Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak dát novou tvář Balatonu: postavit geopark s dinosaury a sopkami

  1:00aktualizováno  1:00
Dinosauři u Balatonu? Proč ne. Mladý maďarský architekt Dávid Kovács se ve své diplomové práci rozhodl vytvořit v severní oblasti Balatonu geopark, jehož základ budou tvořit sopky a dinosauři. Právě tuto práci přihlásil do soutěže mladých architektů do 33 let Young Architect Award 2010.

Světlo vchází přes „otvory na fasádě” | foto: Ing. arch. Dávid Kovács

Národní Park severní oblasti Balatonu plánuje založit Bakony - Balaton geopark. Centrem tohoto parku by byla oblast Hegyestű v blízkosti vesničky Monoszló, kde před 3,5 až 4 miliony let působil vulkán. Dolováním změněný vrch byl prohlášený za přírodní rezervaci.

Geopark krok za krokem

Projekt tvoří tři budovy. Původní hornický dům zůstane ponechaný, nové jsou přijímací a výstavní budova. Tyto stavby spojí turistická trasa. Hlavní výstavní budova je součástí trasy.

V dlažbě vytvořený pruh symbolizuje ztuhlou lávu

V dlažbě vytvořený pruh symbolizuje ztuhlou lávu

Návštěvníci ujdou z parkoviště jen sto metrů po asfaltové cestě a ocitnou se v lese na první terase kamenolomu, kde na kraji stojí přijímací budova s pokladnou, kanceláří a toaletami. Odtud se po dlažbě z místního čediče vypraví k hlavní budově, do světa sopek a dinosaurů.

V dlažbě vytvořený pruh symbolizuje ztuhlou lávu a vede celou budovou, z jednoho prostoru do druhého. Hned na začátku je promítací sál, kde zájemci mohou zhlédnout filmy na témata související s geoparkem.

Vedla prosklené terasy s krásným výhledem na západní záliv Balatonu, na který lze vyjít, projde návštěvník do dalších prostor, kde je výstava z doby vulkanické činnosti.

Vnější materiáltvoří tzv. kortenová ocel

Vnější materiál tvoří tzv. kortenová ocel

Potom následuje místnost simulující sopečný výbuch. Prohlídku uzavírá výstava předmětů a fotografií z dob fungování kamenolomu. Návštěvník po turistické trase vystoupí na druhou terasu, odkud je vidět útvar podobný varhanám.

Cesta po okolí

Trasa vede dál na vrchol, odkud je výhled na Balaton a Tihanyský poloostrov. Na zpáteční cestě se vrátí k třetí budově, ve které je obchod se suvenýry a místnost pro různé činnosti související s geoparkem, hlavně pro děti a mládež. Odtud se návštěvník vrátí zpět na parkoviště.

Při výběru materiálu a konstrukci budovy kladl autor velký důraz na ochranu přírody při realizaci projektu. Vnější materiál, kortenová (rezavá) ocel, má na jedné straně připomínat důlní stroje a stavby, na druhé straně vulkanickou sílu. Proto má hlavní budova ocelovou konstrukci se skleněnými, zčásti mobilními stěnami. Fasádové panely tvoří speciálně vyráběné tabule z kortenové oceli.

Budovy Geoparku na Hegyestű

Budovy Geoparku na Hegyestű

Vnitřní prostory obohacuje světlo, které vchází přes "otvory na fasádě”. Několik pilířů zvedá celou budovu nad povrch. Plochá střecha je posypaná čedičovými kamínky. Shora působí jako trasa, jen ve vyšší rovině. Přijímací budova má konstrukci z betonu a je obložená čedičovým kamenem, připomínajícím původní hornický dům.

Cíl autora? Co nejméně zasahovat do charakteru přírodního útvaru a zástavbou zdůraznit tvar vrchu před dolováním, architekturou poukázat na dobu, kdy se v kamenolomu těžilo. A vyjádřit vulkanickou sílu.

Budovy Geoparku na Hegyestű

Budovy Geoparku na Hegyestű

O soutěži

Druhý ročník soutěže Young Architect Award 2010 měl uzávěrku 15. července, vítězové budou vyhlášeni na podzim. Účastníci soutěžní přehlídky mohli přihlásit své práce do tří kategorií, a to studie, školní práce nebo realizace.

Vedle soutěžních kategorií určených vyhlašovateli bude udělena i cena iDNES.cz za nejlepší 3D model přihlášeného díla. Čtenáři iDNES.cz vyberou 10 finalistů, z nich pak redakce celkového vítěze.

Bližší informace k soutěžní přehlídce lze najít na internetových stránkách vyhlašovatele www.abf.cz a soutěže www.yaa.cz – přímo na hlavní straně a na internetových stránkách České komory architektů – www.cka.cz.

Plán Geoparku na Hegyestű

Plán Geoparku na Hegyestű

projekt

Název: Geopark na Hegyestű

Přihlašovatel a zároveň autor: Ing. arch. Dávid Kovács

Kategorie: školní práce

Škola: Technická a ekonomická Univerzita Budapešťt
Lokalizace studie: Geopark na Hegyestű, Balatonský Národní park, Maďarsko

Autor:




Nejčtenější

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také urinál

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Tam, kde je zahrada poměrně malá, je nízké zastřešení ideální.
Jak si prodloužit koupací sezónu v bazénu hned na několik měsíců

Bazén bez zastřešení je tak trochu jako kabriolet: když je krásné počasí, slunce a teplo, lze si jej užívat bez problémů. Jenže takové dny lze v tuzemských...  celý článek

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Další z rubriky

Nádvoří je zastřešené, díky prosklení zde mohou růst stromy.
Palác dostal s novou podobou stromy pod střechou a v přízemí Fach

Historické budovy lákají pro další využití, ale co je lákavé, bývá i problematické. Památkáři pečlivě dohlížejí na to, aby cenné stavební prvky zůstaly...  celý článek

Bílá výmalba stěn i stropu prostor opticky zvětšuje a odlehčuje.
Půdní byt má nádech retra a zajímavé detaily, třeba stůl na lankách

Půdy v činžovních domech patří k nejžádanějším variantám bydlení, zejména v atraktivních lokalitách. K těm rozhodně patří i pražské Dejvice. Do rekonstrukce...  celý článek

Zrekonstruovaný byt v centru Prahy o rozloze 150 metrů čtverečních má dispozici...
Koupil si byt v centru Prahy. Architektka mu splnila barevný sen

Zrekonstruovaný byt v centru Prahy o rozloze 150 metrů čtverečních má dispozici 3+kk, schodiště v centrální části a dvě koupelny. Majitel si přál vytvořit...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.