Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Konkláve z pohledu kuchaře, který se podíval kardinálům i pod postel

  1:00aktualizováno  1:00
Nejznámější italský renesanční kuchař Bartolomeo Scappi organizoval přípravu pokrmů pro kardinály a zajímal se i o vybavení jejich cel během volby papeže. Veškeré podrobnosti zanechal ve své slavné knize Opera.

Sixtinská kaple ve Vatikánu (9. března 2013) | foto: Reuters

Opatrnost, s jakou církev přistupuje k volbě nového papeže, která skončila 13. března v Sixtinské kapli, nebyla v minulosti menší. Bartolomeo Scappi, osobní kuchař papeže Pavla III., Pia IV. a Pia V. , zajistil pro své následovníky velmi podrobné zpravodajství z konkláve, které se zdaleka netýkalo pouze palácové kuchyně.

Jak kardinálové bydleli

Výstavu o tom, jak kardinálové bydleli a jak se stravovali v době konkláve, připravilo Muzeum gastronomie v Praze.

Scappi nechal pro svou knihu Opera dell´Arte del Cucinare vytvořit dřevoryty, jež podrobně zachycují jednotlivé kusy nábytku, vybavení i nádobí, které se použilo pro kardinály během volby papeže, která probíhala od listopadu 1549 až do února 1550. Letošní konkláve trvalo pouhé dva dny!

S obdobným vybavením pak probíhaly i další volby papežů v následujících stoletích. Díky unikátní knize Opera lze nahlédnout jak do palácové kuchyně, tak do pokojů kardinálů.

Pokoje pro kardinály

Kardinálové při často dlouhých týdnech konkláve ( z latiského cum clave – pod klíčem) neboli volbě papeže rozhodně netrpěli nepohodlím. Hlavní kus nábytku v jejich "celách" představovaly samozřejmě postele s nebesy, závěsy i nebesa byly ve fialové barvě.

Vybavení nábytkem poskytovalo na tehdejší dobu maximální komfort, nechyběla ani
Vybavení nábytkem poskytovalo na tehdejší dobu maximální komfort, nechyběl ani

Vybavení nábytkem poskytovalo na tehdejší dobu maximální komfort, nechyběla ani uzamykatelná skříňka či věšák na šaty, nočník či ohřívadlo na nohy.

K dalšímu vybavení pokojů patřila sedátka, psací stůl se zásuvkou (tu si kardinálové nosili vždy na jednání s sebou), na stole byly položeny volící stužky. Nechyběla uzamykatelná skříňka, věšák na šaty, kalamář a nádoby na vodu pro umývání. A samozřejmě nočník a vykuřovadlo či ohřívadlo na nohy.

Krmě pod dohledem

Jídlo pro jednotlivé kardinály připravovali jejich vlastní sloužící, předávání ovšem probíhalo pod vojenským dohledem, jídlo se dopravovalo v uzavřených nádobách a lahvích. Každý z kardinálových sloužících musel předložit pokrmy pro svého pána kontrolorům neboli ochutnávačům.

Fotogalerie

Ti kontrolovali nejen zdravotní nezávadnost pokrmů, ale i to, zda nejsou kardinálům posílány tajné vzkazy. Když bylo vše v pořádku, jídlo se servírovalo na talíře. Ke kardinálům se pokrmy dostávaly pomocí otočných mechanismů umístěných v zadní stěně pokojů. Ihned poté museli sloužící jednotlivých kardinálů pod vojenským dohledem odejít.

Pro předávání pokrmů sloužily dřevěné zásobníky, používaly se už i tepelně izolované nosiče pokrmů. K vybavení patřily také nosiče vína, lopatka na úklid, přenosné držáky na olej a ocet, nádoba na písek na čištění nožů, "lapač" much či svícen.

Způsob předávání jídla prokardinály byl během konkláve velmi opatrný, aby

Způsob předávání jídla pro kardinály byl během konkláve velmi opatrný, aby nemohli dostávat tajné vzkazy.

Bartolomeo Scappi

1500–1577
Nejznámější italský renesanční kuchař, autor obsáhlé kuchařky, vařil kardinálům a papežům. První zmínka o jeho kuchařském umění se objevuje v dubnu 1536, tehdy zařizoval velký banket kardinála Lorenza Campeggia pro císaře Svaté říše římské Karla V.

Bohatě ilustrovaná kuchařka Opera di Bartolomeo Scappi Maestro dell'Arte del Cucinare vyšla v roce 1570 a Scappi v ní shrnul své celoživotní kuchařské zkušenosti. Obsahuje tisíc receptů, vysvětlení a poučení, popisy kuchařských postupů a kuchařského nářadí. Do roku 1643 byla v Itálii opakovaně vydávána, v roce 1599 byla přeložena do španělštiny a v roce 1612 do nizozemštiny.

Ve své proslavené kuchařce uvádí recepty s ingrediencemi dovezenými z Ameriky, které byly do té doby neznámé, popisuje i zcela nové postupy v přípravě jídel. Poprvé tu najdeme vyobrazení vidličky. Opera dell´Arte del Cucinare způsobila převrat v renesanční kuchyni.

Scappi označil parmazán za nejlepší sýr světa a odhalil tajemství zvětšení velikosti husích jater známých jako foie gras. Doporučoval používat dřevěné nástroje pro míchání delikátních potravin, protože po styku s kovem mohou zhořknout. Pečeně chránil před spálením promaštěným papírem.


Autor:




Nejčtenější

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...
Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav nepovažuje za vhodný. Manželé jsou ochotni...  celý článek

Zahradní výzdoba nemusí vždy znamenat tradiční květiny nebo keře...
Neobvyklá zahrada je plná robotů, mimozemšťanů i nahých figurín

Tak jako Karlův most patří k Praze, podobně neoddělitelnou součástí rodinných domů v Kalifornii jsou zelené plochy před budovami i za nimi. Nepodobají se sice...  celý článek

Pohled na částečně rozebraný dům. Postup odstraňování konstrukcí je náročný...
Bourat, nebo rekonstruovat. Co dělat, když si koupím starý rodinný dům

Všechny příběhy majitelů starých nemovitostí mají stejný začátek. Při nákupu rodinného domu se museli rozhodnout rychle. A to bez ohledu na to, zda jej budou...  celý článek

Ložnice babičky pořádně prokoukla, nechybí zde ani ušák na čtení.
Jak se staví sen: vnučka dostala konečně stůl, babička novou kuchyň

Dvanáctiletá Aneta nemá život jednoduchý. Matka ji opustila ve dvou letech a odjela do ciziny, po narození se u děvčátka objevila sepse a postihla klouby....  celý článek

Nejznámější zakázku získal Pei v letech 1983 - 1989, rozšíření a modernizaci...
Geniální architekt Pei. Autor pařížské pyramidy slaví 100. narozeniny

Americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei oslavil 26. dubna 100. narozeniny. Pei patří mezi přední osobnosti svého oboru. V roce 1983 dostal Pritzkerovu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.