Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Když si architekt navrhne svůj dům a přidá si pro radost i krásnou zahradu

  1:00aktualizováno  1:00
Má osobité kouzlo. Dům, o němž sám jeho majitel i autor v jedné osobě tvrdí, že nepatří mezi ty, při jejichž stavbě se používají nejnovější materiály a technologie. Má však úzký vztah s okolní přírodou.

Jídelna počítá i s většími návštěvami | foto: Jaroslav Hejzlar

Projekt domu ve středních Čechách pochází z roku 1996, stavba byla dokončena v roce 1998, kdy také proběhla kolaudace. Zajímavý je už půdorys, který tvoří obdélník a čtverec těsně přiléhající k sobě.

Čtvercové jádro domu je navíc částečně protknuto dalším čtvercem, jenž tvoří vzdušnou terasu na jižní a západní straně stavby. Stavba o celkové užitné ploše 160 m2 není podsklepená, má obytné přízemí a také patro s plochou střechou. Poblíž naleznete i samostatně stojící dvougaráž.

Venkovní terasu využívá rodina i ke stolování

Venkovní terasu využívá rodina i ke stolování

Tradiční spor o plochou střechu

"Protože jsme byli jediní v obci, kdo chtěl plochou střechu, byly od začátku problémy tento prvek vůbec prosadit. Nakonec nám střechu přece jen povolili s odůvodněním, že místo není příliš pohledově exponované," popisuje architekt Jirásek počáteční komplikace.

Důvody, proč majitelé zvolili právě typ ploché střechy, jejímž základem je betonový strop, byly nejen architektonické, ale především funkční. Michal Jirásek totiž navrhl konstrukční typ tzv. obrácené stavby střechy, kdy je hydroizolace nad nosnou konstrukcí a nad ní se umístí tepelná izolace.

Výsledek? Tepelná pohoda po celý rok, protože na rozdíl od podkrovních místností se šikmou střechou se zdejší prostor v teplých letních měsících nepřehřívá a navíc může být využitý v plném rozsahu po celé své ploše.

Terasa je určena k relaxaci i k posezení s přáteli

Terasa je určena k relaxaci i k posezení s přáteli

Dům byl postaven z materiálu Ytong, zvenku i zevnitř je částečně obložen dřevem

Dům je z ytongu, zvenku i zevnitř částečně obložený dřevem

Chráněný vstup

Do domu vstoupíte z východní strany vchodem umístěným v nice, který ústí do prostoru se šatnou. Naproti najdete pracovnu, přímo před vámi je průchod kolem menší koupelny se sprchovým koutem a spíže do obytných prostor v přízemí.

Za koupelnou a spíží přiléhá k domu ze severní strany nízký přístavek ve tvaru úzkého obdélníku, který majitelé vybudovali až v loňském roce. Umístili sem technické zázemí domácnosti, skladiště a také ateliér.

Na obývací část navazuje televizní kout ukrytý za příčkou

Na obývací část navazuje televizní kout ukrytý za příčkou

Prostorná obytná místnost, zaujímající převážnou část přízemí domu, je rozdělena do několika zón pomocí zděných příček. Právě ty daly vzniknout několika praktickým zákoutím, která není třeba dále oddělovat dveřmi.

Najdete zde televizní kout s pohovkou, který nejčastěji využívají děti, dále vzdušnou obývací část s krbem a před ním stojící sedací soupravou, odkud se naskýtá hned několik kouzelných pohledů do zahrady a také na les sousedící s pozemkem.

Dřevo v kombinaci s teplými barevnými odstíny najdete všude v domě

Dřevo v kombinaci s teplými barevnými odstíny najdete všude v domě

Na obývací část navazuje jídelní kout a kuchyně, oddělená od ostatních prostor zvýšeným barovým pultem. Ten představuje optickou bariéru mezi kuchyní a jídelnou a zároveň slouží jako úložný prostor pro nádobí a stolní náčiní.

Okna přízemních obytných prostor jsou orientována východním, jižním i západním směrem, takže sem po celý den dopadají sluneční paprsky, které příjemně prozařují celý interiér. Je odtud možné vyjít také na prozatím nezastřešenou terasu, jejíž podlahu tvoří rošt z mořených smrkových prken.

V ložnici je postel z ratanu

V ložnici je postel z ratanu

Vzhůru po schodišti

Po schodišti v těsné blízkosti kuchyně vystoupáte vzhůru do prvního patra – klidové části domu. Tady si majitelé vybudovali prostornou ložnici, jejíž pohledovou dominantu tvoří režná betonová stěna, probíhající napříč oběma patry domu.

Na ložnici, vybavenou jen nejnutnějším nábytkem a ratanovou postelí, navazuje druhá šatna. V horním patře se také nacházejí dětské pokoje pro obě děti. Chodbu uzavírá velká rodinná koupelna, kam se pohodlně vešla vana, dvě umyvadla, WC i bidet.

Vybavení koupelny v patře tvoří dvě umyvadla, vana, klozet i bidet

Vybavení koupelny v patře tvoří dvě umyvadla, vana, klozet i bidet

Všechny místnosti v domě jsou zařízeny jednoduše tvarovaným nábytkem, z větší části přímo vyrobeným na míru danému prostoru nebo zakoupený v Ikea i u dalších výrobců. Majitelé nejčastěji volili dýhu v dekoru třešně nebo dubu, mořeném ovšem do třešňového odstínu.

Podlahy místností pokrývají dubové parkety či celoplošný kokosový koberec, v dětských pokojích korkové linoleum. Kuchyňskou linku v kombinaci třešně a zeleného laku si majitelé rozkreslili sami přesně podle svých představ a nechali opět vyrobit přímo na míru.

V interiérech převládají přírodní barvy – béžová a hnědá, které jsou doplněny bílou, žlutou či krémovou výmalbou.

Dětský pokoj dcery

Dětský pokoj mladší dcery

V souladu s krajinou

Dům stojí na obdélníkovém pozemku, kde se rozkládá zahrada, koncipovaná přesně v duchu zdejší krajiny. Naleznete zde proto i rostliny, které mají svůj přirozený domov v širokém okolí – javory, duby, svídy, trnky či třeba psí víno.

S jejím modelováním majitelům částečně pomáhala firma, přizvaná ke spolupráci, která však pouze provedla tzv. řemeslné zpracování některých částí zahrady – například záhonů. Vše ostatní bylo již dílem rukou manželů.

Zdivo s vápennou omítkou částečně kryje divoce rostoucí břečťan a psí víno

Zdivo s vápennou omítkou částečně kryje divoce rostoucí břečťan a psí víno

"Zahrada, to byl dlouhodobý proces. Nechtěli jsme jehličnany, zahrada se měla podobat louce a pastvinám, jaké jsou kolem," popisuje architekt Jirásek.

Manželé se také netají tím, že bohatou inspirací při budování zahrady se stala návštěva Itálie, kde je naprosto uchvátily aleje stromů podél cest, okouzlující na první pohled svými rozmanitými průhledy.

Vliv "italské inspirace" se pak promítl do konečné podoby příjezdové cesty, vedoucí od brány k domu, která je lemována duby s netradiční kuželovitou korunou. Zděnou dvougaráž, stojící v jejím těsném sousedství, nechali majitelé porůst popínavými rostlinami – břečťanem a psím vínem, které tak pod svými listy částečně skryjí moderní zdivo.

Dům byl postaven z materiálu Ytong, zvenku i zevnitř je částečně obložen dřevem

Dům byl postavený z ytongu, zvenku i zevnitř je částečně obložený dřevem

Více se dočtete v časopise Domov č. 6/2010.

Autor:


Témata: Návštěvy, IKEA, krb


Nejčtenější

Dynamický mrakodrap nebude nikdy vypadat stejně.
Bydlení v mrakodrapu s otočnými patry vyjde na 763 milionů korun

V Dubaji připravují stavbu výškové budovy, která se bude proměňovat před očima díky otočným prvkům. Dynamický mrakodrap navrhl architekt italského a...  celý článek

Pod zvýšenou kuchyňskou podlahou je pračka a úložný prostor. Vedle malý...
Běloruská rodina žije v extrémně malém domě. Stál je 120 tisíc korun

Tříčlenná rodina odmítla hypotéku. Nechtěla se na desítky let zadlužit, ani platit vysoké nájemné. Manželé s malým synem a jedním psem opustili pronajatý byt v...  celý článek

Větší místnost původně sloužila jako obývací pokoj a ložnice zároveň. Tím, že...
Z nepraktického malého bytu vznikl příjemný interiér. I bez bourání

Interiér holešovického bytu byl tmavý, přeplněný, zastaralý a ani po praktické stránce neodpovídal současným nárokům na bydlení. Po odborném zásahu se však...  celý článek

Vila Hermína je zasazena do svažitého terénu, neobvyklou fasádu tvoří...
Majitelé růžové stavby to vzdali: vila s šikmou podlahou je na prodej

Češi se nebojí experimentovat ani na poli architektury. Důkazem toho může být netradiční rodinná vila v obci Černín nedaleko Prahy. Je postavena v prudkém...  celý článek

Vilu si nechal postavit Michael Thonet v parku vedle své továrny, kterou...
Vila slavného Michaela Thoneta, tvůrce ohýbaného nábytku, chátrá

Vila geniálního Michaela Thoneta, který proslul výrobou ohýbaného nábytku, chátrá. Dům si rodák z Boppardu nechal postavit v parku hned vedle své první...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.