Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Koupili nudnou tmavou řadovku, po rekonstrukci je z ní skvělý dům plný světla

  1:00aktualizováno  1:00
Řadový rodinný dům po téměř čtyřiceti letech fungování morálně i funkčně zastaral. Zůstala jen příjemná lokalita v poklidné pražské čtvrti. I díky ní se noví majitelé rozhodli dům nejen koupit, ale také zásadně zrekonstruovat.

Minimum rámů u konstrukce zimní zahrady otvírá dům příjemně do zahrady | foto: Lubomír Fuxa

Zástavba ze 70. let minulého století odpovídala době vzniku. Nízká světlá výška místností i jejich rozměry připomínaly panelové byty, okna a stěny domu už nesplňovaly dnešní požadavky na tepelné izolace.

Hlavní cíle byly proto jasné: uvolnit dispozici, dopřát domu dostatek světla a dát mu současný výraz. První oslovené architektonické studio však svým návrhem majitele nenadchlo, proto se obrátili na architektonickou kancelář AI – DESIGN a architekta Petra Vágnera.

Řadový dům postavený v 70. letech už překročil zenit své morální životnosti

Původní vzhled domu ze 70. let

Pohled na dům ze zahrady

Dům se zimní zahradou v roce 2009

Ten se svými kolegy připravil opravdu razantní změnu. Ponechal pouze obvodové a nosné zdi, zvětšil vnitřní prostor díky zimní zahradě a především dům výrazně prosvětlil.

Protože zimní zahrada byla od počátku koncipovaná jako nedílná součást stavby, působí zcela přirozeně i v kontextu vedlejších řadových domů.

Večerní pohled nejlépe dokládá, jak se dům změnil. Žaluzie a závěsy zaručují dostatek soukromí

Večerní pohled nejlépe dokládá, jak se dům změnil. Žaluzie a závěsy zaručují dostatek soukromí

Světlo na prvním místě

Pro lepší osvětlení místností využil Petr Vágner nejen pásová okna v patře a velké prosklené plochy do zahrady v přízemí, ale denní světlo přivedl dovnitř i pomocí stropního otvíravého okna nad schodištěm.

Strop v přízemí nebylo samozřejmě možné zvýšit, přesto výsledný dojem z nového interiéru doslova omračuje lehkostí a volností.

Jeho dominantou se totiž stalo maximálně odlehčené schodiště zavěšené na šesti ocelových táhlech, které prochází celým domem, tedy od suterénu, přízemí až do prvního podlaží.

Akcent teplé červené barvy dodává interiéru příjemné oživení

Akcent teplé červené barvy dodává interiéru příjemné oživení

Upozorňujeme, že fotografie vznikly těsně po dokončení rekonstrukce, tedy ještě před nastěhováním majitelů. Stavební práce a další úpravy trvaly přibližně devět měsíců.

Když zmizí příčky

Vnitřní dispozice se důkladně očistila od zbytečných příček. V přízemí tak vznikl velký obytný prostor s krbem spojený s kuchyní, ta se však skrývá za krbovou stěnou.

"Nemám rád, když je třeba při relaxaci na pohovce výhled i na pracovní kuchyňskou desku, kde zůstalo nádobí po vaření. Spojená kuchyně s obývákem ano, ale musí být někde stranou," vysvětluje architekt Petr Vágner.

V obývací části vyřešil nízkou světlou výšku tak, že nechal zapustit světla do spuštěné rampy. Nepřímým nasvícením bílého stropu tak dosáhl jeho optického zvýšení.

To je mimochodem řešení doporučované třeba i pro byty v panelových domech, kde se objevuje výška pouze 255 nebo 262 cm. Podobné řešení zvolil i v ložnici v patře.

Nepřímé osvětlení stropu místnost opticky zvyšuje

Nepřímé osvětlení stropu místnost opticky zvyšuje

"Pro zimní zahradu orientovanou do zahrady jsme použili cenově dostupný systém, který přitom nabízí velké prosklené plochy bez rámů, takže nic neruší výhled do zahrady. Bez problémů jsme tak dodrželi cenový rozpočet, který jsme měli," říká Vágner.

Elegantní optické propojení se zahradou stavbě výrazně přidalo prostor i světlo. Velká terasa u domu umožňuje v létě pohodlné stolování i odpočinek.

V patře místo čtyř malých pokojů vznikly tři, dvě ložnice a pracovna, ale také dvě šatny. Místo jediné původní malé koupelny mají současní majitelé k dispozici dvě.

Zejména prostorné hygienické zázemí u hlavní ložnice odpovídá dnešním požadavkům. Vedle vany tu najdete i sprchový kout, dvě umyvadla, bidet a klozet, další WC bylo umístěno společně s velkým sprchovým koutem a umyvadlem do druhé koupelny pro hosty.

Ložnice s nepřímým osvětlením stropu, ale i prostoru pod lůžkem

Ložnice s nepřímým osvětlením stropu, ale i prostoru pod lůžkem

V přízemí je pouze WC s umyvadlem, v suterénu se totiž chystá prostor pro vybudování sauny a samozřejmě další koupelny.

Nábytek v celém domě byl vyroben na míru z lakované MDF desky, pouze čalouněný nábytek byl zakoupen hotový. Červená barva v interiéru, kde jinak převládá bílá a béžová, se ukázala jako velmi příjemný a oživující akcent.

Na podlaze v přízemí byl použit přírodní kámen a podlahové vytápění

Na podlaze v přízemí byl použit přírodní kámen a podlahové vytápění

Schodiště jako artefakt

Nebylo by to studio AI –  DESIGN, které v Praze společně založili Petr Vágner a Eva Jiřičná, kdyby si nevyhrálo se schodištěm. V tomto případě i finanční limit určil použité materiály.

Subtilní nerezové prvky v kombinaci s dubovými schodnicemi natřenými na červeno působí velmi vzdušně, jako kdyby v prostoru až levitovaly. Šest ocelových táhel však upevnění zavěšeného schodiště bez problémů zvládá.

Schodiště se stalo dominantou domu

Schodiště se stalo dominantou domu

"Problém byl trochu se zábradlím, chtěl jsem, aby nosná trubka byla co nejtenčí. Podařilo se to i díky dalšímu zpevnění minitáhly," vysvětluje architekt.

Naštěstí se Petr a Pavel Růžičkovi z firmy Artefakt, kteří se studiem spolupracují již dlouho a kovové schody zvládají dokonale, i s designově náročným nápadem vypořádali bez problémů.

Velkou zásluhu na realizaci tohoto schodiště má i statik, Ing. Karel Košek z firmy Recoc. "Právě jeho přesné výpočty nám umožňují zrealizovat naše nápady," chválí Petr Vágner.

Schody mají ještě jednu vychytávku, LED osvětlení zapuštěné do dřevěných schodnic funguje nejen jako skvělý bezpečnostní prvek, ale zároveň v noci vytváří zajímavou světelnou atmosféru.

Celý dům je ostatně koncipovaný tak, aby si ho majitelé mohli vychutnat díky promyšlenému osvětlení i v noci.

Subtilní schodiště se prostorem doslova vznáší

Subtilní schodiště se prostorem doslova vznáší

Za zmínku stojí i vstřícný přístup sousedů, kteří jako účastníci stavebního řízení mnohdy komplikují život stavebníků. V tomto případě proběhlo vše bez jakýkoli připomínek, a to včetně stavebního úřadu.

Původní schodiště na chloubu domu rozhodně neaspirovalo

Původní schodiště na chloubu domu rozhodně neaspirovalo

Technické informace

Autor: Ing. arch. Petr Vágner, AI – DESIGN.

Spoluautoři Tomáš Slovik a Tereza Tejkalová

Realizace: 2009

Užitná plocha domu včetně zahrady a garáže: 250 m2

Vytápění: plynový kotel, podlahové vytápění

Podlahové krytiny: přízemí přírodní kámen (vápenec), 2. nadzemní podlaží koberce

Autor

Ing. arch. Petr Vágner

* 1970

Absolvent Fakulty architektury ČVUT v Praze. V roce 1999 založil s architektkou Evou Jiřičnou studio AI – DESIGN.

V tomto ateliéru vzniklo za deset let jeho existence téměř sto projektů. Mezi nejznámější patří první designový hotel ve střední Evropě - hotel Josef, za který ateliér obdržel Grand Prix architektů v kategorii Architektonický design.

Ale i další projekty a rekonstrukce patří k velmi oceňovaným a často i oceněným - kostel u sv. Anny, dům U Tří čápů, Hotel Maximilian, Univerzitní centrum Tomáše Bati ve Zlíně a další. Jeden z realizovaných bytových interiérů získal cenu Grand Prix v kategorii Interiér.

V současnosti patří k nejzajímavějším úkolům práce na funkcionalistickém hotelu Avion v Brně.





Nejčtenější

Na střechu nechal majitel instalovat extenzivní zelenou střechu.
Mladí majitelé museli „ukousnout“ kus kopce, aby měli slunce v domě

Najít vhodný pozemek blízko Prahy a za dostupné peníze, to je hodně těžké. Někdy to znamená v mnohém ustoupit nebo udělat náročné stavební úpravy. To potkalo i...  celý článek

Dům postavila společnost Avanta Systeme na klíč za pět měsíců, má užitnou...
Pro sebe si postavili za pár měsíců dřevostavbu, pro psy zděný penzion

Někdo hledá pro svůj dům pozemek s nádherným výhledem na hory, jiný dává přednost rodnému městu. Manželé Dvořákovi mají své preference nastavené úplně jinak:...  celý článek

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny...
Stylovou restauraci v Michli zdobí zrárna masa a grafika steaků

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny restaurace v pražské Michli. Dock House potřeboval po deseti letech provozu atraktivnější...  celý článek

Modulární dřevostavba jako rekreační ubytování stojí v jihomoravských...
Dřevěné buňky z Česka i ze světa. Zajímavá možnost současného bydlení

Od stavební buňky k trendovému designu. Modulární domy poslouží k rekreaci, ale i k plnohodnotnému bydlení. Hodí se pro nomády, i když většinou je lidé...  celý článek

Některé příčky nebylo možné odstranit.
Jak se staví sen pro dvě děti: musel se vybourat strop až do krovu

Radek a Jindřiška žijí v pěstounské péči u babičky a dědy v domě starém více než sto let. Jenže dům ani jeho vybavení s dětskými pokoji nepočítal, sourozenci...  celý článek

Další z rubriky

Výhodou umístění parcely v obci je mimo jiné fakt, že domy vůči sobě nejsou tak...
Za Prahou postavili dům. Stojí na vrutech a fasádu má ze sklolaminátu

Pozemek na Praze-západ vlastní čtyřčlenná rodina již dlouho a chvíli to vypadalo, že se zde ani neusadí. Z pražského bytu nejdřív odešli do pronájmu rodinného...  celý článek

V jedné původní cele je pracovna se stolem v podobě vězeňského lůžka.
Pracovna v cele, obývák v soudní síni. Z policejní stanice je půvabný dům

Opravdu nevšední rodinný dům stojí v hrabství Hertfordshire kousek od Londýna. Vznikl totiž z policejní stanice postavené v 19. století. Nemovitost, kde...  celý článek

Na ulici hledí strohá betonová fasáda, s černým vchodem a rámem balkonu.
Zepředu nic moc. Zezadu neuvěřitelný dům pro rodinu plný překvapení

Pařížský domek si hraje s okolím. Za skromnou uliční fasádou se skrývá přívětivé nádvoří a s ním překvapení, rodinný městský dům pokračuje dalším, větším a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.