Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Když se potká osvícený klient s dobrým architektem, dům nezklame

  1:00aktualizováno  1:00
Dům, kterému dominují pravé úhly a elementární tvary, se otevírá výhledu do krajiny. Architekt i jeho majitelé jej předurčili k postupnému splývání s přírodou.

Prosklené průčelí je protipólem ložnicového dvoupodlažního hranolu, který působí kompaktně a uzavřeně | foto: Lubomír Fuxa

Manželé středního věku si pro nové bydlení vybrali pozemek ve svahu nad tratí, v malém městečku na Berounce kousek od Prahy, obdařený panoramatickým výhledem na zalesněný hřeben na protějším břehu řeky.

Kosmopolitní místo, kde se střetávají vznešené vily z třicátých let minulého století s dravou moderní zástavbou, nabízí pohodlí městských služeb (školu, obchod, dobré dopravní spojení s hlavním městem), rekreaci u řeky i klidné prostředí na dosah od lesa.

"Při návrhu se zúročila zkušenost klientů s moderní architekturou. Měli jasnou představu o tom, co přináší život v rodinném domě i jak sami chtějí bydlet," říká architekt Michal Froněk z ateliéru Olgoj Chorchoj.

Čát střechy nad prvním podlažím je využívána jako střešní terasa

Část střechy nad prvním podlažím je využívána jako střešní terasa

Dům ve svahu

Kompozice stavby se přizpůsobuje poloze ve svahu se spodním přístupem, rozhodující roli sehrála orientace hlavního obytného prostoru směrem na jih, k výhledu na řeku. Vstupní podlaží je suterénní, kromě haly a dvojgaráže zahrnuje technické zázemí, domácí fitness a sklad sportovního náčiní.

Z haly vede otevřené schodiště, jakási páteř domu, která dělí objekt na dvě části o půl patra vůči sobě výškově posunuté. Zároveň opticky propojuje patro s přízemím, které je hlavním obytným podlažím.

Při pohledu z jižní strany vynikne kompoziční členění na otevřenou reprezentativní společnou obytnou část s výstupem na zahradu a kompaktní dvoupodlažní blok s ložnicemi. Celá hmota tak graduje a kopíruje svažitost terénu.

"Velká prosklená plocha přes celou jižní stěnu obývacího pokoje funguje jako obrazovka, do níž jsme zarámovali siluetu protilehlého kopce," vysvětluje architekt. Otevřenému vzdušnému charakteru této části domu napomáhá zvýšená výška stropu 3,50 m.

Dlouhé pásové okno nad garáží přivádí světlo do kuchyně a dává nahlédnout, kdo přichází do domu

Dlouhé pásové okno nad garáží přivádí světlo do kuchyně a dává nahlédnout, kdo přichází do domu

Ložnice rodičů se nacházejí v přízemí, dospělé děti bydlí v patře, užívají samostatné zázemí a terasu na střeše obývacího pokoje. Dům může sloužit i jako dvougenerační. Dispoziční uspořádání se vyznačuje účelným využitím zastavěné plochy a pečlivě vyvažuje velikost obytných místností, zázemí a komunikací.

Úsporný i luxusní

Za úsporným vnějším výrazem se ukrývá propracovaný interiér s důrazem na výběr kvalitních materiálů a moderního vybavení. Podlahy z masivního dřeva, betonové povrchové stěrky, hliníková okna, na míru vyrobené dveře o výšce 2,20 m a další prvky povyšují bydlení do kategorie vyššího standardu.

Estetika obývacího pokoje je založena na kontrastu jemných a hrubých struktur, bílé, šedé a dezénu tmavého dřeva

Estetika obývacího pokoje je založena na kontrastu jemných a hrubých struktur, bílé, šedé a dezénu tmavého dřeva

Architekti navrhli také komfortní kuchyňskou linku, která se rovněž vyznačuje čistě utilitárním stylem.Za výraznou architektonickou chloubu autoři považují schodiště modelované z elementárních geometrických tvarů, jehož realizaci předcházely vizualizace i názorné papírové modely.

Přestože nyní dům působí na holém pozemku výrazně až ostře, součástí jeho konceptu je "prorůstání" s přírodou a postupné splývání s okolím. Za pár let, zahalen zelení, se stane samozřejmou součástí svého prostředí stejně jako někteří jeho předchůdci, kteří tu stojí již sedmdesát let.

Hala v suterénu je vybavena vestavěnými skříněmi vyrobenými na míru

Hala v suterénu je vybavena vestavěnými skříněmi vyrobenými na míru

Pokora k prostředí je hodnota, kterou by současná moderní architektura (samozřejmě především zásluhou stavebníků a architektů) měla odkázat příštím generacím.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 161 m²

Užitná plocha: 296 m²

Konstrukce: betonové základové pasy, zděný stěnový systém z bloků Liapor, železobetonové stropy a schodiště

Vytápění: ústřední plynové, podlahové vytápění + radiátory


Autor

Ing. arch. Daniel Paterko (1972)
Narozen v Jablonci nad Nisou, vystudoval Fakultu architektury ČVUT Praha.
Od r. 1997 je členem architektonického studia Olgoj Chorchoj.

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 9/2009.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.