Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak lze schovat kuchyni v obýváku

  1:00aktualizováno  1:00
Nových bytů sice přibývá, ale jen málokterý vyhovuje zejména po dispoziční stránce. A to bez ohledu na cenu. Kdo kupuje včas, může ovšem ledacos změnit.

Do nástěnné sekce se kromě myčky, trouby a lednice vešlo i mnoho úložných prostor | foto: Jaroslav Kvíz

O tom se přesvědčil novomanželský pár, když vstoupil do svého budoucího bytu. Naštěstí měl čas na klientské změny.

Ty se týkaly především integrované kuchyně.
V původním projektu se počítalo, že kuchyně bude ve tvaru písmene L. Takové řešení by však v konečném výsledku znamenalo, že kuchyňský ráz bude mít celý obývák.

Obývací místnost s integrovanou kuchyní je sjednocena hnědo-šedou barevností

Obývací místnost s integrovanou kuchyní je sjednocena hnědo-šedou barevností

Co a jak změnit, to byl úkol pro architektku Radku Zedníkovou, na níž se mladí manželé obrátili. Ta odmítla kuchyňskou linku, kterou nabízel developer. Navrhla a nechala vyrobit na zakázku kuchyni jinou, která má dvě části: vestavnou nástěnnou a ostrůvkovou.

Korpusy jsou z lamina, dvířka stříkaná MDF deska. Ostrůvek – či spíš ostrov – představuje 90 cm široký a poměrně dlouhý kvádr. Je překvapivé, jak působí lehce – to proto, že architektka klasický kuchyňský sokl či nohy nahradila čtyřúhelníkovými "obručemi“.

Použití vysokého kovového podnoží "odhmotnilo" kuchyňský ostrůvek

Použití vysokého kovového podnoží "odhmotnilo" kuchyňský ostrůvek

"Šlo o to korpus vybíhající do místnosti maximálně odlehčit, aby svou hmotností místnost nezmenšoval,“ vysvětluje autorka.

Tvar kvádru se opakuje i na stropní digestoři nad ostrůvkem. K harmonickému začlenění kuchyně značně pomáhá podlaha z žíhané teakové kantovky.
 
Jak skrýt kuchyni

Aby se potlačila existence kuchyňského nábytku v obytném prostoru, vybírala architektka pečlivě barvy. Nástěnná část kuchyně je světle šedá a vizuálně splývá s výmalbou.

Rozměrově mohutný ostrůvek se opticky nevyděluje z obytné místnosti, protože splývá s barvou pohovky a jídelního stolu.

Úložné prostory nabízí ostrůvek z obou stran

Úložné prostory nabízí ostrůvek z obou stran

Manželka si velmi pochvaluje vnitřní řešení ostrovního korpusu: z obou stran má úložné prostory! A navíc - při pohledu z jídelny nepoznáte, že by v něm byly nějaké police nebo zásuvky, protože stěny jsou bez úchytek. Všechna dvířka a zásuvky z obou stran se zavírají na magnety.

Kde vařit, kde mýt?

Jak to má být správně, ostrůvek splňuje základní účel – vaří se na něm, nechybí tu ani dřez. Díky tomu není kuchařka separovaná od ostatních.

Ale jde i o víc: protože dřez je dost hluboký, varná deska má po obou stranách odkládací plochu a hlavně je k ní přístup z obou stran, kuchtění může být zábava pro všechny, kdo se chtějí zúčastnit.

Snížený podhled skrývá přímý odtah pro digestoř

Snížený podhled skrývá přímý odtah pro digestoř

Ani pracovní deska neruší nekuchyňský vzhled kuchyně, protože je hnědá, z umělého kamene s hrubým povrchem připomínajícím vypalovanou žulu.

Do nástěnné sekce linky je vestavěná myčka, lednice, mikrovlnná trouba, spižní skříň a úložný prostor na černé nádobí.
 
Stoluje se na skle

Jídelní stůl a židle se ocitly na ideálním místě: mezi ostrůvkem a francouzským oknem. Italské židle mají kovové podnoží se sedákem z transparentního bílého plastu. Zato stolní deska vypadá velmi věrohodně jako dřevo, i když jde o sklo.

Dnešní materiály "klamou" tělem - deska stolu je skleněná!

Dnešní materiály "klamou" tělem - deska stolu je skleněná!

Celá kuchyňská a jídelní zóna je výborně osvětlená. Ve vlastní kuchyni byla použita bodová světla posouvající se po stropní liště, nad jídelním stolem najdete stropní zářivkové světlo na stahovacím rameni.
 

Autor:


Témata: Developer, Digestoř


Nejčtenější

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří...
Michael Douglas prodává své útočiště na Mallorce z 19. století

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří sedm nemovitostí s deseti ložnicemi a deseti koupelnami. „Jde o unikátní...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům na předměstí Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Další z rubriky

Pohled na jeden z modelových domů
Dům za milion korun přichází z Ruska. Nadšenec Sokolov má už dva

Mladý ústecký stavař Jakub Štráchal opustil projekty developerů a přivezl do Česka koncept DublDom ruského architekta Ivana Ovchinnikova. Stavba dorazí na...  celý článek

Mladá právnička si koupila přízemní byt v holešovickém činžáku na Praze 7....
Přes den právo, v noci tanec. Skvělá proměna bytu s jedním oknem a tyčí

Mladá právnička si koupila přízemní byt v holešovickém činžáku na Praze 7. Prostor o rozloze 60 metrů čtverečních nutně potřeboval rekonstrukci. Majitelka...  celý článek

Na pozemku v nově zakládané čtvrti nedaleko největšího jihokorejského letiště...
Pilot postavil pro rodinu u letiště dům, na který nikdy nezapomenete

Mladý pilot Seo Sungwon chtěl bydlet blízko práce v moderní a vkusné „vzducholodi“. Vysněný dům u největšího jihokorejského letiště Inčchon navrhlo soulské...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.