Opatrnost, s jakou církev přistupuje k volbě nového papeže, která skončila 13. března v Sixtinské kapli, nebyla v minulosti menší. Bartolomeo Scappi, osobní kuchař papeže Pavla III., Pia IV. a Pia V. , zajistil pro své následovníky velmi podrobné zpravodajství z konkláve, které se zdaleka netýkalo pouze palácové kuchyně.
Jak kardinálové bydleliVýstavu o tom, jak kardinálové bydleli a jak se stravovali v době konkláve, připravilo Muzeum gastronomie v Praze. |
Scappi nechal pro svou knihu Opera dell´Arte del Cucinare vytvořit dřevoryty, jež podrobně zachycují jednotlivé kusy nábytku, vybavení i nádobí, které se použilo pro kardinály během volby papeže, která probíhala od listopadu 1549 až do února 1550. Letošní konkláve trvalo pouhé dva dny!
S obdobným vybavením pak probíhaly i další volby papežů v následujících stoletích. Díky unikátní knize Opera lze nahlédnout jak do palácové kuchyně, tak do pokojů kardinálů.
Pokoje pro kardinály
Kardinálové při často dlouhých týdnech konkláve ( z latiského cum clave – pod klíčem) neboli volbě papeže rozhodně netrpěli nepohodlím. Hlavní kus nábytku v jejich "celách" představovaly samozřejmě postele s nebesy, závěsy i nebesa byly ve fialové barvě.
Vybavení nábytkem poskytovalo na tehdejší dobu maximální komfort, nechyběla ani uzamykatelná skříňka či věšák na šaty, nočník či ohřívadlo na nohy.
K dalšímu vybavení pokojů patřila sedátka, psací stůl se zásuvkou (tu si kardinálové nosili vždy na jednání s sebou), na stole byly položeny volící stužky. Nechyběla uzamykatelná skříňka, věšák na šaty, kalamář a nádoby na vodu pro umývání. A samozřejmě nočník a vykuřovadlo či ohřívadlo na nohy.
Krmě pod dohledem
Jídlo pro jednotlivé kardinály připravovali jejich vlastní sloužící, předávání ovšem probíhalo pod vojenským dohledem, jídlo se dopravovalo v uzavřených nádobách a lahvích. Každý z kardinálových sloužících musel předložit pokrmy pro svého pána kontrolorům neboli ochutnávačům.
Ti kontrolovali nejen zdravotní nezávadnost pokrmů, ale i to, zda nejsou kardinálům posílány tajné vzkazy. Když bylo vše v pořádku, jídlo se servírovalo na talíře. Ke kardinálům se pokrmy dostávaly pomocí otočných mechanismů umístěných v zadní stěně pokojů. Ihned poté museli sloužící jednotlivých kardinálů pod vojenským dohledem odejít.
Pro předávání pokrmů sloužily dřevěné zásobníky, používaly se už i tepelně izolované nosiče pokrmů. K vybavení patřily také nosiče vína, lopatka na úklid, přenosné držáky na olej a ocet, nádoba na písek na čištění nožů, "lapač" much či svícen.
Bartolomeo Scappi1500–1577 Bohatě ilustrovaná kuchařka Opera di Bartolomeo Scappi Maestro dell'Arte del Cucinare vyšla v roce 1570 a Scappi v ní shrnul své celoživotní kuchařské zkušenosti. Obsahuje tisíc receptů, vysvětlení a poučení, popisy kuchařských postupů a kuchařského nářadí. Do roku 1643 byla v Itálii opakovaně vydávána, v roce 1599 byla přeložena do španělštiny a v roce 1612 do nizozemštiny. Ve své proslavené kuchařce uvádí recepty s ingrediencemi dovezenými z Ameriky, které byly do té doby neznámé, popisuje i zcela nové postupy v přípravě jídel. Poprvé tu najdeme vyobrazení vidličky. Opera dell´Arte del Cucinare způsobila převrat v renesanční kuchyni. Scappi označil parmazán za nejlepší sýr světa a odhalil tajemství zvětšení velikosti husích jater známých jako foie gras. Doporučoval používat dřevěné nástroje pro míchání delikátních potravin, protože po styku s kovem mohou zhořknout. Pečeně chránil před spálením promaštěným papírem. |