Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Andrea zázraky neumí. Byt 1+1 má naprosto šokující rozvody vody

  1:00aktualizováno  1:00
Andrea byt 1+1 přepůlila sádrokartonovou příčkou, aby vytvořila samostatný pokoj pro svého syna Pavla. Ložnice v bytě chybí úplně, tu nahrazuje rozkládací gauč v obýváku. Návrháři rodině pomohli s novou kuchyní, obývákem, dětským pokojem a vyřešili nedostatek úložných prostor.

Další díl pořadu Jak se staví sen (Prima v sobotu 16. dubna v 17:35) přináší příběh samoživitelky Andrey, svobodné matky, která se snaží pro sebe a syna vytvořit příjemný domov v bytě v Roudnici. Nejvíc si přeje novou kuchyni. Samozřejmě jí chybí také ložnice, ale tu není kde udělat.

Může se hodit

Nechte rekonstrukci bytu na odbornících. Najděte si architekta a poté stavební firmu či řemeslníky na AAAPoptavka.cz

Andreu opustil otec jejího syna hned po porodu. Velkou oporou jí vždy byli rodiče, maminka zemřela před devíti lety, tatínek vloni před Vánoci. Naštěstí má kolem sebe spoustu kamarádek, na které se může spolehnout, a stejně tak na svého syna Pavla. Andrea se pokoušela najít si nového partnera, ale zatím to nevyšlo.

Andrea pracuje jako příjmová technička na stanici technické kontroly. Kromě toho také chodí uklízet. Život samoživitelky není jednoduchý. Musí se otáčet, aby nemuseli živořit.

Fotogalerie

Pavel studuje třetím rokem gymnázium. Rád by šel na práva nebo se věnoval matematice. Většinu času mimo školu tráví na fotbale, tréninky má 4x týdně. Zato Andrea nemá moc času na své koníčky. Jeden čas hrála dokonce hokej a založila ženské hokejové mužstvo, s tím ale musela skončit kvůli zdravotním důvodům. Nyní si chodí jen tak zabruslit, zaplavat, zacvičit, do sauny, občas s kamarádkami na víno.

Andree se líbí jednoduchost, barvy, praktičnost, moderní design či čistý bílý design, nemá ráda černou, hnědou a tmavě zelenou barvu. Materiály nějak zásadně neřeší. Kuchyň by si přála bílo-zelenou nebo bílo-červenou, hladkou.

Určitě by potřebovala nový sporák, radši sklokeramickou desku, neumí prý vařit na plynu, dále klasické vybavení: mikrovlnku, myčku, ledničku s mrazákem. Rozhodně trvá na zachování obrazu rodičů.

Zajímavostí je kytka, kterou Andrea zasadila, když se narodil její syn Pavel. Designéři mají v plánu ji zakomponovat do proměněného prostoru jako překvapení pro Andreu. Dále chtějí udělat nejen novou kuchyň, ale také nový obývací pokoj a chodbu. Proměny se ujali návrháři Andrea Hylmarová a Marek Povolný.

Každá podlaha jinak vysoká

„Rekonstrukce bytu v Roudnici byla poměrně rozsáhlá. Na začátku nebylo jasné, co provedeme se vstupní chodbou. Dále jsme hledali místo pro jídelní kout. Jediné, co bylo zřejmé, byla pozice kuchyně. Hlavním neduhem původního stavu bylo propojení dětského a obývacího pokoje, dále tmavá úzká chodba a nedobře řešená kuchyně,“ popisuje situaci v bytě designér Marek Povolný.

Problémem byly výškové rozdíly podlah, které potřebovaly srovnat do jedné úrovně. Dalším nemilým překvapením bylo povrchově tažené vedení plynu a topení, které způsobilo návrhářům vrásky při kompletování truhlářských konstrukcí v předsíni. Museli improvizovat a vymyslet zakrytí těchto nevzhledných trubek.

„Zásadní bylo oddělení dětského a obývacího pokoje. Tím jsme Andree i Pavlovi dopřáli vytoužené soukromí. Celkový komfort bydlení se neskutečně zvedl: nová kuchyně, dostatek úložného prostoru, kvalitní spaní. Proměna bytu je moderní, i když pracuje s klasickými materiály. Například jsme na podlahu položili koberec, což nebývá zcela zvykem. Použili jsme jej však zcela neobvyklým způsobem. Koberec jsme nalepili svisle na stěny v místech, kde bude kontakt se stěnou - u lavice s jídelním stolem a u věšáku na kabáty,“ vysvětluje Marek Povolný.

Zajímavostí je jing-jang kuchyně, která je rozdělena na bílou a tmavou wenge...

Zajímavostí je jing-jang kuchyně, která je rozdělena na bílou a tmavou wenge část.

Kuchyň a volný nábytek návrháři kompletně odstranili a nahradili novými věcmi. V interiéru převládá kombinace bílé barvy, světle šedé na mramorovém koberci a lomené šedo-béžové na klasickém koberci. Na tomto světlém základu vyniknou sytě žluté detaily a materiál wenge na dveřích a v kuchyni.

Zajímavostí je jing-jang kuchyně, která je rozdělena na bílou a tmavou wenge část. Každá část linky v sobě obsahuje i kontrastní prvek materiálu druhé části kuchyně v podobě otevřené niky v horních skříňkách.

„Dispozičně nebylo moc co vymýšlet. Hned jsme se shodli na zazdění průchodu do Pavlova pokoje i zrušení dveří z chodby do kuchyně. Stylově jsme nebyli od začátku úplně jednotní, chvíli nám trvalo, než jsme se dohodli na barevných akcentech,“ přiznává návrhářka Andrea Hylmarová.

„Hlavně kuchyň byla ve stavu opravdu bídném. Pominu-li šokující povrchové vedení vodovodního potrubí, tak nevyhovovala velikostí pracovní plochy, kvalitou a dimenzí úložných prostor, chyběl odsavač par. Dalším velkým problémem bylo kvalitnější spaní pro Andreu, protože původní gauč nebyl pro každodenní přespávaní vůbec vhodný. Zrušili jsme také staré záclony v kombinaci s roletou a nahradili je novou jemnou záclonou a zatemňovacím závěsem,“ vypočítává změny designérka.

Díky zazdění průchodu z obýváku do Pavlova pokoje získali návrháři celou plochu stěny, kterou využili pro přidání úložných prostor. Skryje se v nich oblečení, drobnosti, televize, ale i květiny. Důležitá je ucelená stylová linka. Všechny upravované prostory se příjemně propojily a projasnily, byť jsou nadále vizuálně jasně vymezeny.

Bytu hodně pomohla nová kuchyň a kvalitní osvětlení. „Mám dobrý pocit z celkového zvoleného stylu. Interiér je moderní, působí svěže, má určitý rukopis, a přesto se, myslím, jen tak neokouká. Na řadě by měla být nyní koupelna. Je sice stále funkční, ale zasloužila by si lepší vybavení a také nové dveře, ale to už je na majitelce,“ dodává Hylmarová.

Autor:




Nejčtenější

Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců.
Starý box na přepravu koní přestavěl na bydlení se záchodem a sprchou

Dean Crago předělal třicet let používaný box na přepravu koní na plnohodnotné bydlení. Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců. Nejvíc práce...  celý článek

Obývací pokoj si prohodil místo s kuchyní, jak si manželé přáli. Radiátor -...
Jak se staví sen: k 45. výročí svatby dostali novou kuchyň i obývák

Poznali se ve školce, ve dvaceti se vzali a po 45 letech se mají stále rádi. Pro někoho sen, pro Jana a Jiřinu realita. „Sen“ však přišel v podobě nové kuchyně...  celý článek

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří...
Michael Douglas prodává své útočiště na Mallorce z 19. století

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří sedm nemovitostí s deseti ložnicemi a deseti koupelnami. „Jde o unikátní...  celý článek

Další z rubriky

Mladý pár si už v jednom z pokojů vytvořil ložnici a obývací pokoj.
V malém bytě může skončit kuchyň i v předsíni, získáte další pokoj

Mladý pár zpravidla řeší budoucí dětský pokoj. V tomto případě se do bytu 2+1 musí vejít jak mladá dvojice, tak také dědeček, o kterého se chtějí postarat....  celý článek

Kuchyň v zemitých přírodních barvách má nezvykle uspořádané horní skříňky. Zda...
Jak se staví sen. Dcery pomohly mamince nejen k nové kuchyni

Druhý den po Vánocích před 17 roky skončila cesta autem pro mladou rodinu tragicky: otec zahynul a maminka se těžce zranila. Jen obě dcerky vyvázly pouze s...  celý článek

Do centrální místnosti navrhly autorky projektu průhledový krb, obložený...
Usedlost na Šumavě nabízí po rekonstrukci vše, pohodlí i atmosféru

Zachránit stavby v Národním parku Šumava je záslužné, ale také velmi obtížné, protože je nutné respektovat kritéria pro danou oblast. Architektka Olga Frydecká...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.