Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak si ulehčit vánoční vaření

  10:25
Mít doma šéfkuchaře, to by chtěla nejedna manželka. Jenže většina profesionálů ponechává domácí vaření na svých manželkách. Šéfkuchař Francouzské restaurace Obecního domu v Praze Jiří Král, člen reprezentačního družstva kuchařů České republiky, není výjimkou. Nešetří však chválou, jen občas přidá nějakou radu. Třeba tu, že se při vaření vyplatí použít nejen fantazii, ale také techniku.

Existuje rozdíl mezi potravinami nakrájenými či jinak připravenými "ručně" a mezi například nasekanými či rozšlehanými mixérem či robotem?
Určitě. Třeba cibulku je vždy lepší nasekat mixérem, markantní rozdíl je například také u polévek. Taková hrášková polévka bude najednou nadýchaná, kyprá. A přitom vám postačí dát do mixéru jen zmrazený hrášek, trochu smetany a instantní jíšku. Všechno povaříte, osolíte, opepříte, případně přidáte trochu cibulky připravené na másle - a máte úžasnou polévku.

Máte podobný tip pro vánoční vaření? U bramborového salátu a kapra asi mixér nepoužijeme...
To sice ne, ale budete potřebovat strouhanku. A kupovaná?! To bych neriskoval. Zkuste vzít bílý toustový chléb, okrájet kůrku a s pomocí nožového mixéru si připravte strouhanku. Bude krásně jemná, bílá. Jen ji nesmíte sekat dlouho! Uvidíte, jak úžasně bude vypadat i chutnat na porcích kapra!

Používáte mixéry a roboty i při profesionálním vaření?
Samozřejmě. Za týden u nás dostanou docela pořádně zabrat, protože zpracují tolik potravin jako v běžné rodině třeba za několik let. Denně třeba v mixéru HR 7752 z řady Essence, který je vlastně určený do domácnosti, připravíme klidně 20 litrů omáček a polévek. A bramborové placičky? Jednu bramboru na struhadle připravíte, na pět se už mixér vyplatí.

A co byste hospodyním poradil na dny "povánoční", kdy je žaludek ještě plný, zato chladnička poloprázdná?
Prostě posbírejte zbytky. Cibulka, zbytky sýrů, salámů, k tomu česnek a čili - a to vše rozmixujte. Pomazánku můžete použít na toustový chléb a dát zapéci do trouby. Ozdobíme kečupem, petrželkou nebo kouskem salátu. Ti, kteří si tak nehlídají kalorie, mohou pomazánku dát na topinky. Stejně tak můžete využít zbytky či rozlámané kousky cukroví. Opět je stačí jen vysypat do mixéru, přidat trochu marmelády, šlehačky a rumu - či Bailey's - a ze vzniklé hmoty připravit malé kuličky. Čím víc dáte rumu nebo Bailey's, tím budou šťavnatější. Kuličky můžete ještě namáčet v rozehřáté čokoládě jako fondue, stačí vám jen párátka. Je to vynikající! A nikdo vám neuvěří, že to byly vlastně jen zbytky.

Vánoční francouzský bramborový salát
1 kg neloupaných brambor * 75 g francouzské hořčice * 25 g octa 100 g majonézy * 25 g cukru krupice * 50 g cibule * 50 g sterilované okurky * 50 g cr eme fraiche * 75 g řapíkatého celeru * olivový olej * sůl * pepř

Uvařené a vychlazené brambory a okurku oloupeme a nakrájíme na kostičky. Spaříme řapíkatý celer a nakrájíme na plátky a na jemno nasekáme cibulku. Dresink: Do mixéru dáme majonézu, créme fraiche, ocet, sůl, bílý pepř, hořčici, cukr a vyšleháme do hladka. Nakrájené suroviny spojíme dresinkem a hotový salát necháme vychladit.

Dresink z portského vína
1 dcl portského vína * 1 dcl červeného vína * 20 g šalotky * 30 g medu * 25 g olivového oleje * sůl * bílý pepř * glutaman

Šalotku nakrájíme na jemno. Orestujeme ji a zalijeme červeným vínem, přivedeme do varu a necháme zredukovat množství asi na polovinu. Poté nalijeme do mixéru, přidáme med, olivový olej, glutaman, sůl, pepř a vyšleháme do hladka.

Francouzský Creme Brulée

250 g smetany * 3 žloutky * 40 g cukru vanilka * 1/2 vanilkového lusku * 25 g cukru krystal na gratinování

Smetanu svaříme s cukrem a dření vanilkového lusku, do vlažné přimícháme žloutky. Naplníme do cca čtyř misek a vložíme do pekáčku s vodou, voda má dosahovat do 1/3 až 1/2 nádoby. Troubu předehřejeme na 130 stupňů Celsia a Creme Brülee v ní ponecháme cca 1,5 hodiny.
Poté ho necháme vychladit, nejlépe do druhého dne. Vychlazený zasypeme cukrem a vložíme pod hodně rozpálený gril, jen na chvilku, cukr musí lehce zhnědnout - zkaramelizovat. A okamžitě podáváme. Navrchu teplý a vespodu studený a chuťově výborný. Můžeme dozdobit čerstvým lesním ovocem, snítkou máty či meduňky.

Francouzský Créme Brulee

Autor:
  • Nejčtenější

Parkoviště na sídlišti obsadily karavany, dodávky a teď tu zakotvila loď

19. dubna 2024

Premium Po zavedení placených zón u nás ve městě se majitelé aut rozhodli, že budou využívat naše sídlištní...

Dům si rodina postavila na místě dvou úzkých zahrádek. Byl to skvělý nápad

25. dubna 2024

Na konci městečka pár kilometrů jižně od Brna vyrostl na místě dvou úzkých zahrádek nenápadný dům....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zpěvák Osička proměnil dům na Slovácku ve vyhledávanou hospodu s ubytováním

24. dubna 2024

V samém srdci jihomoravského Lanžhotu patří jedno ze stavení do rodiny zpěváka Břetislava Osičky....

V zážitkovém domě se můžete kochat uměním, a dokonce si do něj sednout

22. dubna 2024

Netradiční rodinný dům na vás dýchne svou osobitostí. Vládne zde bračský vápenec, kámen, který...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Montovaná chata se převlékla zvenčí i uvnitř do skandinávského stylu

21. dubna 2024

Malou montovanou chatu sice majitelé před pár lety vylepšili o malou verandu, vše ostatní je však v...

Dům s interiéry, kde jsou bylinky na prvním místě, zve k odpočinku

26. dubna 2024

V krušnohorských Abertamech vznikl apartmánový dům, který nese poetický název Dům sedmnácti bylin....

V pražské Bubenči se žije čím dál lépe, říká zakladatelka festivalu Open House

26. dubna 2024

Proměnu pražské čtvrti diplomatů a starousedlíků z počátku 20. století sleduje Andrea Šenkyříková...

Koupelny v Miláně překvapily. Třeba baterií fungující i jako kávovar

25. dubna 2024

Od 16. do 21. dubna design zaplavil italské Miláno na výstavišti, v centru města i na jeho...

Dům si rodina postavila na místě dvou úzkých zahrádek. Byl to skvělý nápad

25. dubna 2024

Na konci městečka pár kilometrů jižně od Brna vyrostl na místě dvou úzkých zahrádek nenápadný dům....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...