Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se staví sen pro milovníky „gaučingu“: velká pohovka je základ

  1:00aktualizováno  1:00
Mladí a tak trochu nerozumní. Jaroslav s Nikolou si sice pořídili docela velký byt na hypotéku, ale místo do zařízení investovali do počítače či televize. A tak jim na obývací pokoj nezbyly finance.

Kuchař Jaroslav (30), jehož vzorem je Zdeněk Pohlreich, a jeho přítelkyně Nikola (23), která se sice vyučila kadeřnicí, ale pracuje jako dělnice, jsou spolu dva roky. Počítají s rodinou, zatím ji supluje malá čivava.

Do televizní show Jak se staví sen (Prima v sobotu 9. dubna v 17:35) se mladá dvojice přihlásila kvůli obývacímu pokoji, kde tráví nejvíc společného času, a to „gaučingem“. Proto si přáli velkou pohovku. Jejich přání se rozhodli splnit architekti Kamila Douděrová a František Kobližka.

Vstupem to začíná

Původní obývací pokoj

Původní obývací pokoj

Byt 3+1 je až překvapivě velký (dokonce má dvě toalety, protože byl navržený jako dvougenerační), ale také téměř prázdný. Mladá dvojice jej koupila od starší majitelky, která do interiéru neinvestovala, vyměněná nejsou ještě ani okna.

Příjemná je vstupní hala, vybavená ovšem jako řada dalších bytů ve starší bytové zástavně nezbytnými „chalupářskými palubkami“, které miluje zejména starší generace. Přitom právě vstup vytváří dojem z celého bytu...

I proto se Kamila Douděrová a František Kobližka rozhodli předělat vstupní halu. Základem této proměny se stala samozřejmě výměna dveří. Kovové zárubně zůstaly, použily se obložkové. Dveře s dekorem dřeva od společnosti Sepos celý prostor výrazně změnily, napomohla tomu i nová vinylová podlaha, u níž však byly dílce položené netradičně diagonálně.

Fotogalerie

„Tím se do kladení lamel vnesla větší dynamika a jakási intuitivnost, kudy jít od vstupních dveří dál, tedy do obývacího pokoje. Většina podlah je pokládaných ortogonálně, zde jsme si zkusili diagonálu. Je to vlastně jen pootočení, nic víc. Ale udělá to hodně!“ vysvětlují designéři.

Obývací pokoj s pracovnou

Jaroslav si často užívá u počítače, proto architekti rozdělili pokoj na pracovní a pobytovou část pomocí portálu ze sádrokartonu. Ten doplnili LED páskem v RGB barvách a volně zavěšenou šachovnicí z plastových perforovaných čtverců.

„Zkusili jsme si věci, které jsme předtím ještě nepoužili. Jednotícím geometrickým prvkem se stal hexagon. 3D tapeta splnila perfektně náš záměr,“ vysvětluje Kamila Douděrová. Tvar heganonu se objevil i na policích či hodinách.

Pracovní kout oddělila příčka ze sádrokartonu a plastové čtverce.

Pracovní kout oddělila příčka ze sádrokartonu a plastové čtverce.

Dominantou obývacího pokoje se stala samozřejmě rohová pohovka od Phase doplněná ještě velkým pufem v kontrastní tyrkysové barvě, která byla použitá jako hlavní barevný akcent i na jiných doplňcích.

Protože majitelé jsou mladí, „dovolili“ si autoři proměny použít i hodně netradiční prvky, například desky heraklitu jako obklad na stěně. „Ovládání světel jsme zvolili jednak klasické, vypínači na stěnách, a také jako aplikace v mobilu, zcela bezdrátově, což je super vychytávka pro mladší generace,“ upozorňuje František Kobližka.

A hodnocení designérů? „Tato proměna byla příležitost ukázat, že umíme vzít i za technicky a moderně pojatý prostor, a nepohybujeme se pouze v mantinelech, s nadsázkou řečeno, cihliček, deček a utěrek...“

Obývací pokoj po proměně - polopříčku oživuje LED pásek, který může měnit barvu...

Obývací pokoj po proměně - polopříčku oživuje LED pásek, který může měnit barvu světla.

Mladá dvojice byla z proměny nadšená, hlavně Nikola ronila jednu slzu za druhou. Den převzetí bytu byl pro dvojici zvlášť významný, dozvěděli se totiž, že čekají miminko, na které se moc těší.

Hlavně Nikola po rodině touží, protože její vlastní maminka ji před lety vyhodila z domu s jedinou tašku. Své problémy s alkoholem a dluhy přenášela právě na dceru, té proto na vlastní rodině velmi záleží.

Autor:




Nejčtenější

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

Další z rubriky

Klasické venkovské stavení bylo tvořeno obytnou částí do ulice, která...
Chalupu po prababičce změnili k nepoznání. Stodolu připojili verandou

Rodinná historie, vztahy, zážitky z dětství... To všechno jsou věci, které dávají člověku kořeny a jsou součástí toho, čemu říkáme domov. A jsou i součástí...  celý článek

Nový obývací pokoj s kuchyní a jídelním stolem
Jak se staví sen pro pětiletou vnučku a babičku v chatové kolonii

Malá Markétka dostala k pátým narozeninám krásný dárek: vlastní pokoj a pro svou milovanou babičku novou kuchyň. Ta se o ni stará už od čtyř měsíců, děvčátko...  celý článek

Obývací pokoj je díky zvětšení průchodu víc spojený s kuchyní. Jídelní stůl se...
Starý dům se proměnil k nepoznání. O desítky let omládl i interiér

Denisa s Petrem měli pár důvodů, proč dát přednost rekonstrukci před novostavbou. Dům po rodičích měl půvab originálu, zahradu i dobrou adresu. Architektka...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.