Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se staví sen: nová pracovna vznikne z WC, dětský pokoj z té původní

  1:00aktualizováno  1:00
Dvojčata, dcery ve věku 14 let, to je dvojí radost. Ale i starost, zejména pokud tráví čas v jednom dětském pokoji. Věčné hádky by vyřešil samostatný pokoj pro každou, ale kde jej vzít? Dcery mají jasno: tatínek se vzdá pracovny.

V kladenském panelovém dvougeneračním bytě 4+kk není místa nazbyt. Pokoje jsou malé, jediný luxus představují dvě toalety, proto je označen jako dvougenerační. Pokoje jsou však miniaturní.

Otec Aničky a Terezy je vědecký pracovník, chemik. Ve své malé pracovně tráví doma většinu času a nechce se jí vzdát. Co s tím? Dvojčata proto rodinu iniciativně přihlásila do televizního pořadu Jak se staví sen (Prima v sobotu 25. dubna v 17:35). Slíbila sice, že tatínkovi jeho pracovna zůstane, ale…

Původní dětský pokoj měl 12 metrů čtverečních.

Původní dětský pokoj měl 12 metrů čtverečních.

Tatínkova původní pracovna

Tatínkova původní pracovna

Architekt Marek Povolný a designérka Andrea Hylmarová si tak musí poradit s tím, jak vyjít vstříc děvčatům a přitom ponechat otci prostor pro vědecké bádání.

Děti stárnou, nábytek zůstává

TIP: Hledáte dům či byt?

Vybírejte z více než 100 tisíc prověřených nabídek domů a bytů ve vašem okolí na Reality.iDNES.cz.

Sestry v pubertě se sice mají rády, ale přece jen trochu trpí ponorkovou nemocí, jsou ve stejné třídě i v jednom pokoji, jehož zařízení už něco pamatuje, hlavně jejich ranné dětství, jedna komoda dokonce bydlení maminky za svobodna.

Získat další pokoj tak bylo hodně obtížné. Designéři se rozhodli zabrat otcovu pracovnu pro druhý dětský pokoj, k němuž se připojí část původního, aby se síly „vyrovnaly“.

Pro tatínka vznikla pracovna v místech původní chodby a druhé toalety, vstup je téměř skrytý, tvoří jej totiž posuvné dveře u skříně. Naštěstí obětavý rodič souhlasil s přemístěním svého pracovního prostoru, trval pouze na tom, aby knihy zůstaly v uzavřené knihovně, ne na policích, kde by se na ně prášilo. Ke své práci potřebuje jen místo na počítač, dva monitory, skener a tiskárnu.

Původní ložnice rodičů

Původní ložnice rodičů

Děvčata byla zvyklá na palandy už odmala. Anička se věnuje lukostřelbě, proto...

Děvčata byla zvyklá na palandy už odmala.

Také dcerky měly jasno: Anička si přála v pokoji gauč pro případné hosty. Ráda spí nahoře, takže se klidně spokojí se spaním na patře, na horní lůžku palandy ostatně spala už předtím.

Terezka zase potřebuje prostor na sportovní věci. A také prostor na výrobu korálků. Má i své oblíbené barvy. Společný papoušek, zatím třetí obyvatel dívčího pokoje, se podle dohody měl přemístit k té z dvojčat, která získá větší pokoj.

Proměna z pohledu designérů

Autoři proměny, Andrea Hylmarová a Marek Povolný, se museli vypořádat naštěstí jen s nedostatkem místa, rodiče se snažili dcerám vyjít vstříc.„Největší stavební problém bylo vybourání železobetonových příček mezi pokoji. Pokud jde o proměnu celkově, řídili jsme se náměty od jednotlivých členů rodiny. Použili jsme jejich oblíbené barvy,“ popisuje architekt Povolný.

Podlaha je tak u dívek tmavě hnědá, barvy do interiéru designéři vnesli barevným laminem na šatních skříních a knihovnách. Zbytek ponechali v neutrální bílé barvě, aby vynikly barevné akcenty.

Ložnice rodičů dostala novou podobu, dveřmi skříně lze projít do pracovny.

Ložnice rodičů dostala novou podobu, dveřmi skříně lze projít do pracovny.

Ložnice rodičů dostala novou podobu, dveřmi skříně lze projít do pracovny.

Ložnice rodičů dostala novou podobu, dveřmi skříně lze projít do pracovny.

Naopak ložnice s pracovnou je laděna do příjemných přírodních barev. Podlaha (Quick-Step) je v barvě šedého ořechu, na výmalbu se použily zemité tóny. Zajímavostí bylo použití materiálu podlahy na pracovní stůl, obklady a knihovnu v pracovně otce.

„Pracovnu jsme vymysleli jako ´tajnou´ místnost. Vstupuje se do ní posuvnými dveřmi šatní skříně. Na první dojem vše vypadá jako normální tradiční skříň a po odsunutí krajní části se odkryje vstup do pracovny,“ upozorňuje Marek Povolný.

Otcova pracovna za skříní

Otcova pracovna za skříní

Andrea Hylmarová byla s výsledkem spokojená: „Byla to pěkně rozsáhlá proměna! Měnili jsme celkem čtyři místnosti, tedy převážnou většinu celého bytu. Každému členovi rodiny jsme přinesli něco nového. U obou slečen jsme jednoduchý nábytek oživili v duchu jejich přání. Jedna dostala neutrálně laděný pokoj oživený o motiv lukostřelkyně, druhá má veselý a hodně barevný interiér.“

Rodiče dostali naopak nadčasové neutrální tóny, které vhodně doplnily vinylovou podlahu v odstínu světlého ořechu. „Vinyl jsme volili hlavně s ohledem na praktičnost, jeho odolnost a také fakt, že všude v bytě již byl, takže jsme nechtěli vytvářet výškové rozdíly. Z vybavení jsme ponechali jen jednu postel a dále postel rodičů. Tu jsme pouze oživili novými textiliemi,“ dodává Andrea.

K nejsložitějšímu, co bylo nutné vyřešit, patřilo vynesení nábytku do sedmého patra. Do malého výtahu se totiž nic nevešlo a na schodech se kvůli jednomu nájemníkovi, který si „vzal“ kus chodby, nemohli truhláři s nábytkem ani vytočit. Nakonec musela část oknem z chodby ven, teprve pak se podařilo nábytek nasměrovat správným směrem.

Spokojenost rodiny byla očividná a kupodivu nejvíc „rozjásala“ tatínka, který se ze seriózního vědce proměnil v nadšeného kluka, který má konečně svou vysněnou skrýš.

Pokoj Terezky vznikl z bývalé pracovny.

Pokoj Terezky vznikl z bývalé pracovny.

Pokoj Terezky  je ve výrazných barvách.

Pokoj Terezky je ve výrazné barevnosti.

Náklady:

Stavební a ostatní práce                       100 922 Kč
Podlaha                                                   65 121 Kč
Nábytek                                                   95 000 Kč
Osvětlení                                                   1 865 Kč
Doplňky a dekorace                                 24 890 Kč

Celkem                                                   287 798 Kč

Autor:




Nejčtenější

Uvnitř třípodlažního domu se čtyřmi ložnicemi a čtyřmi koupelnami je kromě...
Rodinné sídlo se utápí v borovém lese. Snový domov je dokonalým úkrytem

V lesích nedaleko litevského Kaunasu stojí vila s bazénem. Oázu z lakované oceli si nechali postavit manželé se třemi dětmi. Uvnitř domu má rodina prostorný...  celý článek

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu....  celý článek

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto úkolu zhostili se ctí.  celý článek

Mlýn pochází už z roku 1767. Původně dvoupodlažní stavba se během doby...
Unikátní mlýn funguje jako za starých časů, stojí už 250 let

Novou atrakcí pro turisty se v Krkonoších stává Janatův mlýn v Buřanech na Semilsku. Letos slaví 250 let od první zmínky o jeho stavbě, patří mezi národní...  celý článek

Další z rubriky

Pohled do původní koupelny
Kompletní rekonstrukce bytu si vyžádala šest týdnů a půl milionu korun

Petr se před osmi lety přestěhoval do Prahy, našel si nájemní byt na Pankráci, do kterého se zamiloval a nakonec si jej od majitele koupil. Byt s plochou 35...  celý článek

Neobvyklým prvkem v hlavním obytném prostoru se stala vestavěná válenda v nice.
Ze dvou bytů v činžáku ze 30. let jeden. K ideálu stačilo minimum úprav

Mladá čtyřčlenná rodina bydlela v bytě 2+1 v pražských Vršovicích v činžáku z 30. let. Časem manželé přikoupili sousední garsonku. Obě jednotky, 2+1 a...  celý článek

Oblé stěny dýhované knihovny přidávají interiéru na útulnosti. Majitel chtěl...
Ve velkém bytě si mohli dovolit dvě ložnice i technickou koupelnu

Prostor s plochou 232 metrů čtverečních v bratislavském Starém Městě byl deset let neobývaný. Majitel se nakonec rozhodl pro zásadní rekonstrukci, a to přesto,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.