Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Koupil starý sklad. Dnes v něm úspěšný lev salonů svádí krásné ženy

  1:00aktualizováno  1:00
Svobodný muž v nejlepších letech se rozhodl, že si dopřeje nový domov. V jedné z nejmódnějších čtvrtí Istanbulu si pořídil loft o rozloze 180 metrů čtverečních, který zařídil jako jeden velký pánský salon.

Podkrovní prostor uvězněný střechou architekti otevřeli městu, interiér se prosvětlil a provzdušnil. | foto: Koray Erkaya a ofist.com

Poetická, ale čím dál dravější, taková je tradiční čtvrť Karaköy. Kopec, na kterém se tyčí Galatská věž a který protkávají strmé uličky, magneticky přitahuje davy turistů, umělců a hipsterů. Navštěvují zdejší butiky, krámky s rukodělnými výrobky, bistra, kavárny a designové hotely.

V srdci nejmódnějšího místa dnešního Turecka, jen pár kroků od galerie moderního umění Istanbul Modern, s výhledem na věž arménského kostela Getronagan, si pořídil nové bydlení i optik a marketér Timur Saglam.

Loft jako pánský salon

Vystudovaný ekonom a politolog skoro již dvacet let řídí rodinnou firmu, kterou založil jeho otec v roce 1969 v Ankaře a stará se o zastoupení a distribuci světových značek brýlí v celém Turecku.

Obchodník se nenechal při výběru nového bydlení zlákat jen romantikou svěžího vánku z Marmarského moře. Ke koupi přistupoval zcela pragmaticky a ve čtvrti Karaköy zakoupil celou jednu starou průmyslovou budovu, součást dřívějších skladů.

Do přízemí domu umístil sídlo rodinného byznysu, podkroví si vybral pro vlastní domov. Staré stavbě dopřál generální přestavbu a poté, co zařídil sklady a kanceláře, se vrhl v červenci roku 2011 na vybavení svého bytu.

Může se hodit

Uvažujete o rekonstrukci a hledáte šikovného architekta nebo stavební firmu?

Zadejte si poptávku zdarma na AAAPOPTÁVKA.CZ a ušetřete až 30% nákladů.

Projekt neponechal náhodě a přizval k němu istanbulské designérské studio Ofist, se kterým se potkal již při spolupráci na zázemí partnerských optik jeho společnosti. Ofist vede dvojice interiérových architektů a designérů Yasemin Arpac a Sabahatti Emir. Kancelář letos slaví desetileté výročí svého působení.

Komplikovaná přestavba podkrovního prostoru trvala celých čtrnáct měsíců, ale na jejím konci stál Timur Saglam tváří v tvář svému vysněnému bydlení. Vznikl přirozený a pohodlný interiér plný přírodních materiálů v tlumených barvách, který nenechává nikoho na pochybách, že pánem domu je lev salonů.

Lůžku sekunduje perličková lázeň a vestavěný krb.

Lůžku sekunduje perličková lázeň a vestavěný krb.

Jednoduchý prostor, ve kterém panuje přísný pořádek a řád jediného obyvatele, má prosté členění: přízemí penthousu patří společenskému prostoru a jediné samostatně stavebně oddělené místnosti: pokoji pro hosty.

Kovové schody lemované nejjednodušším možným zábradlím pak vedou do mezipatra, ve kterém je otevřená ložnice, koupelna a šatna. Nebylo nutné tříštit kreativitu a zabývat se řadou propojených, ale různorodých designů, jak bývá zvykem při zařizování rezidenčních projektů podobné rozlohy. Majitel si přál co možná nejjednodušší a souvislé vybavení.

Podkrovní prostor uvězněný střechou architekti otevřeli městu, interiér se prosvětlil a provzdušnil. Vznikl velkolepý otevřený interiér s řadou oken a širokým parapetem, které umí jakoby mávnutím kouzelného proutku vytvořit z klasické místnosti takřka obytnou terasu. Vestavěné patro s ložnicí osvětluje druhá řada oken.

V srdci nejtrendovějšího místa dnešního Turecka, jen pár kroků od galerie moderního umění Istanbul Modern, s výhledem na věž arménského kostela Getronagan, si pořídil nové bydlení i optik a marketér Timur Saglam.

V srdci nejtrendovějšího místa dnešního Turecka, jen pár kroků od galerie moderního umění Istanbul Modern, s výhledem na věž arménského kostela Getronagan, si pořídil nové bydlení i optik a marketér Timur Saglam.

Největší vášní energií sršícího čtyřicátníka jsou offroadové závody, dokonce se před lety pod tureckou vlajkou zúčastnil prestižní rallye Camel Trophy. Z koníčku se stal nepřehlédnutelný bytový dekorační prvek. Závodnické vybavení je jednou z hlavních položek v policích, které v podobě naddimenzovaného kovového regálu pokrývají celou jednu dlouhou stěnu apartmánu. 

Každý příchozí má také tu čest setkat se už v samotné předsíni s obživou a dalším koníčkem majitele. Na stylizovaných stojanech vítají hosty vystavené sluneční brýle. Důstojným protipólem ke stěně zahlcené nejrůznějšími věcmi je hladká plocha stěny obložená panely tmavého přírodního kamene.

Ten byl použit i na dlaždice pokrývající podlahu v hlavním obytném prostoru. Šedesát krát šedesát centimetrů velké čtverce jsou položeny mírně šikmo. Kontrast k pravým úhlům rohů loftu dodává prostoru na hravosti. Jako byla v nižším patře hlavním důvodem volby kamene jeho snadná údržba, v horní, soukromé části loftu hrálo při volbě podlahové krytiny největší roli pohodlí.

60 × 60 centimetrů velké čtverce jsou položeny mírně šikmo. Kontrast k pravým úhlům rohů loftu dodává prostoru na hravosti.

60 × 60 centimetrů velké čtverce jsou položeny mírně šikmo. Kontrast k pravým úhlům rohů loftu dodává prostoru na hravosti.

Litá betonová podlaha je díky speciální úpravě měkká a příjemná pro bosé nohy. Stejná je po celé ploše - ve sprše, v koupelně, v ložnici a tvoří i rám, ve kterém je uložena matrace majitelova lůžka. V koupelně září luxusní koupelnové zařízení toskánské značky Antonio Lupi, v kuchyni Duravit. Stropy, podlahy v hostinském pokoji a ostění tvoří kvalitní africká dřevina iroko.

Srdcem celého bytu se stal jídelní stůl. Na jedné straně prodloužen klasickým kuchyňským pultem se sporákem, na straně druhé originálním a otevřeným krbovým tělesem. O atraktivní krb se postarala turecká firma Hursan. Příčkami nerozdělený loft díky své důmyslné dispozici poskytuje majiteli dostatek různorodých a tvárných zákoutí.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Legionářské vlaky se používaly v letech 1918 - 1920 na transsibiřské magistrále...
Bydlí ve vagonu z legiovlaku. Stavba přišla na milion, vydrží 60 let

Michala, který rád cestuje, nelákalo klasické bydlení. Řešení však rozhodně neviděl v mobilheimu z plastu, na jehož výrobu se používá spousta chemie. Zvolil...  celý článek

Katedrála Nejsvětější Trojice je kostel polské pravoslavné církve v Hajnůvce v...
Lopaty a míchačky. Poláci za socialismu postavili sami tisíce kostelů

Výstava s názvem Architektura VII. dne v pražském Centru současného umění DOX ukazuje historii kostelů, které byly v Polsku postaveny mezi roky 1945 a 1989....  celý článek

Další z rubriky

Dům s doškovou střechou stojí v městě Zoetermeer.
Střešní tašky rázně odmítli. Na střechu moderní novostavby dali došky

Rotterdamský architekt Arjen Reas postavil ve spolupráci se studiem Martijna van Voordena novostavbu, ve které moudře skloubil tradiční došky s moderní...  celý článek

1
Soused neplatič se jen veze. Dluhy v domě hradíme my, jeho ručitelé

Bydlím v bytě v osobním vlastnictví, kde někteří sousedé přestali platit například společnou spotřebu vody a fond oprav. SVJ jejich dluhy vždy rozpočítá mezi...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.