Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak z jednoho pokoje vykouzlit obývák, ložnici, jídelnu i dětský pokoj

  1:00aktualizováno  1:00
Čtenářka Lenka bydlí s dcerou v bytě 1 + 0 a potřebuje vyřešit interiér pokoje, aby každá z nich měla své soukromí. K dispozici má pouze 23 metrů čtverečních.

Varianta č. 1: pokoj pro dceru a matku | foto: Vizualizace: Jakub Majerníček

Přestavbou části domovní chodby vznikl prostor předsíně a koupelny, který navázal na stávající, původně jednopokojový byt bez příslušenství. Svépomocí vybudovala majitelka Lenka ze "čtyřky" byt první kategorie.

Pohled do kuchyňského koutu

Pohled do kuchyňského koutu

Průhled z předsíně do pokoje

Průhled z předsíně do pokoje

Prostor dcery

Prostor dcery

"Chtěla bych, aby dcera měla v pokoji své soukromí, jež bude vyhovovat jejím potřebám, a zbyl tam kousek místa i na mě. Ráda bych byt dozařídila a upravila jej, ale nevím, zda je možné dceřin prostor nějak vkusně oddělit od obývacího pokoje," napsala Lenka ve své prosbě. Na rozdělení pokoje na dvě části trvá i dcera.

Na proměnu má našetřeno padesát tisíc korun, takže počítá s půjčkou, s dcerou žije totiž sama a nemá velké příjmy.

Pohled do předsíně s kuchyňkou

Pohled do předsíně s kuchyňkou

Dnešní proměnu bytu čtenářky připravil architekt Tomáš Janáček, vizualizace AMIS Architekti.

Malý prostor, málo možností

Tomáš Janáček připravil pro čtenářku dvě varianty řešení, ale vzhledem k zadání zvažoval v obou případech pouze minimum stavebních úprav a respektoval stávající dispozice.

S ohledem na malý prostor, do něhož je nutné umístit požadované funkční zóny, a tedy umístit poměrně hodně zařizovacích předmětů, jsem zvolil světlé odstíny tak, aby se jednotlivé části interiéru opticky co nejvíce rozšířily a interier působil vzdušným a prostorným dojmem.

Výraznější barvy se užívají jako barevné akcenty jen na některých zařizovacích prvcích, zejména na dekoračních doplňcích. Protože má čtenářka ráda oranžovou, použil jsem ji na pohovku a další textilní doplňky.

Půdorys: varianta č. 1

Půdorys: varianta č. 1

První varianta

Ve variantě č.1 jsem ponechal původní stavební dispozici vstupního prostoru s kuchyňkou a koupelnou. V zádveří se počítá s úložným prostorem na drobné domácí předměty, úklidové prostředky a podobně, na protější straně s nízkým botníkem, na který se lze posadit při obouvání. Vše doplňuje odkládací stěna s věšáky a zrcadlem.

Navazuje prostor kuchyně s kuchyňskou linkou a vysokou skříní s chladničkou a prostorem na ukládání potravin. Horní skříňky kuchyňské linky jsou s ní propojeny horní rampou s vestavěným osvětlením.Tento prvek odděluje opticky prostor zádveří a kuchyně.

U digestoře nad varnou deskou lze použít odtah přes koupelnu ven z domu, z estetického hlediska by byl vhodný k jeho zakrytí sádrokartonový podhled v koupelně (či alespoň kastlík).

Varianta č. 1: přední část pokoje slouží jako obývák a jídelna. Posuvný panel s televizí má kabeláž uloženou v dvojitém dnu. V případě sledování televize si ji majitelka umístí tam, kde jí to bude nejlépe vyhovovat.

Varianta č. 1: přední část pokoje slouží jako obývák a jídelna. Posuvný panel s televizí má kabeláž uloženou v dvojitém dnu. V případě sledování televize si ji majitelka umístí tam, kde jí to bude nejlépe vyhovovat.

Vzhledem k zadání se prostor a vybavení koupelny neměnily, pouze otevíravé dveřní křídlo nahradila skládací stěna, vložená do stávajícího dveřního otvoru. Rovněž vstup do obývací místnosti, kde byly původně dveře, nahradil volný průchod, který propojuje kuchyň s obývacím prostorem. Lze tu zvolit i posuvné dveře do pouzdra, ale záleží na finančních možnostech majitelky. Stěnu mezi kuchyňkou a koupelnou tvoří kvůli osvětlení denním světlem a zároveň potřebě intimity matné luxfery.

V hlavní obývací místnosti je navržena sádrokartonová příčka, která částečně odděluje jednotlivé prostory pro matku a dceru a zároveň vymezuje místa s rozdílnými funkcemi. Příčka zachovává (pokud to bylo vůbec možné) co nejvíce osvětlení obou částí přímým světlem jediným oknem v místnosti.

V přední části určené pro matku je v návaznosti na kuchyň umístěný jídelní stůl a židle. Tento prostor pro stolování tvoří součást obývacího prostoru se samostatnými sedacími prvky s úložným prostorem. Ve skříňové sestavě před sádrokartonovou příčkou najdete knihovnu, úložné prostory pro šatstvo a ve spodní části výklopné lůžko.

Toto řešení umožňuje především uvolnění obytné plochy a zároveň poskytuje plnohodnotnou ložnou plochu lůžka, které může být vybaveno kvalitním roštem a matrací.

V sestavě byl použitý posuvný čelní panel, který uzavírá šatní skříň a zároveň nabízí umístění TV s poličkou pro DVD, eventuálně jiné prvky audiovizuální techniky. Při sledování televize se panel i s ní posune podle potřeby před pohovku.

Varianta č. 1: prostor pro dceru

Varianta č. 1: prostor pro dceru

V druhé části místnosti volně propojené průchodem u okna vznikl "pokoj" dcery. Z druhé strany sádrokartonové příčky je umístěna sestava s šatní skříní s posuvnými dveřmi. Navazující pracovní stolek dovoluje přístup světla na pracovní plochu z levé strany od okna..

Také v této části jsem použil skříňkovou sestavu s výklopným lůžkem, které po sklopení uvolní prostor pro hry či povalování se (bohužel paní Lenka neuvedla věk dcery). Na lůžko navazuje blok nízkých skříněk s policemi a výsuvnými, volnými boxy pro ukládání hraček a drobných předmětů. Horní plochu nízkých skříněk je možné využít pro umístění hraček, květin či akvária s rybičkami a podobně

Druhá varianta

 S volnější dispozicí počítá varianta číslo 2. Vybouráním části příčky mezi pokojem a původní předsíní se otevře a propojí celkový prostor, zvětší se a "provzdušní" obytná část.

Půdorys: varianta č. 2

Půdorys: varianta č. 2

Zádveří a "předsíň" je zúžena na stavebně vytvořenou niku s botníkem s odkládací stěnou. Zbývající část původní předsíně se plně využila pro umístění kuchyňské linky. Do stavebně uvolněné části jsou navrženy spodní kuchyňské skříňky s barovou deskou umožňující stolování a horní rampou po celé délce stavební niky.Tato sestava tvoří propojovací prvek mezi kuchyňskou a obytnou částí bytu.

V obytné části navazuje na dělící prvek určený ke stolování, vysoká skříňová sestava s úložnými prostory pro ukládání šatstva a dalších předmětů domácí potřeby. Součástí této sestavy je rovněž prvek s výklopným lůžkem. Tím vzniká opět uvolněný prostor pro pohovku a volný sedací prvek (třeba "povalovací pytel"). U protější stěny stojí polovysoká komoda, nad niž lze pověsit TV.

Proměna bytu

Na bydleni@idnes.cz pošlete:

  • plánek bytu nebo pokoje
  • foto původního stavu 
  • požadavky na změnu
  • oblíbené barvy a styly
  • finanční možnosti

Prostor pro dceru vymezuje lehká skládací stěna (japonské posuvné panely), která umožňuje optické předělení místnosti. V této části je umístěno pevné lůžko s kvalitní lehací plochou, noční stolek a navazující nízká skříňková sestava s úložnými prostory pro ukládání hraček a podobně. Na horní plochu skříněk lze postavit květiny, dekorace, akvárium atd.

Pracovní stolek situovaný vedle okna nabízí přímé osvětlení a zároveň je v dosahu nízké skříňkové sestavy, která může v příslušné části sloužit pro ukládání pracovních pomůcek.

Na podlahu bych v obou případech doporučil marmoleum, tedy pokud to finanční situace čtenářky dovolí. Je teplé a snadno se udržuje. Jinak lze zvolit vinyl s vhodným dekorem.

Upozornění: proměny bytů čtenářů bude připravovat více autorů

Autoři:




Nejčtenější

Řešení stavby do tvaru písmene V zabezpečuje soukromí rodiny i ochranu před...
Dům pro rodinu se čtyřmi dětmi aneb splněný sen má podobu písmene V

Zatímco Praha se začíná chlubit mrakodrapem V Tower, na Moravě šli jinou cestou: vznikla zde jednopodlažní rodinná vila právě v podobě písmene V. Má úctyhodnou...  celý článek

Kompletní proměna stála v přepočtu na 567 tisíc korun.
Rodina si přestavěla dodávku na praktické bydlení. Vešlo se všechno

Jack Richens a Lucy Hedgesová z Oxfordu si sami předělali Mercedes Sprinter na obytný vůz pro čtyřčlennou rodinu. Do zadního prostoru se vešly palandy, jídelní...  celý článek

Chátrající vily. Uprostřed je vila slavného českého architekta Kamila Roškota.
Zdevastované vily v Bubenči zbořte, vyzval developer Prahu 6

Britský developer Lordship v otevřeném dopise vyzval Prahu 6 k demolici zchátralých historických vil v Bubenči. Domy stojí v ulici Milady Horákové, kousek od...  celý článek

Zákazníci mají hned po ruce umyvadla pro rychlou očistu, ve skřínkách s klíčky...
Unikátní restaurace, kde číšníkovi odevzdáte místo účtu špejle

„Platím čtyři špejle.“ Tato věta, pronášená v přízemí někdejší budovy Československé televize v Jindřišské ulici, se mění jen pokud jde o číslovku. Unikátní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.