Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se z ruiny statku stalo útulné bydlení pro rodinu: dřina se vyplatila

  1:00aktualizováno  1:00
Byla to láska na první pohled: podmáčená ruina více než stoletého statku se zdmi prokvetlými vlhkostí. Všichni radili stavbu strhnout a raději vystavět novou. Majitelé však nepodlehli a dnes bydlí v charizmatickém domě natrvalo.

Hospodářská část je navenek odlišena režnou kamennou fasádou | foto: Ondřej Polák

Rozhodnutí o koupi přišlo spontánně – během tří dnů od první návštěvy byl statek na předměstí středočeského městečka jejich. Další závažná rozhodnutí pak nastala ve chvílích odkrývání skutečného stavu stavby ještě mnohokrát.

To nejtěžší muselo padnout hned zpočátku: zrekonstruovat stavbu narychlo tak, aby byla co nejdříve obyvatelná, anebo přistoupit k zásadní rekonstrukci a vytvořit tak plně funkční moderní bydlení při zachování původních stavebních prvků budovy?

Než se začalo s rekonstrukcí

Než se začalo s rekonstrukcí

Nakonec zvítězila druhá varianta. Majitelé statku totiž nechtěli riskovat, že se budou muset celý život věnovat dílčím opravám jako důsledku povrchní rekonstrukce.

Statek s uzavřeným dvorem, obytným stavením, chlévy a stodolou nese charakteristické znaky českého venkovského archetypu.

Jednotlivé části pocházejí z různých časových období: stodola a přízemí obytné budovy s chlévem byly postaveny z opracovaných pískovcových bloků přibližně do poloviny 19. století.

Statek s uzavřeným dvorem, obytným stavením, chlévy a stodolou nese charakteristické znaky českého venkovského archetypu

Statek s uzavřeným dvorem, obytným stavením, chlévy a stodolou nese charakteristické znaky českého venkovského archetypu

Po rekonstrukci provedené v roce 1927 se dům zvětšil o jedno patro a přibyla i sušárna chmele, jako stavební materiál byly použity cihly.

Stavbu opravili majitelé z velké části svépomocí za podpory rodiny a nájemných dělníků, jen některé práce svěřili odborníkům.

"Nebylo jednoduché najít firmy, které by měly pochopení pro rekonstrukci tak specifickou, důkladnou a náročnou na ruční práci. V dalších fázích jsme se obraceli rovnou na lidi známé či prověřené z řad sousedů, kteří odváděli práci podle našich představ. Jsme velmi vděční místním usedlíkům, kteří nás neváhali podpořit radami a kontakty," říká majitel domu.

Stavba dýchá od podlahy

Úroveň terénu ve dvoře byla snížena asi o 70 až 80 cm. Navážku nahradilo přibližně 90 tun štěrku z blízkého lomu, v němž je uložena drenáž. Na štěrk bude položena geotextilie a následná vrstva písku sloužící k uchování vlhkosti pro zamýšlený trávník.

Z nejvlhčí strany domu byla půda odkopána až na základní kámen a voda ze sousedních okapů (původně ústících přímo pod statkem) byla svedena do kanalizace na dešťovou vodu.

Velká patrová obytná budova s podkrovím svědčí o tom, že kdysi šlo o prosperující hospodářství

Velká patrová obytná budova s podkrovím svědčí o tom, že kdysi šlo o prosperující hospodářství

Z původního obytného stavení zůstaly jen obvodové zdi, vše ostatní včetně štítů bylo strženo. Ve vnitřních prostorách bylo nutné odkopat 0,5 m zeminy a zavést systém provzdušnění: kolem všech obvodových zdí je rozvedeno potrubí, které na jedné straně domu nasává vnější vzduch, na opačné straně jej vydechuje rourou vyvedenou o značný kus výše.

Systém fungující na principu komínu zajišťuje dýchání podlahy pod celou obytnou plochou. Nad větrací soustavou je položena izolace a konstrukční systém podlahy. Díky tomuto důmyslnému systému nebylo ani nutné stavbu kvůli vlhkosti podřezávat.

Neméně náročná byla oprava obvodových zdí a příček. Po očištění veškerého zdiva na základní kámen byly provedeny nové sanační omítky do výše 1,5 m, dnešní obývací pokoj (dříve chlév) bylo nutné obezdít porothermem.

Mezi původní a novou zdí tak vznikla mezera, v níž vrstva vzduchu cirkuluje na stejném principu jako u podlahového systému a odvětrává desetiletími prosáklé zdivo. Dnes lze v domě naměřit 40procentní vlhkost, což svědčí o zdařilém postupu sanačních prací.

Na odvětrávací flexiroury v podlaze celého přízemí byla položena nopová folie, izolace a železobetonová deska. Podlahu tvoří keramická dlažba

Na odvětrávací flexiroury v podlaze celého přízemí byla položena nopová fólie, izolace a železobetonová deska. Podlahu tvoří keramická dlažba

Další zvláštností současné obytné plochy bylo napojení zdi mezi kuchyní a obývacím pokojem. Mezi nimi při dostavbě statku vznikla několikacentimetrová mezera vyplněná nerůznějším odpadem. Rekonstrukce neponechala náhodě ani tento úzký prostor, který byl vyčištěn, vyluxován a postupně doléván sanační směsí.

Exotika na českém pískovci

Dispozice současného bydlení víceméně ponechali majitelé podle původního rozložení. Ze stavu, v jakém budovu koupili, se dalo pouze odhadem určit, kde stála kuchyň a kde společná místnost či komora.

Přesto dnešní interiér působí přirozeně, jako by jen oživil tradici zakotvenou v dávné minulosti. Původní obytné stavení se částečně propojilo s chlévem. Celé přízemní podlaží, sloužící jako kuchyň, jídelna a obývací pokoj, zůstává otevřené, s jedinými vnitřními dveřmi, které vedou do prádelny.

Obývací pokoj. Zajímavě působí spojení selského stavení s nábytkem z exotického teakového dřeva dovezeného z Indonésie.

Obývací pokoj. Zajímavě působí spojení selského stavení s nábytkem z exotického teakového dřeva dovezeného z Indonésie.

Záměrem bylo vytvořit otevřený prostor pro co nejefektivnější výměnu vzduchu v přízemí budovy a tím zabezpečit optimální podmínky pro vysychání zdiva.

Od počátku měli majitelé vizi otevřeného prostoru také v podkroví. Kromě rozlehlého dětského pokoje a koupelny zaujímá většinu podkroví pracovna šikovně propojená s malou, schůdky oddělenou ložnicí. To aby v případě inspirace byl jen krok k pracovním nástrojům.

Na otázku, co by majitelé doporučili lidem uvažujícím o rekonstrukci staré nemovitosti, odpověděla majitelka lakonicky: "Vydržet."

Malé děti si volný prostor užívají

Malé děti si volný prostor užívají

Nutno podotknout, že během dvou let nejzásadnějších oprav přišel na svět nejstarší syn a krátce nato přibyla i dcera.

Jejich otec pragmaticky dodává: "Člověk se musí rozhodnout, zda mu stojí za to, aby na domě nechal kus života, aby se podílel na každé práci a dokázal vyjít z toho, co je k dispozici. Celou stavbu jsem si musel dozorovat sám. Proto je dobré se na různé práce připravit i technicky a mít kolem sebe lidi, s nimiž je možné se o odborných problémech poradit. A právě v tom jsme měli velké štěstí."

Majitelé se snažili zachovat selský styl

Majitelé se snažili zachovat selský styl

Stabilní a nezatížené

Při oklepávání zdiva celé stavby majitelé zjistili, že na úrovni mezi podlažími je stavba provázána stahujícími ocelovými pruty, přišroubovanými do původních stropních trámů.

Při rekonstrukci stropů v patře byly trámy nahrazeny železobetonovými nosníky s keramickými vložkami a původní zpevňovací železa byla vzájemně provázána armovacími dráty a následně zalita do betonu. Jediným původním stropem jsou cihlové klenby v bývalém chlévě.

Velikost kuchyně je opravdu impozantní

Velikost kuchyně je opravdu impozantní

Protože nové řešení stropní konstrukce dům příliš zatížilo, rozhodli se majitelé pro odlehčení zdí a nechali celé horní patro otevřené do krovu. Nová krytina je lehčí než původní varianta střechy, a tak si stavba ponechala přibližně stejné zatížení před i po rekonstrukci.

I u stodoly majitelé řešili problém váhy střešní krytiny vůči starým krovům a hledali takovou, která by co nejvíce odpovídala původní podobě. Současný ekvivalent se podařilo najít v římské tašce Bramac.

Velká koupelna na statku nikoho nezarazí

Velká koupelna na statku nikoho nezarazí


Technické údaje

Obytná plocha: 400 m²

Zdivo: původní zdivo kamenné a cihelné, nové vyzdívky cihelné (Porotherm), v části domu původní stropy dřevěné a cihelné klenby, nové stropy keramické s železobetonovými nosníky.

Majitelé nechtěli zbytečně narušovat pískovcové zdivo, proto jsou instalace včetně elektřiny vedeny po obvodech místností podlahou. Zásuvky proto nalezneme nízko u země.

Střecha: původní dřevěný krov, na obytné části krytina glazované tašky Tondach, na stodole římská taška Bramac

Výplně otvorů: dřevěná eurookna vyrobená na míru podle původních špaletových rámů, vnitřní dveře dřevěné smrkové, vyrobené podle původních dveří, včetně zdobených obložek

Schodiště: přebroušené původní lité teraso

Vytápění: topné panely Radik, měděné rozvody, kotel na dřevoplyn Atmos, akumulační nádrže na teplou vodu 8 000 litrů. Středem podlahy kuchyně a chodby vedou měděné rozvody topení, zbytkové teplo přispívá k vytápění dlažby

Voda: přípojka na místní vodovod, vlastní studna používaná jako užitková

Odpad: čistička na elektřinu se vzduchovým čerpadlem (pro trvalé obyvatele dotovaná obcí)

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 2/2009.

Autor:




Nejčtenější

Klecany, Československé armády. Nemovitost je kulturní památkou.
Historická sídla na prodej. Jaké zajímavé památky jsou v Česku k mání

V České republice se prodává velké množství historických sídel v různé kvalitě. Některé jsou před rekonstrukcí, do jiných se můžete ihned nastěhovat. Většina...  celý článek

Architekti ze studia Labor13 navrhli dům přesně na míru pozemku a přání jeho...
Dřevostavba ve tvaru Y má vše, co si rodina přála. I nízké náklady

Atypický dům, který se doslova rozpíná do tří stran, nevznikl jako rozmar. Architekti ze studia Labor13 jej navrhli přesně na míru pozemku a přání jeho...  celý článek

Dům je navržený a postavený jako klasická chalupa.
Postavili novou roubenku s jezírkem. Vytápí ji kachlová kamna s ležením

Na počátku bylo golfové hřiště. A když nazrál čas a vyvstala potřeba ubytování, vyrostla poblíž roubenka. Sálá z ní pohoda a pohostinnost jako z chalup ze...  celý článek

Manželé odešli na polosamotu v CHKO Žďárské vrchy z brněnského bytu.
Březiny jim učarovaly. V krásné krajině našli vytoužené soukromí

V obci Březiny v okrese Svitavy stojí pasivní dům s technickou budovou a obytnou plochou 310 metrů čtverečních. Postavili si jej manželé, kteří toužili po...  celý článek

Svažitý a hodně členitý pozemek stojí za vyšším počtem podlaží, které majitel...
Nejdražší vila v Česku je na prodej za 405 milionů. Podívejte se

Pět podlaží, pět ložnic, obytná plocha tisíc metrů čtverečních, hektarová zahrada s basketbalovým hřištěm, skvělá lokalita i výhled...Těžko budete hledat v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.