Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se neotrávit při smažení na pánvi

  9:54aktualizováno  9:54
Říká se tomu teflonová horečka. Stačí rozpálit pánev s teflonovou úpravou na vysokou teplotu a nadýchat se výparů nebo jemných částic, které se z ní uvolňují. Evropská unie bude žádat varování pro spotřebitele.

Pánve je třeba vybírat podle řady parametrů, nejen ceny | foto: Silit

Již řadu let se ví, že při zahřátí pánví či nádobí nad 260 °C se začnou rozkládat nepřilnavé povrchy na bázi PTFE (polytetrafluoretylen), nad 360 °C začnou unikat nebezpečné výpary.

Pokud se jich nadýcháte, můžete mít tzv. teflonovou horečku – několik dnů vás mohou trápit příznaky začínající chřipky – bolesti hlavy, zad i svalů, zvýšená teplota. Čím je teplota na pánvi vyšší, tím hůř.

"Při teplotách nad 370 °C se teflon – polytetrafluoretylen - rozkládá na perfluorisobuten, který je desetkrát jedovatější než fosgen," vysvětluje profesor Jiří Patočka z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích,  který přednáší toxikologii.

Ten také upozorňuje na to, že tento dusivý plyn a uvolňované částice mohou způsobit dokonce edém plic či v kuchyni zabít kanárka. Ptáci jsou totiž na něj velmi citliví.

Nedávno ve Spojených státech televizní stanice ABC uvedla reportáž, kde problém s teflonovou horečkou přiznala i víceprezidentka firmy DuPont pro výzkum a vývoj, Uma Chowdhry: "Symptomy odpovídají chřipce, ale jsou jen dočasné."

Jako zástupkyně firmy musela hájit její zájmy. Právě lobby výrobců prý stojí za neochotou něco výrazně měnit. Před dvěma měsíci však proběhla jednání u předsedy Evropské komise Barossa. V dohledné době by měly být výrobky označeny příslušným varováním. 

Jak se bránit

Seriózní výrobci nádobí už dnes proto varují na přebalech zákazníka na nebezpečné přehřívání, mnohé výrobky používají už delší dobu tzv. termospoty, hlásící svou změnou barvy na tmavší odstín, že je pánev správně rozehřátá a je možné snížit teplotu plotýnky. Pokud se držíte varování, nic se tedy nestane.

Teplota varných desek, kterou přejímá nádobí, není totiž nijak zanedbatelná. "Na plynu dosahuje teplota plamenů kolem 390 °C, litinové plotýnky mohou mít až 450 °C, u sklokeramických varných desek je to asi 430 °C, maximum je v krajních případech až 600 °C," vysvětluje Jaromír Šiška, odborník na domácí spotřebiče z firmy AEG Electrolux. Výjimku představují indukční varné desky, které pracují na principu elektromagnetické indukce. Varná plocha má tak maximálně 250 °C.

Co s tím, když preferujeme nepřilnavé povrchy? Do prodeje přišlo v loňském roce např. nádobí s patentovaným nepřilnavým keramickým povrchem Thermolon – jen za první čtyři hodiny se v USA prodalo 100 000 pánví!

Pánev s nepřilnavým povrchem GeenPan odolává teplotám 450 °C

Pánev s nepřilnavým povrchem GeenPan odolává teplotám 450 °C.

Na českém trhu se objeví na začátku příštího roku. Pánve GreenPan (tato belgická firma má exkluzivitu na používání Thermolonu) běžně zvládají teplotu 450 °C.  "Povrch vydrží i teploty kolem 650 °C, tu však nezvládá hliník použitý v řadě Koyto pod povrchem," vysvětluje zástupce firmy GreenPan.

Ta uzavřela smlouvu na dodávky s tuzemským zástupcem Potten & Pannen – Stanek Group. Ceny by se měly pohybovat podle velikosti a provedení asi kolem 600 až 2 000 korun.

Protože se zákazníci budou zajímat o to, zda se u nového nádobí nedočkají také nemilých překvapení, bylo podrobeno přísnému testování.

"Běžné využití kuchyňského náčiní GreenPan® a v něm použité technologie nepřilnavé vrstvy Thermolon® nezpůsobuje - měřitelně nebo vědecky relevantně - přenos chemických látek, například polycyklických aromatických uhlovodíků PAH, těžkých kovů, kovů, rozpouštědel, kyselin nebo zásad do potravin," prohlásil a svým podpisem stvrdil profesor J. Tytgat, vedoucí laboratoře toxikologie University v Leuvenu.

Pánve s teploměrem

Obdobně vysokým teplotám odolává např. nádobí Silit se sklokeramickými povrchem Silargan®. Jeho výrobce přišel dokonce už i s pánví vybavenou displejem, který ukazuje aktuální teplotu pánve, která je důležitá hlavně při přípravě steaků, bifteků či ryb.

Pánev s displejem označujícím teplotu

Pánev s displejem označujícím teplotu

"Jestliže teplota přesáhne 250 ˚C, ozve se alarm. Displej funguje na baterie, jež lze vyměňovat, stejně tak jej lze odejmout, aby bylo možné pánev umýt v myčce," vysvětluje Sylva Horká z firmy Mobax. Tyto pánve přijdou zákazníka podle velikosti kolem tří až čtyř tisíc korun.





Nejčtenější

Uvnitř třípodlažního domu se čtyřmi ložnicemi a čtyřmi koupelnami je kromě...
Rodinné sídlo se utápí v borovém lese. Snový domov je dokonalým úkrytem

V lesích nedaleko litevského Kaunasu stojí vila s bazénem. Oázu z lakované oceli si nechali postavit manželé se třemi dětmi. Uvnitř domu má rodina prostorný...  celý článek

Mlýn pochází už z roku 1767. Původně dvoupodlažní stavba se během doby...
Unikátní mlýn funguje jako za starých časů, stojí už 250 let

Novou atrakcí pro turisty se v Krkonoších stává Janatův mlýn v Buřanech na Semilsku. Letos slaví 250 let od první zmínky o jeho stavbě, patří mezi národní...  celý článek

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu....  celý článek

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti ze studia Archholiks se však tohoto úkolu zhostili se...  celý článek

Další z rubriky

Teplotní sonda přesně pohlídá teplotu masa.
Dokonale upečené maso zvládne i začínající kuchař. Poradíme jak

Vaření je sexy a k největším televizním celebritám patří kuchaři. Místo detektivek si lidé pořizují výpravné kuchařky. To je dnešní realita. S tím ovšem...  celý článek

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Myčky se přizpůsobí každému přání i nádobí. Zvládnou i plechy

U myček se řadu let řešila jen spotřeba vody a energie. Jedinou větší změnou ve vnitřním uspořádání se stalo používání příborové zásuvky, která doplnila spodní...  celý článek

Unikátní zdvihací systém myček ComfortLift, který umožňuje pohodlné nadzvednutí...
Myčka nádobí je lepší než služka: nereptá, šetří vodu a nic nerozbije

Úspora přibližně 60 procent vody a přibližně stejně energie na její ohřev v porovnání s ručním mytím nádobí pod tekoucí vodou. To je jeden z hlavních...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.