Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Toužili po krásné venkovské kuchyni, dostali k ní i nový obývací pokoj

  1:00aktualizováno  1:00
Nevyhovující kuchyň, malá místnost bez oken sloužící jako dětský pokoj i ložnice rodičů. To pro rodinu se čtyřmi dětmi rozhodně nestačí. Hledání řešení nechali majitelé na designérech.

Z pražského smíchovského bytu 2 + 1 odešla rodina v okamžiku, kdy se dozvěděla, že do rodiny přibudou dvojčata. To s dvěma dětmi z prvního manželství manželky bylo na malý byt už trochu moc.

Jenže čtyři děti a postupná rekonstrukce malého venkovského domečku nedaleko Prahy "vysály" finanční možnosti rodiny. Přístavek, který navazuje na domek, na přerod na dětský pokoj a ložnici rodičů čeká.

Zatímco dospívající dcera a syn získali pokojíky v podkroví domku, v přízemí se našlo místo pouze pro kuchyň, na kterou navazuje dětský pokoj a ložnice pro rodiče bez okna, světlo do něj přichází jen přes dvoukřídlé prosklené dveře, obývací pokoj tvoří vlastně jen pohovka a televize v chodbě.

Původní kuchyň pro šestičlennou rodinu

Původní kuchyň pro šestičlennou rodinu

V malé kuchyni skončila mikrovlnná trouba zcela nevhodně na vysoké chladničce.

V kuchyni skončila mikrovlnka na vysoké chladničce.

Provizorní dětský pokoj nemá vlastní okno, světlo do něj přicházelo pouze z...

Provizorní dětský pokoj nemá vlastní okno.

Momentálně rodině došly finance i nápady. Jenže děti rostou! A tak se manželé obrátili o pomoc na Kamilu Douděrovou a Davida Machače, designéry televizní show Jak se staví sen (neděle 14. dubna v 18:00 na Prima Family).

Spojení místností jako jediné řešení

Kamila Douděrová a David Machač se rozhodli propojit obě místnosti, sjednocení měla napomoci shodná podlahová krytina, barva výmalby i nábytku. Opticky se tak prostor zvětší a zároveň zklidní.

Řešení počítá s rekonstrukcí přístavku, kterou má rodina v plánu už v letošním roce. Pak se přesune dětský pokoj a ložnice rodičů do přístavku, místnost tak bude sloužit jako klasický obývací pokoj volně navazující na kuchyň.

Po odstěhování dvojčat se z prostoru stane pouze obývací pokoj.

Po odstěhování dvojčat se z prostoru stane pouze obývací pokoj.

Zatím zónu dětské ložnice s palandami řeší světlý závěs, rodiče dostali do "ložnice" rozkládací pohovku. Není to ideální situace, ale jiný pokoj k dispozici prostě není.

Podlahu bylo nutné nejdříve vyrovnat pomocí stěrky, pak přišly vinylové dílce s dekorem dřeva a přiznanými drážkami evokujícími venkovský styl. Ten totiž designéři vybrali pro malý venkovský domek jako nejvhodnější.

Fotogalerie

Přivedla je k tomu i barevnost původního nábytku v tmavé šedomodré barvě v rustikálním stylu, který si rodiče přáli zachovat.

Světlý odstín této barvy použitý pro výmalbu nechává vyniknout světlým okrovými odstínům nábytku, tapet, textilu i doplňků.

Zmizet musel krb v kuchyni. Byl zbytečně velký a hlavně mu dali kominíci jasný zákaz používání, o požár rodina rozhodně nestojí. V pokoji jej nahradil krb na biolíh umístěný do niky, jejíž vnitřní prostor nechali autoři proměny obložit keramickými pásky.

Kuchyň pro rodinu

V celé místnosti byl použitý sádrokartonový podhled pro rozvedení světel. Pro "srdce" domu neboli pro kuchyň designéři vybrali nábytek ve světlém odstínu třešně s profilovanými dvířky. Zvolený cottage styl měly podtrhnout různé doplňky z textilu, které připravila výtvarnice Pavla Studihradová.

Biokrb nahradil původní krb.

Biokrb nahradil původní krb.

Barvy volila tak, aby ladily s výraznou vliesovou tapetou od značky Lavmi. Autorka dekoru, Babeta Ondrová, vytvořila abstraktní motivy květin pro kolekci, která je vytištěná na speciálním vliesu.

Náklady

Kuchyňská linka bez montáže    38 215 Kč
Stavební a ostatní práce            68 855 Kč
Podlaha                                     28 964 Kč
Spotřebiče                                 84 940 Kč
Nábytek                                     59 556 Kč
Dekorace a doplňky                  32 720 Kč

Celkem                                    313 250 Kč

Aby získala majitelka víc pracovního i úložného prostoru, posunuli autoři proměny radiátor pod oknem na podélnou stěnu. Velký stůl pro šest lidí se tak může stát skutečným centrem celého prostoru.

Lze jen doufat, že zamýšlenou přestavbu přístavku se podaří dokončit ještě letos, aby mohlo dojít k tolik potřebnému přesunu "dětské" a "ložnicové" zóny. Nové palandy přijdou vhod i v nové části domu.

A reakce majitelů? Rodina měla z proměny nelíčenou radost. To bylo vidět zejména na starších dětech, které jsou ve věku, kdy je přitom nadchne jen máloco.

Vliesové tapety značky Lavmi s abstraktními motivy květů vytvořila designérka...

Vliesové tapety značky Lavmi s abstraktními motivy květů vytvořila designérka Babeta Ondrová pro kolekci Cloks.






Nejčtenější

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto úkolu zhostili se ctí.  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Další z rubriky

Emauzy. Na klášter a kostel dopadly tři ničivé zápalné pumy, každá o váze 227...
Zmizelá krása Česka. Když záhuba stavebních skvostů bolí

Když v srpnu 1881 vyhořelo Národní divadlo, matka malířky Zdenky Braunerové napsala Antonínu Chittussimu: „Plakala jsem jako dítě. V Čechách bylo v té chvíli...  celý článek

Stěny velké jídelny, ve které se pohodlně nají až deset strávníků, zdobí dvě...
Luxusní dům v Hamptonu ovládly tři malé děti, melouny a 250 ananasů

Americká návrhářka Susana Simonpietriová se ujala proměny prázdninového domu v Hamptonu na Long Islandu. Letní sídlo si v oblíbené lokalitě koupila pětičlenná...  celý článek

Koncertní sál Disney Hall, který navrhl Frank Gehry.
Slavný architekt Frank Gehry svým domem sousedy pořádně naštval

Jméno Franka Gehryho si v České republice spojujeme s Tančícím domem v Praze, je jedním z jeho autorů společně s architektem Vlado Miluničem. Známých staveb...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.