Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak moštovat jablka

aktualizováno 
Tekuté přírodní ovocné extrakty jsou dnes pro svou dietetickou hodnotu velmi ceněné, a proto také velmi drahé. Proč tedy nevyužít domácí úrodu jablek a nevyrobit si vlastní vynikající mok?

Nesterilizovaný mošt obsahuje vše cenné z jablek - řadu vitaminů, především C, A, životodárné enzymy a pro zdraví nezbytný pektin.

Proč doma

Můžete si jablka nechat zpracovat ve velké moštárně, kde se ceny za litr pohybují od dvou do pěti korun, musíte však počítat s tím, že většinou nedostanete šťávu ze svých jablek, ale jen mošt odpovídající jejich váze. Výjimkou jsou malé moštárny, kde si zákazníci mohou moštovat svá jablka sami, těch je však zatím jen několik. Domácím moštováním rozhodně odpadnou náklady za dopravu. Jednorázová investice do nezbytných přístrojů sice něco stojí, ale budete-li moštovat každý rok, za několik let se vrátí.

Jak na to

Základem domácí práce je klasický lis ve tvaru soudku. Jablka je před lisováním nutné rozdrtit. Do lisu se vejde deset nebo dvacet litrů drtě. Ruční drtič lze, zrovna tak jako lis,koupit v zahrádkářských či domácích potřebách. Jablka lze také rozemlít v kovovém mlýnku na ovoce, který funguje podobně jako mlýnek na maso. Jablka nesmějí být plesnivá nebo nahnilá a neměla by být příliš kyselá. Z nezralých je mošt trpký - pokud ještě mohou na lískách dozrát, bude výsledek lepší. Z přezrálých moučnatých jablek vznikne mošt mdlý. Dobrá chuť může vzniknout také kombinací dobře vyzrálých jablek s méně zralými, která se tak dobře využijí. Pokud chcete, aby měl mošt světlou jablečnou barvu, musíte jablka lisovat ihned po rozdrcení. Kdo rád mošt čirý, nechá ho ve velkých sklenicích jeden den v chladnu usadit, a teprve potom ho stočí do lahví. Ty se pak uzavřou korkovou zátkou. Pokud bude nutné mošt sterilizovat, stačí deset minut v osmdesát stupňů horké vodě. Při sterilizaci je vhodné umístit mezi zátku a hrdlo drátek, aby měl kudy unikat vzduch. Po vychladnutí se hrdla se seříznutými zátkami namočí do horkého parafínu. Pokud nechcete lisovat a postačí vám jablečná šťáva, další možností je propařovací hrnec, ve kterém je síto pro rozdrcené ovoce. Pod ně se naleje voda a přivede k varu. Z propařovaných jablek vytéká šťáva a je odváděna postranní hadičkou. Tento způsob je levnější, ale vzniká šťáva, ač dobré chuti,není pravým moštem. Nevýhodou je teplota varu, která zničí mnoho cenných látek.

Kolik co stojí

* ruční lis na ovoce - 3900 korun
* ruční drtič na ovoce - 3200 korun
* ruční mlýnek na ovoce - 600 korun
* propařovací hrnec na ovoce - 1150 korun

Uskladňování moštu

Nesterilizovaný mošt podléhá rychle zkáze. Uložte ho do mrazáku, který má teplotu minimálně osmnáct stupňů pod nulou, můžete tak mít třeba na Štědrý den čerstvou, chutnou a sterilizací neznehodnocenou vitamínovou bombu na stole. Vzhledem ke své vysoké hustotě mošt nezmrzne. Pro tento způsob uskladnění jsou nejvhodnější PET lahve, které nepraskanou a zabírají méně prostoru. Pokud nemáte dostatečně velký mráz, nezbývá než mošt sterilizovat a uložit na chladném místě, nejlépe ve sklepě.
Autor:




Nejčtenější

Emauzy. Na klášter a kostel dopadly tři ničivé zápalné pumy, každá o váze 227...
Zmizelá krása Česka. Když záhuba stavebních skvostů bolí

Když v srpnu 1881 vyhořelo Národní divadlo, matka malířky Zdenky Braunerové napsala Antonínu Chittussimu: „Plakala jsem jako dítě. V Čechách bylo v té chvíli...  celý článek

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

Uvnitř třípodlažního domu se čtyřmi ložnicemi a čtyřmi koupelnami je kromě...
Rodinné sídlo se utápí v borovém lese. Snový domov je dokonalým úkrytem

V lesích nedaleko litevského Kaunasu stojí vila s bazénem. Oázu z lakované oceli si nechali postavit manželé se třemi dětmi. Uvnitř domu má rodina prostorný...  celý článek

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti ze studia Archholiks se však tohoto úkolu zhostili se...  celý článek

Mlýn pochází už z roku 1767. Původně dvoupodlažní stavba se během doby...
Unikátní mlýn funguje jako za starých časů, stojí už 250 let

Novou atrakcí pro turisty se v Krkonoších stává Janatův mlýn v Buřanech na Semilsku. Letos slaví 250 let od první zmínky o jeho stavbě, patří mezi národní...  celý článek

Další z rubriky

Při zařizování v interiéru majitelé investovali především do sedacího nábytku....
Dominantu elegantního mezonetu v secesním domě představuje schodiště

Designérka Hana Šebková dostala zadání vytvořit projekt pro šarmantní pár, který uspokojí jejich vybraný vkus a nabídne logické řešení dispozice s glancem...  celý článek

Portugalsko, Madeira, Funchal. Pozemek má rozlohu 825 metrů čtverečních, užitná...
Bydlení u moře. Kupte si apartmán či vilku v Evropě i USA

V Česku je na prodej velké množství zahraničních vil s výhledem na moře, ale i malých bytů nejen v Chorvatsku, Bulharsku a Španělsku, ale také na Floridě....  celý článek

Zbrusu nová jsou na míru vyrobená okna v celém domě a veškeré osvětlení.
Moderna sluší i venkovu. V ikonickém domě se zablácených holínek nebojí

Domek z roku 1964 stojící ve svahu v malé anglické vesničce Ansty je záměrně nenápadný, ale nenudí. Největší pozornost poutá střecha, která skvěle kopíruje...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.