Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak z vlastních švestek získat pálenku

aktualizováno 
Modré ojínělé plody švestek jsou posledním peckovitým ovocem, které osladí sychravé podzimní dny. Dobrá slivovice vás pak zahřeje i v té největší zimě. Valašská oliva, jak je také švestka nazývána, se stala doslova bohatstvím tamních lidí. Právě Valaši jsou považováni za mistry ve výrobě slivovice.

Obliba výroby ovocných pálenek v posledních letech neustále roste. Mnozí obdivovatelé tohoto pití tvrdí, že alkohol v přiměřeném množství rozšiřuje cévy, zlepšuje krevní oběh, podporuje tvorbu žaludečních šťáv, a tudíž i chuť k jídlu.

Pálenku je však možno vyrábět pouze v úředně povolených pěstitelských pálenicích. Domácké pálení na nedokonalém destilačním zařízení je nejen trestným činem, ale může - z důvodů neodděleného metanolu nebo kvůli obsahu kyanovodíku v pálenkách - způsobit vážné zdravotní komplikace.

Co nasbíráte, to si i vypijete
Do klasické palírny si přivezete vlastní ovoce, které sami nasbíráte a naložíte. Při pálení pak můžete sledovat celý složitý proces. Vzhledem ke zvyšujícímu se zájmu o tuto službu roste i počet pěstitelských pálenic, jejichž provoz povoluje ministerstvo zemědělství.

Proč je nyní zájem větší? Je to i proto, že po roce 1989 byla zrušena většina provozoven Fruty a stávajících státních palíren. Navíc velká většina zákazníků tvrdí, že dnes si ani v obchodě nejsou jisti tím, co kupují.

Švestky a jejich příbuzné
Trnky, švestky, slívy, blumy, mirabelky, kadlata - v názvech a označeních jednotlivých "příbuzných švestek" panuje mezi laiky velký zmatek. Nejhůře se asi bude domlouvat Středočech s Moravákem.

Pravé švestky domácí (Prunus domestica) s dlouhým plodem a znamenité chuti náleží do veliké rodiny slivoňovitých, kam také patří mirabelky, špendlíky, renklódy (lidově ryngle) a slívy. Švestky patřily odpradávna k velmi významnému ovoci. V dobrých letech nesly švestky až 200 kilogramů ovoce z jednoho stromu.

Pozor na "šarku"
Zrání švestek se liší podle odrůd. Nejranější dozrávají již v poslední dekádě července, pozdní se sklízejí na přelomu září a října. Mezi nejoblíbenější a nejchutnější se řadí právě domácí švestka. Těchto ovocných stromů však stále ubývá vinou virového onemocnění šarka, které se rozšířilo z Balkánu.

Nemoc způsobí, že na napadeném stromě nedozrávají plody. Takový strom je podle odborníků z Ovocnářské unie České republiky třeba okamžitě zlikvidovat, protože slouží jako zdroj další nákazy. Bohužel, dnes v tuzemsku už neexistuje pěstitelská lokalita, kde by se šarka nevyskytovala. V intenzivních výsadbách proto v současnosti převažují takzvané pološvestky.

Aby vydržely čerstvé
Mnohé hospodyňky si s uskladněním švestek nevědí příliš rady. Většinou je hned spotřebují v kuchyni, případně z nich uvaří povidla, zmrazí či usuší v sušičkách. Přesto lze i švestky uchovat delší dobu čerstvé.

Musí se sklidit i s větvičkami a podložené síťovinou se zavěšují nad hladinu vody ve studni. Nízká a stejnoměrná teplota a vysoká vlhkost uchovají švestky i řadu týdnů čerstvé.

ABY BYLA SLIVOVICE CO NEJLEPŠÍ

1. Jak sbírat ovoce
Ovoce sbírejte vyzrálé, nejlépe přezrálé, čisté, nenahnilé, neplesnivé, bez stopek. Čím je kvalitnější ovoce v kvasu, tím má vyšší kvalitu i pálenka.

2. Nádoby na kvas
Kvas zakládejte do nádob dřevěných, ale i do plastových sudů (musí být čisté, bez (bez cizího pachu). Nádoby nesmějí být kovové, od olejů, vazelín, petroleje... Ideální velikost nádob je 150 až 300 litrů. Čím jsou menší, tím hůře ovoce prokvasí.

3. Skladování kvasu
Nádoby s kvasem uložte na kryté místo, v místnosti s teplotou 15 až 20 °C, ale neklesající pod 0 °C. Čím je kvašení pozvolnější, stejnoměrnější, tím je větší výtěžnost alkoholu. Kvas lehce přikryjte plachtou či víkem a chraňte ho tak před znečištěním.

4. Neodstraňujte "deku"
Nádoby na přípravu kvasu naplňte najednou a první 3 až 4 dny dvakrát zamíchejte a pak již kvas nechte v klidu. Vytvořenou tvrdší vrstvu na povrchu, takzvanou deku, nenarušujte - chrání kvas před infekcemi a ztrátami alkoholu.

5. Správná doba kvašení
Doba kvašení se u švestek pohybuje od 6 týdnů do 3 měsíců. Kvas je zralý, až když šťáva vykazuje mírně kořeněnou příchuť, zdravou vůni, není sladká (moštoměr neukáže žádný cukr), ovoce není tvrdé a dá se lehce prsty rozetřít.

Švestek existuje mnoho odrůd. V tuzemsku se sbírají od července do října.

Autoři:




Nejčtenější

I barva „chladí“  - proto se na léto doporučuje povlečení ve studených nebo...
V horkém létě je třeba vyměnit lůžkoviny za letní, jinak se upotíte

Letní dusna klidnému spánku nepřidají. Spáč se neustále přetáčí, což následně vede k častému probouzení. Pomoci může volba správných lůžkovin a materiálu na...  celý článek

Ponorka. Budka pro sýkorky koňadry, sýkorky lužní i sýkorky babky....
Garsonek ve městě není nikdy dost. Ani těch pro ptáky

Oceňované koncepty Matúše Opálky svědčí nejen o jeho talentu, ale také o empatickém přístupu k lidem a prostředí. Jak říká: designem chce lidem ulehčit i...  celý článek

Bytem prochází motiv tartanové kostky, barvy jsou ve světlých přírodních...
Za slovo útulný se nestydí, byt zrekonstruovala v tomto duchu

Byt o velikosti 55 metrů čtverečních není velký, ale pro ženu středního věku, která zde žije sama, naprosto dostačující. I proto se pustila do rekonstrukce....  celý článek

Rozlehlý a luxusně zařízený West Creek Ranch na hranicích Utahu a Colorada je...
Přepychový ranč s observatoří je na prodej za 3,4 miliardy korun

Rozlehlý a luxusně zařízený West Creek Ranch na hranicích Utahu a Colorada je na prodej za 149 milionů dolarů, v přepočtu 3,4 miliardy korun. Autorem...  celý článek

Nevyužívaná čerpací stanice Fiat Tagliero připomíná vznášející se letadlo.
Malý Řím v Africe je v UNESCO. Z italského snu je perla modernismu

Eritrejská metropole Asmara oplývá výjimečným souborem futuristické italské architektury z 30. let minulého století, kterou zde postavili Italové. Díky ní se...  celý článek

Další z rubriky

Všechny stavebně cenné prvky v domě zůstaly zachovány a byly pečlivě...
Rekonstrukci historického domu oživila přístavba v moderním duchu

Každoročně se u nás provádí velké množství rekonstrukcí starších nemovitostí, ovšem jen málo z nich je tak koncepčně i technicky zvládnutých jako rekonstrukce...  celý článek

Konstrukce domu, postavená na železobetonové základové desce, je z...
Svépomocí si postavil pasivní dům plný technických vychytávek

Majitelé si přáli pasivní dům, ale zároveň nechtěli slevit ze svých požadavků na funkční i estetické prvky, které se s pasivními standardy právě neslučují,...  celý článek

Čína postaví v jedné ze svých nejvíce znečištěných provincií zahradní město. Na...
Nejznečištěnější oblast Číny se promění v zahradní zónu s modrou oblohou

Čína postaví v jedné ze svých nejvíce znečištěných provincií zahradní město. To se stane součástí nové plánované zóny Siung-an. Veškerá infrastruktura včetně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.