Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jedno podkroví, dva designéři. První šokoval, druhý výstřednosti vynechal

  1:00aktualizováno  1:00
Ze stometrového bytu tráví nejvíce času mladý pár se synem v propojeném obývacím pokoji s kuchyní. Věci do interiéru kupovali postupně a v různých obchodech. Výsledek? Organizovaný chaos. Recept designérů byl jednoduchý – prostor zesvětlit a sladit do jednoho stylu.

Původní kuchyně byla malá a majitelce se nelíbily ani modré obklady | foto: Prima

Máte pocit, že podobný interiér před proměnou jste už někdy někde viděli? Ano, tým pořadu Jak se staví sen se opět vrátil do Poděbrad do stejného bloku s půdními nástavbami. I tady se měl proměnit obývací pokoj spojený s kuchyní.

Zatímco v prvním bytě designéři měnili světlý prostor, kde maximálně využili výrazné barvy a velké vzory (podívat se můžete zde ), tady se kvůli opačné orientaci bytu naopak bojovalo s tmou.

Propojený obývací pokoj s kuchyní před proměnou

Propojený obývací pokoj s kuchyní před proměnou

Navíc je v místnosti schodiště, což práci ztížilo. Nejvíce se však na nové podobě místnosti podílí rukopis designérů. Proměny se tentokrát ujali Ivana Ludvíková a Ladislav Rendl (Prima 9. 11. v 21:20).

Bílá rozjasní

Majitelka Marcela se svým bydlením spokojená nebyla, a tak dovolila designérům vyhodit všechno. Ti však k interiéru tolik přísní nebyli. Podlaha v místnosti s dekorem dřeva byla dobře položená a opticky sjednocovala prostor, proto neměli důvod ji měnit. Také ocenili květiny, které použili v nové koncepci.

Orientace na východ a navíc střešní okna, která nepropouštěla moc světla – tyto dva faktory zřejmě nejvíce ovlivnily novou podobu podkroví.

Ivana Ludvíková a Ladislav Rendl nechali celý byt vymalovat jen na bílo. Stejnou barvu dostalo schodiště, které v místnosti musí být, a dveře.

Bílé schodiště a vstupní dveře do nového prostoru lépe zapadají

Bílé schodiště a vstupní dveře do nového prostoru lépe zapadají

V místnosti je dřevěné schodiště, barevně s ním ladily i dveře

V místnosti je dřevěné schodiště, barevně s ním ladily i dveře

Majitelé sice v původní koncepci nepoužívali tmavou barvu, ale část šikmých stěn měli v meruňkové barvě. Ta nejenže prostor ztmavila, ale k jejímu zakrytí bylo třeba některá místa přetřít více než třikrát.

Tmavé pokoje představují podle autorů této proměny problém v mnoha bytech. "Často si to lidé dělají sami. Pokud mají pocit, že je v místnosti málo světla, ať se podívají, zda není před okny postavený nábytek či na parapetu nestojí spousta rostlin, které brání světlu. Někdy pomůže i to, že se rámy přelakují na bílo," radí Ladislav Rendl.

Malba na zdi tvoří stín lustru

Malba na zdi tvoří stín lustru

Jemné proužky na stěně doplňují malované stíny rostlin

Jemné proužky doplňují stíny rostlin

V tomto bytě na nábytku převažují světlé tóny. Aby nebyly bílé stěny nudné, namalovali na ně designéři jemné proužky a vytvořili obrysy lustru a květin, které mají připomínat jejich stíny.

Kuchyně se rozrostla o ostrůvek

Původní kuchyně s kdysi módními rustikálními dvířky nevyhovovala majitelům nejen svým vzhledem, ale hlavně velikostí.

Marcela je dobrá kuchařka a pro již brzo čtyřčlennou rodinu ráda vyvařuje. Designéři se proto rozhodli zvětšit prostor tím, že linku zatočili do tvaru U.

Světlou kuchyni doplňuje tmavý obklad za pracovní deskou

Světlou kuchyni doplňuje tmavý obklad za pracovní deskou

Kuchyni zařídili podle ergonomických pravidel pro praváky. Vlevo postavili vysokou skříňku s vestavěnou kombinovanou chladničkou, vedle stojí druhá vysoká skříň s pečicí a mikrovlnnou troubou ve výšce očí.

Následuje mycí centrum s dřezem a myčkou, dostatečně velká pracovní plocha a do ostrůvku umístěná varná deska a nad ní ostrůvková digestoř.

Pozor - jestliže jste se pro podobné řešení nadchli a chcete si také pořídit ostrůvkové varné centrum, musíte předělat rozvody elektřiny. V tomto bytě se hýbalo i s vodou a odpady, ale více starostí nadělala digestoř.

Prostor po proměně

Prostor po proměně

Autoři proměny se totiž rozhodli vytvořit v kuchyni sádrokartonový podhled, do kterého zabudovali bodová světla. Jenže pak narazili při instalaci odsavače - tu by sádrokarton neunesl, a tak bylo třeba zvolit ještě přídavnou nosnou konstrukci.

Nový nábytek ve světlé vanilkové barvě doplňují horní prosklené skříňky v hliníkových rámech. Modré obklady nahradila deska v barvě tmavého dřeva.

Zajímavým prvkem je "betonová" pracovní plocha. Jde samozřejmě jen o imitaci tohoto materiálu z klasické MDF desky s fóliovým povrchem.

Černě vymalovaná část stěny slouží jako tabule na vzkazy, na tmavém podkladu vynikají minimalistické hodiny

Černě vymalovaná část stěny slouží jako tabule na vzkazy, na tmavém podkladu vynikají minimalistické hodiny

Židle je třeba zkoušet

Ještě před proměnou se designéři ptali majitelů, co by v bytě rozhodně nechtěli. Marcela okamžitě uvedla, že určitě nic extravagantního a přidala vysvětlení, co pro ni znamená extravagantní: třeba každá židle u stolu jiná.

Tím trochu zkomplikovala autorské plány, protože návrháři zamýšleli použít k dřevěnému stolu čtyři židle, každou v jiné barvě, sjednocovat je měl použitý materiál, konkrétně plast.

U dřevěného stolu jsou čtyři plastové židle v barvách, které se v interiéru opakují i na textilu

U dřevěného stolu jsou čtyři plastové židle v barvách, které se v interiéru opakují i na textilu

V této situaci zasáhl moderátor Pavel Cejnar, který potají povolal Marcelu do obchodu se židlemi. Ta se nejprve zděsila, co by měla mít v kuchyni za nábytek, ale pak začala zkoušet.

Tým ji nechal na různé židle posadit a vyzkoušet je, ke stolu pak aranžovali různé typy židlí a sledovali reakce majitelky.

"Je to ale trochu problém, protože je rozdíl vidět čtyři židle u stolu na prodejně a pak zakomponované do hotového interiéru, kde samozřejmě vypadají úplně jinak," hodnotil situaci Ladislav Rendl.

Malé a tmavé prostory se neobejdou bez zrcadla, ani tento není výjimkou

Malé a tmavé prostory se neobejdou bez zrcadla, ani tento není výjimkou

Marcela totiž nebyla v prodejně ze žádné kombinace nadšená.

Autoři nakonec udělali malý kompromis a zvolili ke stolu stejný tvar židlí z transparentního plastu, které se liší jen barvami. Dvě jsou neutrální, dvě ladí s barevností pruhů na stěnách a polštářky na sedačce.

Sedačka praktická a pohodlná

Obývací části pokoje dominují dvě pohovky – klasická dvoumístná a druhá připomínající chaise longe. Mají světlou barvu a snímatelný potah, který lze prát v pračce. Do domácnosti s dětmi je to určitě praktické řešení.

Manžel Aleš zase ocenil, že si na pohovku může lehnout a pohodlně sledovat velkou televizi, která je umístěná hned naproti. Pod ní se vešly dvě uzavřené police v barvě dřeva wengé. Majitelé totiž žádné velké požadavky na úložné prostory neměli.

Pohodlná sedačka má snímatelný a pratelný potah

Pohodlná sedačka má snímatelný a pratelný potah

Bílé stěny a kuchyňská linka, světlá sedačka - prostor tak sice vypadá světle, ale také trochu nudně a sterilně. Proto se jej designéři rozhodli oživit několika kousky v tmavém dřevě a textiliemi ve dvou hnědých odstínech a lahvově zelené barvě. Ty odpovídají židlím i vytvořeným ornamentům na zdi.

Kam s dětmi

Marcela a Aleš si přáli proměnit obývák s kuchyní, protože tady tráví rodina nejvíce času, a to včetně dvouletého syna a brzy i jeho sourozence. Proto zde chtěli vytvořit i hrací koutek pro potomky.

Zde vznikl prostor pro dětské hry

Zde vznikl prostor pro dětské hry

V obýváku vznikly dva dětské koutky, tento má i police na hračky

V obýváku vznikly dva dětské koutky

Designéři nakonec udělali dva. Uprostřed místnosti jsou na podlaze malé koberečky, proutěný taburet a koš na hračky. A protože už u malých dětí je třeba rozvíjet smysl pro krásu, doplňuje zátiší slon, jehož autoři jsou významní designéři 20. století Charles a Ray Eamesovi.

Řeknete si, hezké, ale je to opravdu ideální koutek pro děti? Toho si byli zřejmě vědomi i autoři, a proto ve výklenku udělali druhý koutek, více dětský. Kromě barevných židliček tady nechybí ani police a krabice na hračky.

I když to vypadá, že děti odstrčili někam na okraj, výklenek se jeví jako téměř ideální, brzo se stane místem na budování domečků a bunkrů, které děti milují.

Dětský koutek je oddělený pouze provázkovou záclonou, z ní vznikl také předěl mezi kuchyňskou a obývací částí. Do oken pak zvolili designéři jemné záclony, které propouštějí maximum světla.

Do ostrůvku umístili designéři varné centrum

Varné centrum v ostrůvku

Velkou televizi si přál majitel

Velkou televizi si přál majitel

A reakce majitelů? "Krásný, hustý, jsem nadšená," střídali se oba majitelé ve slovech chvály. Marcela byla dokonce spokojená i se čtyřmi barvami židlí u stolu. Potvrdila slova Ladislava Rendla, že to, co možná působí v obchodě divně, může zakomponované do interiéru vypadat dobře.

Autoři:




Nejčtenější

Katedrála Nejsvětější Trojice je kostel polské pravoslavné církve v Hajnůvce v...
Lopaty a míchačky. Poláci za socialismu postavili sami tisíce kostelů

Výstava s názvem Architektura VII. dne v pražském Centru současného umění DOX ukazuje historii kostelů, které byly v Polsku postaveny mezi roky 1945 a 1989....  celý článek

Legionářské vlaky se používaly v letech 1918 - 1920 na transsibiřské magistrále...
Bydlí ve vagonu z legiovlaku. Stavba přišla na milion, vydrží 60 let

Michala, který rád cestuje, nelákalo klasické bydlení. Řešení však rozhodně neviděl v mobilheimu z plastu, na jehož výrobu se používá spousta chemie. Zvolil...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Další z rubriky

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Španělské studio In-Tenta design přišlo s nápadem na pohodlné přenosné domky....
Sbalte si dům a jeďte. Do španělského Drop Boxu se vejde i rodina

Španělské studio In-Tenta design přišlo s nápadem na pohodlné přenosné domky. Jejich Drop Box nabízí útulné a nadstandardní bydlení v přírodě u jezera i na...  celý článek

1
Soused neplatič se jen veze. Dluhy v domě hradíme my, jeho ručitelé

Bydlím v bytě v osobním vlastnictví, kde někteří sousedé přestali platit například společnou spotřebu vody a fond oprav. SVJ jejich dluhy vždy rozpočítá mezi...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.