Jak uchovávat víno

K dobrému jídlu patří i dobré víno. Bohužel jen málokdo umí s vínem, které si přinese domů, správně zacházet. Pamatovat je třeba hlavně na tři momenty - na teplotu, světlo a vlhkost. Ideální teplota pro víno je kolem 12 stupňů Celsia, neměla by kolísat, jinak se podle Dalibora Šebely z firmy Bohemia Sekt stane to, že se láhev začne chovat jako pumpa kombinovaná s vývěvou: "Při zvýšení teploty se v láhvi zvýší tlak a vzduch se snaží proniknout póry korku ven. Při ochlazení se tlak sníží a dovnitř proniká vzdušný kyslík. Víno můžete alespoň částečně chránit tím, že budete skladovat láhve naležato, aby byla korková zátka trvale vlhčena." Ani na krátkou dobu nesmí klesnout teplota pod bod mrazu (každý vinař trpí jako mučedník při pohledu na rychlé ochlazení bílého vína v mrazničce!), jinak dojde ke srážení vinného kamene a případně i k tvorbě zákalů. Vínu škodí i přímé světlo, proto by různé stojany a vsuvky, jež se vkládají do kuchyňských skřínek jako držáky na láhve, neměly být nikdy umístěny proti oknu nebo tam, kam dopadá světlo. "Povolené" je jen sporé umělé osvětlení. Doporučená vlhkost vzduchu je pak kolem 60 až 70 stupňů. A pozor, víno dýchá i přes korkovou zátku, proto se nesmí skladovat vedle potravin se specifickou vůní, například vedle brambor! Nemáte-li sklípek, můžete zkusit: - místnost či skříň, kam chodíte jen občas, láhve ponechte ve vodorovné poloze - vybírejte prostor s teplotou kolem 12 až 14 stupňů (někdy postačí i starší vyřazená lednice, komora pod schody apod.) - ti, kteří mohou investovat vyšší částku, si mohou zakoupit chladicí skříň nebo speciální klimatizační zařízení určené pro víno. Ceny tady ovšem začínají kolem 60 tisíc korun.