Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jeřáb je možné naroubovat jako ovocný strom

aktualizováno 
Na sklonku léta zdobí okraje cest a lesů jeřáby, jejichž oranžovočervené plody lákají nejen ptactvo. Hospodyňky především ocení, že jdou kdekoli lehce pěstovat, mohou být zdravým,a navíc pikantním doplňkem jídelníčku. Jeřabiny totiž obsahují mnoho vitaminu C, provitamin A, kyselinu jablečnou, citronovou a řadu dalších látek, které jsou důležité pro lidský organismus. Například vitamin P (rutin) je nezbytný pro pružnost cév. Výjimečný je navíc obsah sorbitu, cukru vhodného pro diabetické diety. Ten se z jeřabin dokonce získává průmyslově.

"Máme několik jeřábů na kraji našeho pozemku. Jejich plody jsou příliš trpké a svíravé. Myslím, že nejsou jedlé," svěřuje se Marie Jarošová z Pece pod Sněžkou. "Slyšela jsem, že by se daly naroubovat." Jedlý jeřáb se od obecného liší jak chutí plodů, tak rozsahem okraje lístků. "Jeřáb obecný má celou čepel listů vroubkovanou, ušlechtilá sladkoplodá varieta má první třetinu okrajů hladkou," vysvětluje botanička Renata Pohlová. "Na obecný jeřáb (i vzrostlejší) jde jedlý bez problémů naroubovat. Na místě, kde rostou jeřáby, se často najde i malý semenáček, který lze díky roubování od počátku vypěstovat pro kuchyňské použití. Jeřáby s jedlými plody, vhodné pro výsadbu, jsou k mání v zahradnictví." Václav Truhlář ze Školky Litomyšl,s.r.o.,radí: "Při roubování jeřábu je vhodný jednoduchý způsob, kdy se podnož i roub šikmo seříznou a přiloží vzniklými plochami k sobě. V této poloze je bude držet roubovací páska pevně ovázaná kolem. Druhý seříznutý konec roubu (roub by měl být asi čtyři očka dlouhý) je nutné ošetřit štěpařským voskem. Roubovat je však nutné na jaře před začátkem vegetační doby." Štěpařský vosk je běžně k dostání v obchodech s potřebami pro zahrádkáře. Kelímek stojí 50 korun. Cena rovněž běžně dostupné očkovací pásky se pohybuje od 30 do 40 korun. Kromě toho, že drží roub a podnož u sebe, měla by spoj chránit před vodou. Sladkoplodá varieta jeřábu byla objevena počátkem 19. století i na severní Moravě. Dva pasáci ovcí našli na okraji lesa jeřáb, jehož plody měly příjemnou nasládlou chuť. Tato přirozená odrůda jeřábu obecného byla později pojmenována jeřábem moravským sladkoplodým. O jeho rozšíření se zasloužil úředník lesní správy František Kraetzel. Seznámil s tímto objevem mnoho ovocnářů a rozesílal jim rouby. Tak se sladkoplodý jeřáb rozšířil po celém Rakousku-Uhersku a dále do Polska, Francie i Švédska. Byly dokonce zakládány ovocné školky výhradně pro něj. Estetické i užitkové kvality jeřábu lze s úspěchem využít i v dnešních zahradách. Plody této variety jsou chutnější oproti mateřskému jeřábu obecnému díky vyššímu obsahu cukrů a nižšímu obsahu tříslovin. Lze z nich připravit mošt, marmeládu, sirup, víno i kompot vhodný například ke zvěřině. Čas sklizně závisí na poloze a počasí, většinou to bývá polovina září. Pozdější sklizeň přinese plody ještě sladší, ale již s trochu nižším obsahem vitaminu C.Jeřáb obecný sladkoplodý je nenáročný na půdu a teploty, s úspěchem ho můžete pěstovat i v nadmořské výšce 1500 metrů nad mořem. Rozkvétá až v červnu a červenci, takže úroda není ohrožována jarními mrazíky. Uškodit mu může vysoká hladina podzemní vody, protože jeho až sedm metrů hluboko sahající kořeny pak začnou uhnívat. Jeřáb potom žloutne, usychá a přestává být odolný proti mrazu. Prospívá mu, stejně jako ostatním jádrovinám, pravidelné prosvětlování koruny.

Zdravé dobroty

Nejvíce cenných látek mají syrové jeřabiny.Není proto na škodu vyzkoušet nejrůznější kombinace, kterých kuchařka s trochou fantazie určitě vymyslí mnoho. Například rozmačkané jeřabiny smíchané s medem a třeba se strouhaným jablkem mají velmi pikantní a nevšední chuť.

Jeřabinový mošt

Na 1 kg rozdrcených plodů se nalije 300 ml vody a směs se nechá půl dne uležet. Poté se drť přecedí a šťáva se nechá sedimentovat. Čirá se potom zředí vodou v pomětu 1:1 a přisladí cukrem (150 g na 1 l). Moštem naplněné láhve se sterilizují při teplotě 80 stupňů.

Jeřabinový kompot

Jeřabiny se 10 až 15 minut předvaří v nálevu, kde na 1 litr vody připadá 150 gramů cukru. Scezené se pak nasypou do sklenic a zalijí sladším nálevem - 1 litr vody, 650 gramů cukru, 4 gramy kyseliny citronové. Sklenice se sterilizují 20 minut při teplotě 85 stupňů Celsia.


Autor:




Nejčtenější

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto úkolu zhostili se ctí.  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

Další z rubriky

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Podlahu kryje bíle olejovaný katrovaný dub. Na přelakovaných oknech zůstaly...
Barevný dům se jim časem okoukal, teď si libují v přírodních odstínech

Život v bytě nepřipadal pro Šárku a Láďu v úvahu. Než si vybudovali vytoužený rodinný dům se zahradou na okraji lázeňského města v Čechách, bydleli střídavě u...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.