Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Konkláve z pohledu kuchaře, který se podíval kardinálům i pod postel

  1:00aktualizováno  1:00
Nejznámější italský renesanční kuchař Bartolomeo Scappi organizoval přípravu pokrmů pro kardinály a zajímal se i o vybavení jejich cel během volby papeže. Veškeré podrobnosti zanechal ve své slavné knize Opera.

Sixtinská kaple ve Vatikánu (9. března 2013) | foto: Reuters

Opatrnost, s jakou církev přistupuje k volbě nového papeže, která skončila 13. března v Sixtinské kapli, nebyla v minulosti menší. Bartolomeo Scappi, osobní kuchař papeže Pavla III., Pia IV. a Pia V. , zajistil pro své následovníky velmi podrobné zpravodajství z konkláve, které se zdaleka netýkalo pouze palácové kuchyně.

Jak kardinálové bydleli

Výstavu o tom, jak kardinálové bydleli a jak se stravovali v době konkláve, připravilo Muzeum gastronomie v Praze.

Scappi nechal pro svou knihu Opera dell´Arte del Cucinare vytvořit dřevoryty, jež podrobně zachycují jednotlivé kusy nábytku, vybavení i nádobí, které se použilo pro kardinály během volby papeže, která probíhala od listopadu 1549 až do února 1550. Letošní konkláve trvalo pouhé dva dny!

S obdobným vybavením pak probíhaly i další volby papežů v následujících stoletích. Díky unikátní knize Opera lze nahlédnout jak do palácové kuchyně, tak do pokojů kardinálů.

Pokoje pro kardinály

Kardinálové při často dlouhých týdnech konkláve ( z latiského cum clave – pod klíčem) neboli volbě papeže rozhodně netrpěli nepohodlím. Hlavní kus nábytku v jejich "celách" představovaly samozřejmě postele s nebesy, závěsy i nebesa byly ve fialové barvě.

Vybavení nábytkem poskytovalo na tehdejší dobu maximální komfort, nechyběla ani...
Vybavení nábytkem poskytovalo na tehdejší dobu maximální komfort, nechyběl ani...

Vybavení nábytkem poskytovalo na tehdejší dobu maximální komfort, nechyběla ani uzamykatelná skříňka či věšák na šaty, nočník či ohřívadlo na nohy.

K dalšímu vybavení pokojů patřila sedátka, psací stůl se zásuvkou (tu si kardinálové nosili vždy na jednání s sebou), na stole byly položeny volící stužky. Nechyběla uzamykatelná skříňka, věšák na šaty, kalamář a nádoby na vodu pro umývání. A samozřejmě nočník a vykuřovadlo či ohřívadlo na nohy.

Krmě pod dohledem

Jídlo pro jednotlivé kardinály připravovali jejich vlastní sloužící, předávání ovšem probíhalo pod vojenským dohledem, jídlo se dopravovalo v uzavřených nádobách a lahvích. Každý z kardinálových sloužících musel předložit pokrmy pro svého pána kontrolorům neboli ochutnávačům.

Fotogalerie

Ti kontrolovali nejen zdravotní nezávadnost pokrmů, ale i to, zda nejsou kardinálům posílány tajné vzkazy. Když bylo vše v pořádku, jídlo se servírovalo na talíře. Ke kardinálům se pokrmy dostávaly pomocí otočných mechanismů umístěných v zadní stěně pokojů. Ihned poté museli sloužící jednotlivých kardinálů pod vojenským dohledem odejít.

Pro předávání pokrmů sloužily dřevěné zásobníky, používaly se už i tepelně izolované nosiče pokrmů. K vybavení patřily také nosiče vína, lopatka na úklid, přenosné držáky na olej a ocet, nádoba na písek na čištění nožů, "lapač" much či svícen.

Způsob předávání jídla pro kardinály byl během konkláve velmi opatrný, aby...

Způsob předávání jídla pro kardinály byl během konkláve velmi opatrný, aby nemohli dostávat tajné vzkazy.

Bartolomeo Scappi

1500–1577
Nejznámější italský renesanční kuchař, autor obsáhlé kuchařky, vařil kardinálům a papežům. První zmínka o jeho kuchařském umění se objevuje v dubnu 1536, tehdy zařizoval velký banket kardinála Lorenza Campeggia pro císaře Svaté říše římské Karla V.

Bohatě ilustrovaná kuchařka Opera di Bartolomeo Scappi Maestro dell'Arte del Cucinare vyšla v roce 1570 a Scappi v ní shrnul své celoživotní kuchařské zkušenosti. Obsahuje tisíc receptů, vysvětlení a poučení, popisy kuchařských postupů a kuchařského nářadí. Do roku 1643 byla v Itálii opakovaně vydávána, v roce 1599 byla přeložena do španělštiny a v roce 1612 do nizozemštiny.

Ve své proslavené kuchařce uvádí recepty s ingrediencemi dovezenými z Ameriky, které byly do té doby neznámé, popisuje i zcela nové postupy v přípravě jídel. Poprvé tu najdeme vyobrazení vidličky. Opera dell´Arte del Cucinare způsobila převrat v renesanční kuchyni.

Scappi označil parmazán za nejlepší sýr světa a odhalil tajemství zvětšení velikosti husích jater známých jako foie gras. Doporučoval používat dřevěné nástroje pro míchání delikátních potravin, protože po styku s kovem mohou zhořknout. Pečeně chránil před spálením promaštěným papírem.


Autor:




Nejčtenější

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu....  celý článek

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto úkolu zhostili se ctí.  celý článek

Emauzy. Na klášter a kostel dopadly tři ničivé zápalné pumy, každá o váze 227...
Zmizelá krása Česka. Když záhuba stavebních skvostů bolí

Když v srpnu 1881 vyhořelo Národní divadlo, matka malířky Zdenky Braunerové napsala Antonínu Chittussimu: „Plakala jsem jako dítě. V Čechách bylo v té chvíli...  celý článek

Další z rubriky

Pokud se na pánvi smaží, plocha s patentovanou  úpravou SensoRed je pouze...
Kuchyňské trendy opisují od profesionálů, někdy jde ale jen o módu

Evropa propadla euforii z domácího vaření a pečení. A také nutnosti dodržování pitného režimu. Jen tak si lze vysvětlit letošní nabídku únorového veletrhu...  celý článek

Na pánvi Speed Professional od WMF lze díky unikátnímu složení vícevrstvého...
10 nejpraktičtějších vychytávek do kuchyně, kterými oslníte i návštěvu

Vaření i stolování chce občas nejen šikovné ruce, ale také chytré pomocníky. Nejlépe takové, kteří umí hned několik věcí a zaberou co nejméně místa. A pamatují...  celý článek

Kuchyňský ostrůvek ve tvaru písmene Y je příkladem, že v kuchyni se má nejen...
Z digestoře a varné desky se stal jeden spotřebič. To kuchyň změní

Vyznavači spojení kuchyně s obývacím pokojem mohou být spokojeni: architekti i výrobci už s jinou variantou ani nepočítají. Naopak dělají vše pro to, aby se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.