Alkohol, víno, šampaňské, oslava (c) profimedia.cz/corbis

Alkohol, víno, šampaňské, oslava (c) profimedia.cz/corbis | foto: Profimedia.cz

Jak připravit silvestrovskou party

  • 22
S letošním rokem se můžete rozloučit uspořádáním silvestrovské party, na niž pozvete své nejlepší přátele. Party - zní to vskutku vznešeně, ale žádný strach. Zvládnete ji bez problémů připravit i sami. A nemusí být vůbec drahá. Aby však dobře dopadla, je nejvyšší čas připravit si vše do nejmenších detailů.

1. Zajistěte dostatek stolů a židlí. Budou-li chybět, můžete si je půjčit například od sousedů, budou-li slavit konec roku mimo domov.

2. Prověřte, jak jste na tom s nádobím. Půjčit si ho lze od sousedů, případně přímo od některého z hostů. Jako řešení se nabízí i nákup papírového či plastového nádobí na jedno použití v některém supermarketu. Není sice tak estetické jako porcelánové, ale účel splní. A ještě ušetří práci s mytím nádobí.

3. Pro silvestrovskou party se hodí bufetové stoly. Menu je třeba promyslet předem - jednohubky, saláty, dezerty, masa, uzeniny a podobně.

4. Pamatujte na dostatek nápojů, to znamená pivo, víno, nejspíš také tvrdý alkohol či tolik moderní míchané nápoje. Chybět nemají ani nealkoholické nápoje, káva a čaj.

5. Chcete-li zachovat bonton, začněte welcome drinkem neboli skleničkou na uvítanou. Hodí se dezertní víno nebo sekt.

6. Jednotlivé chody servírujte s dostatečným časovým odstupem a hlavně v menších porcích. Vhodná jsou tedy spíše jídla lehčí.

7. Klidně vyzkoušejte i něco neobvyklého, třeba nový gastronomický trend Fresh Market Cuisine. „Tato kuchyně klade důraz na přípravu pokrmů ze sezonních surovin. Jídla se minimálně tepelně upravují, omáčky jsou lehké a místo smetany se používá například celerová pěna,“ vysvětluje Radek David, šéfkuchař Cafe La Veranda. „Jako jeden z chodů tak můžete podávat syrové plátky tuňáka s kandovaným zázvorem.“

8. Připravit můžete i netradiční chuťovky. „Zkusit můžete vařený zelený chřest, který zamotáte do parmské šunky,“ dává tip šéfkuchař hotelu Radisson SAS Alcron Jiří Štift.

9. Menu můžete připravit i z běžných, levnějších surovin. Jednohubky s máslem, klobásou a okurkou či hezky nazdobené chlebíčky s některým z obyčejných salámů či sýrů budou hostům určitě chutnat také. Na suroviny se můžete složit s pozvanými přáteli nebo se předem domluvit, že každý něco přinese.

10. Množství potravin a nápojů raději o něco nadsaďte. Nemůže vás potkat nic horšího, než když ještě před půlnocí dojde víno či pečivo.

11. Mnoho času s přípravou ušetříte nákupem hotových pomazánek a salátů. Sami pak připravíte třeba jen jednu, speciální. A něco mohou přinést i hosté.

12. Myslete i na detaily, jako jsou ubrousky nebo párátka. Nezapomeňte nakoupit výzdobu, například světelné řetězce, nafukovací balonky či pestré papírové girlandy.

13. Připravte reprodukovanou hudbu, mějte tedy po ruce CD. Nebo budete chtít promítat třeba filmy či fotografie ze společných akcí? Zkontrolujte proto vaši domácí techniku, případně zajděte do půjčovny pro plátno a zpětný projektor. A zařadit můžete i společenské hry.

14. O půlnoci pak nejspíš přijde na řadu zábavná pyrotechnika. Tu mohou obstarat ale i hosté. Rozhodně se však nepouštějte do odpalování něčeho, co přísluší jen profesionálům.

15. Myslete na dopravu hostů domů. Pro ty, kteří přijedou autem, a přesto budou pít alkohol, zjistěte telefonní číslo na drink taxi. V případě potřeby přijede auto se dvěma řidiči, z nichž jeden odveze hosta v jeho autě bezpečně domů. Nezapomeňte ani na číslo klasického taxi.

Co nakoupit

Před přípravou silvestrovské party je dobré stanovit si celkový rozpočet. Co všechno je možné v supermarketu koupit, abyste pohostili například 10 lidí a nezaplatili víc než 3000 korun?

*2 lahve sektu na přípitek

*7 lahví červeného či bílého tuzemského vína

*2 lahve tuzemského tvrdého alkoholu

*5 litrů nealko (džusů nebo minerálních vod)

*2 kg uzeninového nářezu (třeba 70 dkg pražské šunky, 30 dkg uherského salámu, 50 dkg šunkového salámu a 50 dkg čabajky)

*1 kg tvrdých sýrů (například eidam)

*1 kg výběru ovoce na mísu či do salátu

*1,5 kg zeleniny na saláty

*30 kusů pečiva

*1 bochník chleba

*10 dkg kávy

*5 sáčků snacku (oříšky, chipsy, tyčinky)

*olivy, mandle

*zákusky (klasický dort)

Při vyšším rozpočtu je skladba podobná, jen je možné nahradit uzeniny dražšími - například sušenou parmskou šunkou, rostbífem a uzeným lososem. Místo eidamu lze pořídit kozí sýr, ovčí nebo sýry s modrou plísní. Z tvrdého alkoholu volit whisky či koňak a z vín vybírat ta kvalitnější, přívlastková nebo zahraniční.

,