Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kdo nám krade elektrický proud v kuchyni. Někdy i my sami

  9:30aktualizováno  9:30
Energie jsou drahé. O tom je přesvědčený každý, hlavně v okamžiku, kdy platí účty. Pak bývá mnohem ochotnější vyměnit třeba starý kuchyňský spotřebič za nový s nízkou spotřebou. Jenže největší úspory záleží na hodně nedokonalém výrobku bez energetického štítku – na nás samotných.
Chladnička není výkladní skříň ani v případě nočního hodování.

Chladnička není výkladní skříň ani v případě nočního hodování. | foto: shutterstock.com

"Dokud lidé nezmění své spotřebitelské chování, bude veškerá snaha o výrazné úspory marná," tvrdí Pavel Janík z Centra energetického poradenství PRE v Praze.

Lidé, kteří sem přicházejí pro radu, však některým doporučením odborníků nevěří. Existuje ovšem jeden praktický důkaz. Je docela jednoduchý: půjčte si domů na týden měřící přístroj a můžete si ověřit skutečnou spotřebu konkrétního přístroje a srovnat je s údaji nabízenými prodejci či prezentované v testech. Měřiče půjčuje zdarma i Datart.

A pozor, výrobci vůbec nemusejí klamat. Třeba chladnička s energetickým štítkem A+ a uváděnou spotřebou 0,80 kWh/24 h nemůže za to, že v přetápěné kuchyni funguje poněkud jinak, i kvůli častému a hlavně dlouhému otevírání. Ani při testech neotvírají zkušební technici chladničky desetkrát za den a nehledají dlouze máslo či něco na zub, měří se při zavřených dveřích.

"Je to velmi individuální, nelze říci, že se spotřeba chladničky zvýší o deset, dvacet či více procent. Měření by však mohlo v mnoha domácnostech odhalit rezervy, kde lze ušetřit," tvrdí Janík.

Chladnička se při radách na úspory zmiňuje nejčastěji. Důvod je jasný – může spotřebovat až pětinu z celkové spotřeby elektrického proudu domácnosti (při sazbě D O2d).

Měřicí přístroj lze zapůjčit zdarma

Měřicí přístroj lze zapůjčit zdarma

Pro zajímavost jsem si vypůjčila měřící přístroj domů. Chladnička Siemens KG29F241 (energetická spotřeba kategorie A, 185 l chladnička, 84 l mrazák, stáří 5 let, zakoupeno v Německu na internetu) za 24 hodin víkendového provozu a vaření pro dvě osoby (a hledání "něčeho dobrého") spotřebovala 1,371 kWh.

Za tutéž dobu, ale bez otevírání, klesla spotřeba na 0,914 kWh. Při sazbě D 02d to u vyšší spotřeby znamená přibližně 60 korun měsíčně, za rok 720 korun. Tatáž chladnička, stejné místo, jen přibylo otevírání – a rozdíl je opravdu vidět. Jenže do ledničky se občas musí. Při měření s otevíráním jednou osobou (manžel mimo domov) ukázal měřič 1,017 kWh.

Pokličce konkurují varné konvice

Šetřit elektrickým proudem je možné nejen díky výběru spotřebiče, ale také chováním. Třeba při vaření s pokličkou lze uspořit kolem 25 procent energie, zkrátí se výrazně i doba potřebná na ohřev. Uspoříte i tím, že se do ovzduší dostane méně páry i pachů, takže stačí pustit digestoř na nižší výkon.

Vařením pod pokličkou se urychlí ohřev vody a uspoří se 50 % energie

Vařením pod pokličkou se urychlí ohřev vody a uspoří se 25 % energie

Řada lidí pokličku vynechává a na ohřev vody raději použije varnou konvici, zejména kvůli času (třeba při vaření těstovin). Je totiž velmi rychlá. Na 1 litr vroucí vody potřebuje asi 0,1 kWh elektrické energie, ohřev v kastrůlku pod pokličkou má spotřebu přibližně dvojnásobnou a navíc trvá delší dobu.

Jenže pokud si ohříváte litr vody na jeden šálek kávy, asi neušetříte. Ukazatel vodního sloupce na konvicích není pro okrasu.

Mnohé kuchařky využívají tzv. zbytkové teplo plotýnky a nádobí s akutermickým dnem. Jakmile dno naakumuluje dostatek tepla, lze plotýnku vypnout a na vaření použít již získané teplo. Někteří výrobci používají u nádobí tzv. termokontrol na pokličce. Barva na něm signalizuje, kdy je dno "připraveno".

Ideální je kombinace akutermického dna a tenkých stěn (1 mm), ty se totiž zahřívají mnohem pomaleji než dno. Pak cirkuluje vlhký vzduch uvnitř nádoby a můžete vařit i bez vody. Připravuje se tak např. zelenina, často brokolice nebo brambory.

Chuť je výraznější než při vaření ve vodě, uchová se lépe barva, chuť, ale také obsah soli, stopových prvků a vitaminů.

Poradenská střediska doporučí i vhodný typ sazby pro konkrétní domácnost

Poradenská střediska doporučí i vhodný typ sazby pro konkrétní domácnost

Indukce: rychle a bezpečně

Pojem úspory se často používá v souvislosti s indukčními deskami. Doporučují se i kvůli bezpečnosti a snadné údržbě. Kde nelze nic připálit, nemusí se nic čistit. Stoupající prodej indukčních desek dovoluje snižovat jejich ceny, takže už neobstojí tvrzení, že jsou to zbytečně drahé výrobky s dlouhou návratností.

Indukční varné desky mají v porovnání se starými elektrickými sporáky nižší spotřebu až o 50 %. A to i díky tomu, že se vypínají ihned po sejmutí kastrolu či pánve, ale především dochází k reakci pouze pod dnem použité nádoby. Ale i nové typy sklokeramických elektrických varných desek mají nižší spotřebu asi o 20 až 30 % než staré elektrické sporáky.

Ani potřísněním plotýnky těsně po vaření se na desku nic nepřichytí

Ani potřísněním plotýnky těsně po vaření se na desku nic nepřichytí

Trouby se v domácnostech většinou denně nepoužívají, přesto i zde je možné spořit. Některé pokrmy lze v troubách připravit pomocí grilu, který je rychlejší a spotřebuje méně energie (a nepotřebuje předehřátí).

Památeční forma po babičce je sice krásná, ale rychleji a tudíž s menší spotřebou energie můžete péci v silikonové formě (jsou vhodné i do plynových trub). Horkovzdušná trouba, kde ventilátor rozhání horký vzduch, zvládne tři plechy vánočního cukroví najednou.

Čistá trouba také spotřebovává méně energie, pokud nabízí spotřebič samočistění pyrolýzou, měla by se spustit hned po dopečení, aby se využilo zbytkové teplo.

Každá koruna dobrá


Největšími energetickými bumbrlíčky jsou chladničky, ale výrobci se v poslední době snaží ušetřit každou korunu. "U mikrovlnných trub se začínají v poslední době objevovat typy bez svítícího displeje v době, kdy se přístroj nepoužívá. Při průměrném využívání mikrovlnky vám totiž displej ´propálí´ za rok víc proudu než vaření v ní," tvrdí Milan Landa z firmy Electrolux.

Pokud vám displej září, měla by se doporučená spotřeba (za hodinu) vejít do 0,003 kWh. Pro zajímavost – nabíječce mobilního telefonu by měly stačit 0,002 kWh, měřit se však doporučuje 3 hodiny.

Chladnička je past na peníze

Samozřejmě nejvíc se uspoří tam, kde je největší spotřeba, tedy u chladničky. Výměna staré za novou znamená ročně úsporu v řádu stovek, ale také tisícikorun. Zvlášť výrazně lze uspořit u spotřebičů, jejichž energetický štítek se pyšní spotřebou v kategorii A+ či A++ a nabízí technologii No-Frost (Frost Free).

Návratnost investice do nové chladničky se průměrně pohybuje od pěti do deseti let, záleží ale samozřejmě na parametrech původního spotřebiče a pak na ceně i kvalitě nového. A opět na chování majitele.

Chladnička mívá v domácnosti největší spotřebu

Chladnička mívá v domácnosti největší spotřebu

Tipy na slevy

Ceny spotřebičů se velmi liší, záleží na prodejci. Internetový prodej bývá výhodný, ale ne vždy. Nízká cena nemusí být výhodná, bývá nutné zaplatit za dovoz (nebo odvoz starého přístroje), rozpaky vzbuzují občas i další služby.

Zajímavou nabídku a informace najdete např. na www.levnespotrebice.cz nebo www.uspornespotrebice.cz.

Někdy je proto výhodnější využít kamenné obchody. I zde lze získat slevy. Např. Pražská energetika nabízí slevu 15 procent na spotřebiče Electrolux pro své zákazníky.

Vyplatí se i nákup kuchyňských setů, čtvrtý spotřebič bývá zdarma. Při nákupu kuchyně v kuchyňském studiu pořídíte většinu vestavných spotřebičů s 9 % DPH místo 19 % DPH v běžném obchodě.

Úspora však začíná už výběrem vhodné velikosti. Výrobci pro jednu osobu v domácnosti doporučují chladničku o vnitřním objemu do 120 l a 50 (až 80 l) mrazicího prostoru. Pro každou další osobu se přidává 50 l v chladničce a 25 l mrazáku. Vedle tohoto obecného doporučení záleží velikost chladničky a mrazáku na životním stylu.

Moderní spotřebiče už mívají dobré parametry spotřeby, záleží však na tom, jak s nimi zacházíme

Moderní spotřebiče už mívají dobré parametry spotřeby, záleží však na tom, jak s nimi zacházíme

V prvé řadě je však třeba dodržet některá pravidla při používání. Třeba námraza kolem 5 mm zvyšuje spotřebu až o 30 procent. Pravidelné odmrazování sice hospodyni šlechtí, jenže po opětovném zapnutí musí přístroj vyvinout maximální výkon pro zabezpečení nízké teploty.

Chladnička nepatří těsně ke stěně či do výklenku, nedostatečné větrání zvyšuje spotřebu energie až o 10 %. Vadí teplo, proto nemá stát u radiátorů, kamen, trouby nebo tam, kde na ni svítí slunce. Se stoupající teplotou okolí o 1°C nad 20 °C vzrůstá její energetický apetit přibližně o 6 % (to souvisí i s klimatickou třídou, pro níž je lednice určena).

Pozor na teplotu i uvnitř. V chladničce nesmí stoupnout nad +5 °C, teplota v mrazáku zase klesnout pod -18°C. Nastavení o jeden stupeň dolů znamená opět zvýšení spotřeby o 6 až 8 %. Také vysoká vlhkost zvyšuje spotřebu (o 4%) a chlad, třeba ve sklepě nebo nevytápěné komoře.

Tyto rady se opakují často, dobré je připomenout to, že poloprázdná chladnička si při otevření neudrží svou teplotu, "oteplí se" v ní. Při větším množství chladných potravin dochází k menší výměně vzduchu, potraviny v plném mrazáku při výpadku proudu také "přežijí" déle. Chladnička však nesmí být přeplněná, aby kolem potravin mohl proudit chladný vzduch.

Alespoň jedenkrát za rok je nutné očistit vnější části kompresoru a výparníku, prach působí jako izolant a podstatně snižuje přenos tepla odebraného v chladícím prostoru do okolí, zvyšuje se tak příkon chladícího zařízení.

Pultové mrazničky spotřebují díky svému tvaru asi o 15 % méně elektřiny než skříňové.

Autor:




Nejčtenější

Ložnice se od čistých nových prostor odlišuje. David ji zařídil klasickou...
Jak se bydlí sólistům. Zoufalé osamělce nečekejte

David, Eva, Hynek a Karel jsou mladí, dospělí a žijí sólo. Co pro ně jednočlenné bydlení znamená, přibližuje kniha Sami doma. Publikace, která vzešla ze studie...  celý článek

Architektka Dagmar Štěpánová ze studia Formafatal se k proměně bytu v...
Nejlepší interiér roku 2016: loft s nábytkem navrženým na míru

Zatímco architektonických soutěží určených stavbám je celá řada, interiéry byly dosud opomíjené. Změnila to až soutěž Interiér roku, kterou pořádá Institut...  celý článek

Kodaňská číslo 41: neobaroko, průčelí s věží s neorenesančním štítem a gotickou...
Noblesní Vršovice nejsou falešné Vinohrady. Čtvrť má velkoměstský šarm

Kodaňská ulice v pražských Vršovicích vytváří širokou a krásnou promenádu s velkoměstským rozletem a elegancí. Najdeme tu přepychové činžovní domy ze začátku...  celý článek

Dostatek přirozeného denního světla a propojení interiéru s exteriérem celý...
Kuchyň z černého dubu, stůl z betonu. Moderní byt je přesto útulný

Nestává se často, aby byt v novostavbě dispozičně odpovídal individuálním nárokům investorů. A už vůbec není běžné, že i když jejich hlavní požadavek zní...  celý článek

Dřevěné dubové podlahy jsou příjemné na dotek i na pohled. Konferenční stolky...
Byt v podkroví, kde nejdražším kouskem je sporák. Manžel rád vaří

Klára s manželem mají rádi město s kavárnami, divadly a místy, kam lze zajít s dětmi. Proto když se naskytla možnost koupit podkrovní byt s terasou v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.