Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kostel přestavěli na luxusní bydlení. Dům ovládají přes iPhone

  1:00aktualizováno  1:00
Jak se bydlí pod kostelní klenbou? V Holandsku to vědí. Pro nezvyklé řešení bytové otázky se rozhodla čtyřčlenná rodina v Rotterdamu. Koupila bývalý kostel na břehu řeky De Rotte a rozhodla se přestavět ho na komfortní bydlení s jedinečným výhledem.

Dům stojí na břehu řeky De Rotte v nizozemském Rotterdamu. | foto: René de Wit

Fotogalerie

Dřevěný kostel byl postaven ve 30. letech 20. století a jako svatostánek sloužil dalších třicet let. Po jeho odsvěcení vznikla v útrobách autoopravna a prodejna aut, střechu pokryly po vzoru letištních hangárů hliníkové pláty. Před třemi roky stavbu získali noví majitelé, kteří jí předurčili zcela nové poslání: po rekonstrukci se stane jejich novým domovem.

Nezvyklý nápad však bylo třeba svěřit do rukou fundovaných odborníků. Rodina oslovila hned několik ateliérů a uspořádala mezi nimi soutěž. Překvapivým vítězem se nakonec stal relativně nezkušený tým architekta Ruuda Vissera, jehož studio sídlí v malé vesničce uprostřed Holandska.

Rodina získala nádherné okolí.

Rodina získala nádherné okolí.

Štěstí přeje odvážným

Jak říká sám Visser, on a jeho kolegové do té doby neměli realizovaný jediný projekt a ani nevyhráli žádnou soutěž. Teď soupeřili s renomovanými kancelářemi a bylo jasné, že chtějí-li obstát, musí přijít s ohromujícím řešením. A to se jim ve spolupráci s architektem Peterem Boerem podařilo.

"Objem vnitřního prostoru kostela je tak velký, že by se do něj vešlo šest běžných rodinných domů. Šlo by zde utvořit sídlo s obývákem velkým jak taneční sál a jídelnou jak celá restaurace, jak to vídáme v domácnostech rapperů v pořadech na stanici MTV. Anebo naopak. Prostor by bylo možné rozparcelovat a vytvořit labyrint pokojů po vzoru Gracelandu Elvise Presleyho," popisuje budovu Ruud Visser.

Vnitřní prostor bývalého kostela je opravdu majestátní. Vešlo by se do něj hned

Vnitřní prostor bývalého kostela je opravdu majestátní. Vešlo by se do něj hned šest standardních rodinných domů najednou.

A dodává, že se rozhodli jít zcela odlišnou cestou. Vypracovali návrh, který rozlehlému interiéru dodává intimitu, ale nepotlačuje jeho majestátnost. Architekti v podstatě nový rodinný dům vložili dovnitř kostela jako samostatný objekt. A tak dnes můžete chodit vně domu a zároveň být uvnitř bývalého svatostánku.

Může se hodit

Chcete si postavit bydlení přesně podle vašich představ? Najděte si vhodný pozemek na Reality.iDNES.cz.

Rekonstruovaný objekt také splňuje veškeré nároky na moderní bydlení, avšak v normálním měřítku, v němž se rodina necítí ztracená. Ruud Visser se rozhodl také radikálně proměnit zadní fasádu kostela směřující k řece.

Zde původně stával sedm metrů hluboký presbytář s oltářem a světlo dovnitř pronikalo skrz vitrážová okna. V nové podobě byla zachována jen jeho menší hmota s dřevěnými oblouky a okny, přesto si lze zřetelně představit, jak kostel v této části vypadal.

I do minimalistického interiéru pronikají původní stavební prvky jako jsou

I do minimalistického interiéru pronikají původní stavební prvky jako jsou dřevěné nosné oblouky.

Před ni pak předsadili trojúhelníkovou fasádu prosklenou od podlahy až po strop. Rodinný dům se tak maximálně otevřel výhledům na okolní krajinu a zkrácený presbytář se stal pomyslnou dělicí linií mezi veřejným prostorem za okny a vnitřním soukromým prostorem.

Moderní bydlení v kostele

Přední fasádě a postranním zdem se pak architekti snažili navrátit podobu, jakou měly v minulém století. Velkou výzvou pro architektonické studio bylo vrátit budově charakter starého kostela a zároveň vybudovat luxusní bydlení plné nejmodernějších technických vymožeností.

Během dvouleté rekonstrukce budova získala velmi pokročilý systém chlazení a vytápění. Díky posuvným hliníkovým dveřím, které jsou mimochodem největší v Nizozemí, je zase dostatečně prosvětlená. Když si naopak obyvatelé přejí příliv denního světla regulovat, použijí speciálně pro tuto stavbu vyvinuté slunolamy na dálkové ovládání.

Obývací část v přízemí

Obývací část v přízemí

V přízemí je obývací prostor a kuchyně s jídelnou.

V přízemí je obývací prostor a kuchyň s jídelnou.

V přízemí je obývací prostor a kuchyně s jídelnou.   

Obývací prostor a kuchyň s jídelnou v přízemí

I další technologie v domě včetně zabezpečovacího zařízení jsou řízené intuitivním ovládáním přes iPhone. Mladá rodina tak získala bydlení splňující veškeré požadavky na současný komfort v unikátních kulisách.

Autoři:


Témata: Bydlení


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.