiálů a v barevně decentních odstínech.

Nová podoba WC

Nová podoba WC

Původní WC

Původní WC

REKONSTRUKCE

Autorem návrhů většiny místností je Martin Kožnar, absolvent Fakulty architektury ČVUT v Praze z Atelieru 25, zbývající část a také kompletní realizaci stavby a zakázkového nábytku provedla firma Kouba interier.

Autor:




Nejčtenější

Návrhy se tak začínají naopak, než bývá obvyklé: od exteriéru směrem do...
Dům z 50. let byl na večírky už starý. Nahradila jej nová party vila

Pořádný večírek v kalifornském Palm Springs se neobjede bez bazénu. To slavní a movití vědí. Město vzdálené sto kilometrů od Los Angeles je jejich oblíbenou...  celý článek

Stačila chvilka a sousedům v bytě pod Markem tekla ze stropu voda.
Sousedé nás již devětkrát vytopili. Peníze od nich nikdy nedostaneme

Bydlíme 45 let v panelovém domě. Před lety koupil byt nad námi šikula, který nemovitost ve špatném stavu začal ihned pronajímat. Nájemci se střídají a nám od...  celý článek

Vodárenská věž z 19. století slouží pro bydlení již více než 100 let.
Bydlení ve vodárenské věži: spousta schodů, skříň zde nepostavíte

Vodárenská věž vznikla už v roce 1891 jako zásobárna vody pro panské sídlo Grace Mansion, které navrhl William Stanton. Právě jeho vodárna zaujala tak, že ji...  celý článek

Aneta Dvořáková získala za „Párání“ ocenění Special Mentions  v kategorii...
Česká studentka vyhrála za „Párání“ prestižní světovou soutěž

Aneta Dvořáková, studentka Ateliéru textilní tvorby VŠUP v Praze, vyhrála cenu v rámci soutěže Young Creations Award. Akce pro mladé tvůrce se uskutečnila v...  celý článek

Velkoformátová posuvná stěna na jižní straně fasády zprostředkovává vstup na...
Dům v prudkém svahu v lese má místo zahrady obrovitou terasu

Pro svou pětičlennou rodinu postavil architekt Eric Grondal dům na hodně obtížném místě. Na první pohled stavba působí spíš jako překážka, přesto v okolním...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.