Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jsem z toho v šoku, jen hlesl majitel kuchyně po zásahu designérů

  1:00aktualizováno  1:00
Zvenčí domeček jako ze škatulky, uvnitř kuchyně jako z filmu pro pamětníky. Navíc hodně použitá, malá a neodpovídající požadavkům čtyřčlenné rodiny. Jenže té peníze po rekonstrukci domu došly, pomoci proto měli designéři.

Fotogalerie

Domek v Praze 4 sice prošel totální rekonstrukcí, ale jen pokud jde o stavbu. Vnitřní zařízení se měnilo pouze minimálně, rekonstrukce se zastavila hlavně v kuchyni, přes níž se přitom prochází do druhého podlaží domu, a tvoří tedy první dojem z celého domu.

Ladislav Rendl a Miroslav Hujer (jeho televizní premiéra!), designéři televizní show Jak se staví sen (Prima v sobotu 15. října v 18:00), se proto rozhodli pro radikální proměnu.

Vedle nového zařízení to znamenalo posunout a vyměnit klasické dveře za posuvné (aby se získal prostor pro větší kuchyňskou linku ve tvaru písmene U i denní osvětlení), ale také upravit schodiště, aby odpovídalo nové koncepci.

Původní kuchyně

Původní kuchyně

Kuchyně sloužila i jako obývací pokoj.

Kuchyně sloužila i jako obývací pokoj.

V původní kuchyni byl lustr, jedna stropnice a stojací lampa u sedací soupravy. Jenže s tím se žádné zázraky dělat nedaly. Proto designéři použili sádrokartonový podhled, do nějž zapustili světla v kuchyňské části. Zvolili barevně výrazný lustr, který oživil interiér navržený pouze v přírodních barvách.

Další světlo přidala ostrůvková digestoř, osvětlení pracovní plochy i prosklená horní kuchyňská skříňka. Díky nim lze měnit atmosféru podle nálady i potřeby. Nad schodištěm však bylo nutné sádrokartonový podhled upravit, aby nevadila snížená výška.

Na podlahu použili autoři proměny vinyl, který je hodně odolný. Oboje klasické dveře nahradily posuvné na stěnu ze zdvojeného lamina. Jsou sice těžší, ale díky kvalitnímu kování se snadno posouvají a jejich instalace byla záležitostí pouze pár hodin.

Horní prosklená skříňka působí trochu osamoceně.

Horní prosklená skříňka působí trochu osamoceně.

V nové kuchyni je všechno pěkně po ruce.

V nové kuchyni je všechno pěkně po ruce.

Jídelní část tvoří místo staré čalouněné soupravy a stolku s keramickými dlaždicemi klasický kulatý jídelní kulatý stůl a čtyři pohodlné židle Merano, v současné době patrně nejžádanější česká židle.

Poté, kdy za ni letos na jaře značka TON získala nejžádanější ocenění za design, a to Red Dot Design Award, ji v Bystřici pod Hostýnem nestačí pomalu vyrábět. A nejde jen o prestižní cenu. Židle od Alexandra Guflera, mladého italského návrháře žijícího v Rakousku, je totiž velmi pohodlná, což si ověřili i návštěvníci letošního Designbloku v pražském superstudiu Futurama.

K jídelnímu stolu zvolili designéři židle Merano od firmy TON.

K jídelnímu stolu zvolili designéři židle Merano od firmy TON.

Náklady

Stavební a ostatní práce    118 600 Kč
Kuchyňská linka                   33 823 Kč
Spotřebiče                           88 852 Kč
Podlaha                               32 670 Kč
Vybavení a dekorace          14 250 Kč

Celkem                              288 195 Kč

Designéři tvrdí, že jejich hlavním cílem bylo nastolení klidu a harmonie. Kvůli optickému zvětšení prostoru odstranili také zábradlí na schodišti.

Obě děti jsou už dostatečně velké, aby se s takovým řešením dokázaly vyrovnat, a rodiče zase tak mladí, že nepotřebují oporu. To je alespoň názor designérů.

Kulatý jídelní stůl ladí tvarem jak s lustrem, tak s oblými židlemi Merano.

Kulatý jídelní stůl ladí tvarem jak s lustrem, tak s oblými židlemi Merano.

Rodině se každopádně zavděčili. "Hrozně se mi to líbí, došla mi slova, úžasný, jsem v šoku!" Tak hodnotili členové rodiny výsledek proměny. "Kdykoliv máte u mě koláč," zakončila díky ta, která bude kuchyně užívat především, tedy maminka Katka.

Autor:




Nejčtenější

Rekreační areál Kraví hora
Bazén na Kraví hoře Brňané kritizují. Vadí jim třeba chybějící tobogán

Stavba bazénu na Kraví hoře v Brně stála přes dvě stě milionů korun a trvala dva roky. Autorům vynesla hned několik prestižních ocenění. Obyvatelé města na něm...  celý článek

Grand designér roku: studio deFORM - Jakub Pollág a Václav Mlynář, interaktivní...
Czech Grand Design: korunku ze střepů získali nejlepší tvůrci

Jedenáctý ročník soutěže Czech Grand Design zná své vítěze. Ze 116 nominovaných autorů v deseti kategoriích si ti nejlepší odnesli z pražského Stavovského...  celý článek

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Nemovitost, která nebyla 50 let na realitním trhu, má obytnou plochu 27 metrů...
Za domek velký 27 metrů čtverečních dal nový majitel 23 milionů korun

O bydlení na Britten Street v londýnské čtvrti Chelsea je velký zájem. Není tedy divu, že i za tento malý domek, zaplatil nový majitel 713 823 liber, v...  celý článek

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Další z rubriky

Syrový půvab srubu Firefly a okolní romantická krajina Cornwallu nabízejí...
Srub vesnického tesaře má kouzlo, ale také současný komfort

Milujete přírodu a líbí se vám bydlení, které je s ní v souladu? Pak vstupte do srubu Firefly v srdci krásné přírody Cornwallu. Při pozorování vážek nad vodní...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Televizi je možné sledovat z pohodlné sedací soupravy doplněné drobnými...
Dům prodali a raději si pořídili dva byty, které spojili v jeden

Ke koupi bytu v developerském projektu na okraji Prahy 4 zlákala Šárku a jejího manžela zdejší lokalita. Důvěrně ji poznala, když sem jezdívala za sestrou....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.