Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak správně vybrat kuchyňský nůž? Záleží na velikosti a ostří

  1:00aktualizováno  1:00
Bez profesionálního vybavení se v kuchyni obejdete, ale s jedním nožem si nevystačíte.V kuchyňském vybavení by neměla chybět aspoň základní sestava nožů. Patří do ní nůž na pečivo, na zeleninu a univerzální typ s hladkým ostřím. Na porcování masa jsou pak vhodné kuchařské nože.

Aby řezání a krájení byla radost, je nutné na každou práci vzít ten správný nástroj. | foto: Profimedia.cz

Základem je univerzální nůž pro širší použití. Má ostří dlouhé 15 -18 centimetrů a silné minimálně tři milimetry. Jinak při výběru nožů přihlédněte k tomu, co nejčastěji vaříte.

„Každému vyhovuje něco jiného. Ale je dobré mít kuchařský nůž, nůž na pečivo, vykosťovací a na zeleninu. Já osobně hodně používám i nůž svačinový, což je malý nůž se zubatým ostřím bez špičky. Lze jím nakrájet pečivo, zeleninu i mazat máslo,“ popisuje zkušenosti Michal Byrtus z obchodu Kvalitnídárky.cz.

U kuchařského nože, který se hodí třeba na maso, čepel šířkou hodně přesahuje tloušťku rukojeti. Nůž na pečivo se vyznačuje dlouhým zoubkovaným ostřím. Vykosťovací nůž má čepel velmi úzkou, se špičkou ve výrazně ostrém úhlu, někdy také mírně zahnutou jako šavle.

Nože na zeleninu mají různou podobu, se širokým i úzkým ostřím, velké i malé, z oceli, keramiky i plastu, se špičkou nebo vidličkou na konci. Důležité je vybrat si takový nástroj, s nímž se vám bude dobře pracovat. Třeba na loupání brambor a krájení zeleniny je lepší malý nůž s kratší čepelí. Na salát bude lepší velký, třeba i zoubkovaný.

S dírami jděte na sýr

Často se řeší otázka, zdali ocelové nože při krájení ovoce či zeleniny ničí vitaminy v nich obsažené, nebo je to jenom marketingový tah konkurence.

„Ano, říká se to, ale byl bych s tímto tvrzením opatrný. Jestliže krájíte například jablko ocelovým nožem, na jeho povrchu určitě k nějaké chemické reakci dochází. Ale je otázkou, jestli je to relevantní pro kvalitu celého jablka,“ uvažuje Jiří Samsonek z Institutu pro testování a certifikaci.

Otázka materiálu tedy není až tak úplně zásadní, ocel velké škody nenapáchá. Ale chcete-li z ovoce a zeleniny získat opravdu maximum vitaminů, jistější bude sáhnout po keramice či plastu.

kuchyňský nůž

Nože vybírejte nejen podle toho, jak vám padnou do oka, ale také do ruky.

Kromě uvedených typů se můžou řadě lidí hodit i další výrobky. Třeba nože na sýr mají děrované ostří a jsou zakončené vidličkou. Nůž s ostřím japonského typu santoku je zas určený pro přípravu masa a typických jídel asijské kuchyně - ryb, suši nebo zeleniny.

Čepel je zvýšená, aby prsty kuchaře měly více místa. Tenká a ostrá čepel umožňuje krájení velmi tenkých plátků. Nože santoku se vyrábí s hladkou nebo vroubkovanou čepelí. Výška nože umožní nakrájenou surovinu nabrat na čepel a přenést do hrnce.

Plech neobstojí

Říká se, kdo šetří, má za tři, ale je třeba šetřit na správném místě. Na kuchyňských nožích by se šetřit nemělo, protože jinak se při vaření nadřete a radost je tatam. Kvalitní výrobek by měl vydržet řadu let. Poznáte ho podle použitého materiálu.

„Nekvalitní nože nejsou vyrobeny z kalené oceli, ale z ocelového plechu. Kvalitní nůž by neměl být moc pružný a u velkých nožů by se čepel neměla ohýbat vůbec,“ radí Václav Václavovic ze společnosti Simply Gastronomy.

Kvalitu zaručují také kované nože. Jsou vykované za tepla, poté přichází kalení a popouštění, tedy tepelná úprava vedoucí k větší odolnosti oceli. Dosáhne se velmi jemné struktury materiálu, po dokonalém vybroušení je zaručena dlouhá trvanlivost ostří.

Co se týká ceny, dá se koupit kvalitní kuchyňský nůž již za dvě stě korun. Ale otázkou je jeho provedení. „Do běžné domácnosti bych pořizoval kuchyňské nože v cenové relaci od 500 do 1 000 korun. Levnější bych nekupoval kvůli použitým materiálům, kde hrozí nekvalitní čepel. U dražších zase zbytečně zaplatíte za značku nebo přemrštěnou marži,“ dodává Václav Václavovic.

Délku čepele kuchyňského nože volte podle jeho použití. Nejkratší nože do 10 centimetrů se hodí na okrajování a loupání. Středně dlouhé jsou na zeleninu, ovoce nebo maso a nejdelší s čepelí kolem 25 centimetrů jsou určené například na pečivo.

Čím tvrdší, tím křehčí

Při výběru je dobré mít možnost uchopit nůž a vyzkoušet si, jestli dobře sedí v ruce. Tvar držadla by měl bránit sklouznutí ruky na čepel. Dobře si také prohlédněte ostří a vyzkoušejte jeho pevnost. Kvalitní ocelové ostří poznáte podle toho, že je lesklé, tmavší a má hladký povrch. Vysoká tvrdost materiálu znamená trvanlivější ostří. Ale je nutné počítat i s tím, že současně stoupá i jeho křehkost.

Platí to i o oblíbených keramických nožích, které jsou šetrné ke krájeným pokrmům. Keramické čepele jsou velmi ostré a při běžném používání se netupí a nerezaví. Jejich rukojeť je opatřena protiskluzovou úpravou pro bezpečné použití.

Keramiku však nedávejte do myčky, protože při prudkých nárazech na ostatní kusy nádobí by se mohlo odštípnout ostří. Raději s nimi ani nic nekrájejte na tvrdém povrchu, třeba na talíři.

Když se takový nůž ztupí, lze ho nabrousit. Slouží k tomu diamantové brousky, které lze použít i pro ostření jiných typů nožů, včetně titanových a těch z uhlíkové a nerezavějící oceli.

Velmi dobře se pracuje s noži s antiadhezním povlakem. Potraviny se k nepřilnavé čepeli nelepí a nástroje se snadno čistí. Aby se povlak při skladování nepoškodil, tyto typy mívají ochranné pouzdro.

Několik rad, aby práce s nožem byla pořád radost

Jak vypadá dobrý nůž

  • Musí být těžký a dobře padnout do ruky.
  • Má mít zahnuté ostří.
  • Umožňuje krájet houpavým pohybem.
  • Práce s ním není únavná.

Jak o nože pečovat

  • Nedávejte je do myčky na nádobí, očistěte je pod tekoucí vodou a otřete dosucha.
  • Ukládejte je odděleně od sebe, například v dřevěném bloku či na magnetické liště.
  • Dřevěné rukojeti občas potřete olivovým olejem.
  • Krájejte nejlépe na dřevěném či plastovém prkénku. Krájení na tvrdé podložce, jako je plech či skleněná deska, ničí ostří.
  • Kuchyňské nože bruste na brusných kamenech k tomu určených nebo je svěřte odborníkovi.
Autoři:


Témata: Máslo, nůž


Nejčtenější

Stavba je od roku 1975 památkově chráněná. Výškový dům je nyní na prodej za dva...
Unikátní dům. Betonovou věž si před 138 lety postavil výstřední soudce

Věž Sway Tower vysoká 66 metrů z roku 1879 stojí v anglickém přístavním městě Lymingtonu. Pokud milujete netradiční bydlení, výšky a daleké výhledy do krajiny,...  celý článek

V přízemním domku uprostřed krásné přírody žijí mladí majitelé od roku 2015.
Radost z terasy jim „kazí“ slunce a vítr. Čeho je moc, toho je příliš

Postavením domu starosti s bydlením nekončí. Majitelé musí řešit zahradu, ale také místo, kde si užijí zasloužený odpočinek. Ideálním řešením bývá terasa s...  celý článek

Willstonovo studio
Američané dodnes bydlí rádi v „perníkových“ chaloupkách s pavučinami

Perníková chaloupka z klasické hororového příběhu o Jeníčkovi a Mařence, kdy sourozenci uváznou v hlubokém lese uvězněni v bizardním domě, se stala základem...  celý článek

1
Sousedka je při sexu moc hlučná. Nejsem puritánka, ale vše má své meze

Bydlíme v nájemním bytě, sousedé nad námi mají i několikrát denně sex a žena vždy křičí a je velmi hlučná. Ze začátku jsem si říkala, zda se v bytě nad námi...  celý článek

Na ulici hledí strohá betonová fasáda, s černým vchodem a rámem balkonu.
Zepředu nic moc. Zezadu neuvěřitelný dům pro rodinu plný překvapení

Pařížský domek si hraje s okolím. Za skromnou uliční fasádou se skrývá přívětivé nádvoří a s ním překvapení, rodinný městský dům pokračuje dalším, větším a...  celý článek

Další z rubriky

Nákupy s OnaDnes
Využijte slevy při nákupech s Ona DNES. Tipy pro dům i byt

Už v pondělí 19. října startuje týden zlevněných nákupů s Ona DNES. V pondělní MF DNES najdete více než stovku kuponů, s nimiž se můžete vypravit i pro...  celý článek

Pracovní desky z technického kamene jsou odolné i vůči tepelnému namáhání.
Nešetřete na kuchyňské desce, radí ředitel Institutu bytového designu

Čeká vás zařizování nové kuchyně a nechcete, aby na to padly všechny vaše úspory? Nevíte, jak si poradit s malým prostorem? Petr Tschakert, ředitel Institutu...  celý článek

Pokud se na pánvi smaží, plocha s patentovanou  úpravou SensoRed je pouze...
Kuchyňské trendy opisují od profesionálů, někdy jde ale jen o módu

Evropa propadla euforii z domácího vaření a pečení. A také nutnosti dodržování pitného režimu. Jen tak si lze vysvětlit letošní nabídku únorového veletrhu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.