Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se staví sen v bytě, kde se ložnice vešla do kostky v obýváku

  1:00aktualizováno  1:00
Pro Kateřinu platí pořekadlo „do třetice všeho dobrého“. Zlého ji bohužel potkalo dost: první manžel se neštítil násilí, byl gambler a dokonce ji bil, jedna z dcer je postižená. Druhý vztah také nevyšel. Ten třetí konečně ano a dokonce se právě v něm dočkala i nové kuchyně.

Přítel Kateřiny Tomáš totiž přihlásil rodinu do televizní show Jak se staví sen. Chtěl udělat své přítelkyni radost. Ta je přes všechny životní peripetie velká optimistka. Pětačtyřicetiletá žena nic nevzdala ani u mladší dcery, které v roce a půl diagnostikovali nádor na mozku.

Původní kuchyň s takzvanou investorskou linkou

Původní kuchyň s takzvanou investorskou linkou

Třebaže jí v nemocnici velkou šanci na život nedávali, matka bojovala a dcerku „vypiplala“ z nejhoršího. Po operaci bylo možné přistoupit k ozařování až ve třech letech. Následky léčby si však dcera nese dodnes: vidí jen stíny. Ani ona není pasivní, studuje na střední škole, pomáhá jí vodicí pes Donald.

Rodina bydlí v panelákovém bytě z 90. let minulého století, který má po úpravách dispozici 3+kk. Jeden pokoj patří studentce Katce, druhý bratrovi Štěpánovi z druhého manželství. Kateřina s Tomášem spí na rozkládací pohovce v obývacím pokoji, kde nemají žádné soukromí.

Designéři Andrea Hylmarová a Marek Povolný se v dalším díle televizní show Jak se staví sen (Prima v pondělí 5. června v 21:30) pokusí pro sympatický pár vytvořit malou ložnici a celé rodině novou kuchyň a obývací pokoj.

Konečně soukromí

Fotogalerie

Byt je stále vybavený původní investorskou kuchyní, na které se 27 let používání samozřejmě podepsalo. Nenabízí ani dostatek úložného prostoru, není tu ani myčka, po níž Kateřina už dlouho touží.

„Protože jsme potřebovali do jedné místnosti umístit kuchyň, jídelní stůl, pracovní kout, oddělené spaní a prostor měl přitom stále splňovat úlohu obývacího pokoje, tak nešlo o okamžité vnuknutí, jak bude nové uspořádání vypadat. Nová dispozice se musela trochu ́vysedět ́,“ vysvětlují autoři proměny.

Navrhli tak novou kuchyň v bílé barvě (kvůli optickému zvětšení a odlehčení prostoru) po celé délce stěny, k oknu umístili malý pracovní kout. Do obývací části vložili antracitovou kostku alkovny, kam se vešlo lůžko 160×200 cm. Větrání a přístup pak vyřešily posuvné dveře, a to hned dvoje.

Do obývací část se kvůli zmenšení prostoru bohužel vešla už jen třímístná pohovka, předchozí rohová musela odejít do „nábytkového nebe“, jak situaci pojmenoval Tomáš.

Základem proměny se stala velká levitující konstrukce ze dřeva a kovu, která místnost rozděluje na kuchyňskou a obývací část. Bylo nutné celou konstrukci co nejvíce odlehčit, protáhnout spolehlivě kabeláž a vymyslet uchycení do stropu. Díky této konstrukci, která působí velmi vzdušně, jsme spojili původně plnou příčkou oddělené prostory. I když sedíte v obýváku, máte stále vizuální kontakt skrz knihovnu s osobou připravující jídlo v kuchyni a obráceně,“ popisují svůj nápad Andrea Hylmarová a Marek Povolný.

Alkovnu lze větrat pomocí posuvných dveří.

Alkovnu lze větrat pomocí posuvných dveří.

S truhlářskou konstrukcí je spojený jídelní stůl, vytváří dojem, že celou tíhu nese on. Styl nového interiéru je ryze současný, což odpovídá i přání majitelů. Kvůli kocourovi Karlovi se místo záclon použily textilní plisé žaluzie.

„Protože jsme museli vytvořit dojem většího prostoru, než doopravdy je, zvolili jsme velmi jemné světlé tóny jako základ. Tvoří je bílá barva na stěnách, v kuchyni i na truhlářských konstrukcích v kombinaci s březovou překližkou. I podlaha je světlá, jde o světle šedé marmoleum, které dotváří neutrální obal pokoje,“ dodávají designéři.

Nejlepší závěr proměny však zvládl Tomáš, který požádal Katku o ruku, což udělalo velkou radost nejen budoucí nevěstě, ale také dětem obou partnerů. Tomáš má totiž z předchozího vztahu dceru.

Kuchyň je vybavená i tolik vytouženou myčkou.

Kuchyň je vybavená i tolik vytouženou myčkou.

Autor:




Nejčtenější

De Vere House - rodný dům Harryho Pottera v anglickém Lavenhamu je na prodej.
Rodný dům Harryho Pottera se opět prodává. Je ze 14. století

Rodný dům Harryho Pottera v Lavenhamu je na prodej, a to za „pouhých“ 995 tisíc liber, tedy něco kolem 28,5 milionu korun. A jak přišla literární postava k...  celý článek

Novou fasádu si ÚPMD opravdu zasloužil. Výměna oken a střechy již proběhla.
Z luxusního sanatoria je největší porodnice. Ale mohl zde být hotel

Impozantní komplex budov pod hradbami Vyšehradu může někomu připomínat luxusní hotel, jinému palác. Sídlí zde však Ústav pro péči o matku a dítě, kde...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

Další z rubriky

Pohled z kuchyně do obývacího pokoje
Jak se staví sen pro matku a dceru, které milují růžovou a fialovou

Vrátit se po padesátce do svého dětského pokoje k mamince, to není právě radostné. Jenže Janě nic jiného nezbylo, z částečného invalidního důchodu nájem bytu...  celý článek

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu....  celý článek

Oblé stěny dýhované knihovny přidávají interiéru na útulnosti. Majitel chtěl...
Ve velkém bytě si mohli dovolit dvě ložnice i technickou koupelnu

Prostor s plochou 232 metrů čtverečních v bratislavském Starém Městě byl deset let neobývaný. Majitel se nakonec rozhodl pro zásadní rekonstrukci, a to přesto,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.