Jak si ulehčit vánoční vaření

Mít doma šéfkuchaře, to by chtěla nejedna manželka. Jenže většina profesionálů ponechává domácí vaření na svých manželkách. Šéfkuchař Francouzské restaurace Obecního domu v Praze Jiří Král, člen reprezentačního družstva kuchařů České republiky, není výjimkou. Nešetří však chválou, jen občas přidá nějakou radu. Třeba tu, že se při vaření vyplatí použít nejen fantazii, ale také techniku.

Existuje rozdíl mezi potravinami nakrájenými či jinak připravenými "ručně" a mezi například nasekanými či rozšlehanými mixérem či robotem?
Určitě. Třeba cibulku je vždy lepší nasekat mixérem, markantní rozdíl je například také u polévek. Taková hrášková polévka bude najednou nadýchaná, kyprá. A přitom vám postačí dát do mixéru jen zmrazený hrášek, trochu smetany a instantní jíšku. Všechno povaříte, osolíte, opepříte, případně přidáte trochu cibulky připravené na másle - a máte úžasnou polévku.

Máte podobný tip pro vánoční vaření? U bramborového salátu a kapra asi mixér nepoužijeme...
To sice ne, ale budete potřebovat strouhanku. A kupovaná?! To bych neriskoval. Zkuste vzít bílý toustový chléb, okrájet kůrku a s pomocí nožového mixéru si připravte strouhanku. Bude krásně jemná, bílá. Jen ji nesmíte sekat dlouho! Uvidíte, jak úžasně bude vypadat i chutnat na porcích kapra!

Používáte mixéry a roboty i při profesionálním vaření?
Samozřejmě. Za týden u nás dostanou docela pořádně zabrat, protože zpracují tolik potravin jako v běžné rodině třeba za několik let. Denně třeba v mixéru HR 7752 z řady Essence, který je vlastně určený do domácnosti, připravíme klidně 20 litrů omáček a polévek. A bramborové placičky? Jednu bramboru na struhadle připravíte, na pět se už mixér vyplatí.

A co byste hospodyním poradil na dny "povánoční", kdy je žaludek ještě plný, zato chladnička poloprázdná?
Prostě posbírejte zbytky. Cibulka, zbytky sýrů, salámů, k tomu česnek a čili - a to vše rozmixujte. Pomazánku můžete použít na toustový chléb a dát zapéci do trouby. Ozdobíme kečupem, petrželkou nebo kouskem salátu. Ti, kteří si tak nehlídají kalorie, mohou pomazánku dát na topinky. Stejně tak můžete využít zbytky či rozlámané kousky cukroví. Opět je stačí jen vysypat do mixéru, přidat trochu marmelády, šlehačky a rumu - či Bailey's - a ze vzniklé hmoty připravit malé kuličky. Čím víc dáte rumu nebo Bailey's, tím budou šťavnatější. Kuličky můžete ještě namáčet v rozehřáté čokoládě jako fondue, stačí vám jen párátka. Je to vynikající! A nikdo vám neuvěří, že to byly vlastně jen zbytky.

Vánoční francouzský bramborový salát
1 kg neloupaných brambor * 75 g francouzské hořčice * 25 g octa 100 g majonézy * 25 g cukru krupice * 50 g cibule * 50 g sterilované okurky * 50 g cr eme fraiche * 75 g řapíkatého celeru * olivový olej * sůl * pepř

Uvařené a vychlazené brambory a okurku oloupeme a nakrájíme na kostičky. Spaříme řapíkatý celer a nakrájíme na plátky a na jemno nasekáme cibulku. Dresink: Do mixéru dáme majonézu, créme fraiche, ocet, sůl, bílý pepř, hořčici, cukr a vyšleháme do hladka. Nakrájené suroviny spojíme dresinkem a hotový salát necháme vychladit.

Dresink z portského vína
1 dcl portského vína * 1 dcl červeného vína * 20 g šalotky * 30 g medu * 25 g olivového oleje * sůl * bílý pepř * glutaman

Šalotku nakrájíme na jemno. Orestujeme ji a zalijeme červeným vínem, přivedeme do varu a necháme zredukovat množství asi na polovinu. Poté nalijeme do mixéru, přidáme med, olivový olej, glutaman, sůl, pepř a vyšleháme do hladka.

Francouzský Creme Brulée

250 g smetany * 3 žloutky * 40 g cukru vanilka * 1/2 vanilkového lusku * 25 g cukru krystal na gratinování

Smetanu svaříme s cukrem a dření vanilkového lusku, do vlažné přimícháme žloutky. Naplníme do cca čtyř misek a vložíme do pekáčku s vodou, voda má dosahovat do 1/3 až 1/2 nádoby. Troubu předehřejeme na 130 stupňů Celsia a Creme Brülee v ní ponecháme cca 1,5 hodiny.
Poté ho necháme vychladit, nejlépe do druhého dne. Vychlazený zasypeme cukrem a vložíme pod hodně rozpálený gril, jen na chvilku, cukr musí lehce zhnědnout - zkaramelizovat. A okamžitě podáváme. Navrchu teplý a vespodu studený a chuťově výborný. Můžeme dozdobit čerstvým lesním ovocem, snítkou máty či meduňky.

Francouzský Créme Brulee